MayaHealth - Centar dobrih navika

Pozovi danas na:

060/402-61-92

Kako treba da izgleda ishrana kod anemije?

Kada je u pitanju anemija, ishrana je veoma važna, jer vam upravo ona može pomoći da izlečite anemiju i ponovo povratite normalan broj crvenih krvnih zrnaca.

Anemija ili malokrvnost je stanje koje se odnosi na smanjen broj crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) ili hemoglobina u krvi. Da biste se uspešno izborili sa ovim problemom, najpre morate da regulišete svoju ishranu.

Pored toga što je neophodno da dobijate dovoljno gvožđa i vitamina B (nedostatak ovih elemenata je najčešći uzrok anemije), koja je takođe jedna od najvažnijih stvari za prevazilaženje anemije?

Klonite se industrijski obrađene i brze hrane što je više moguće. Obimno konzumiranje praznih kalorija – kao što su one iz prerađene i brze hrane – može doprineti nedostacima u esencijalnim hranljivim materijama, umoru, povećanju telesne težine, slabosti i zapaljenskim bolestima creva ili kandidi.

Preporučujem da zamenite ovu problematičnu hranu sa niskim sadržajem hranljivih materija zdravim namirnicama kao što su sveže povrće, nemasni proteini i zdrave masti. Ovo će vam pomoći da obezbedite svom organizmu esencijalne hranljive materije, uključujući gvožđe.

Anemija ishrana – koja hrana treba da se izbegava?

Šećer/zaslađivači
Prerađene žitarice
Tamna čokolada. Iako je čokolada bogata gvožđem, ona takođe sadrži tanine, vrstu antinutrijenata koji ometaju apsorpciju gvožđa. Držite se umerene količine čokolade (preferirajte onu od najmanje 70% kakaoa), uključite dosta drugih namirnica bogatih gvožđem u svoju ishranu i držite se dalje od mlečne i bele čokolade kako biste smanjili unos tanina.
Mekinje. Mekinje imaju visok sadržaj nerastvorljivih vlakana koja hvataju i uklanjaju gvožđe tokom varenja.
Mlečni proizvodi. Kalcijum se vezuje za gvožđe u namirnicama i može dovesti do slabe apsorpcije.
Gazirani sokovi. Imaju visok sadržaj šećera i siromašni su u hranljivim sastojcima i blokiraju apsorpciju gvožđa.
Kafa i crni čaj. Prekomerni unos kafe može blokirati apsorpciju gvožđa, stoga nemojte da pijete više od jedne šoljice kafe dnevno.

Prirodno lečenje anemije

Možete tretirati simptome anemije na sledeće prirodne načine:

– Hranite svoju slezinu
– Koristite probiotike za zdrava creva
– Konzumirajte hranu bogatu gvožđem
– Smanjite stres
– Uzimajte suplemente.

Hranite slezinu

Prvi prirodni tretman za anemiju se stvarno odnosi na negovanje slezine. Slezina je organ koji je odgovoran za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, kao i za držanje tečnosti zajedno u vašem organizmu. Ako vaša slezina nije zdrava, to je jedan od prvih faktora koji će izazvati anemiju.

Postoje specifične namirnice koje će pomoći u hranjenju vaše slezine, što vam pomaže da savladate simptome anemije prirodno. Ta prva grupa namirnica su tikve, naročito bundeva i druge vrste tikvi narandžaste boje. Cilj je da imate jednu do dve porcije tikvi u svakodnevnoj ishrani.

Druga grupa namirnica koja je veoma važna za hranjenje slezine i proizvodnju crvenih krvnih zrnaca je zeleno lisnato povrće kao što su spanać, kelj i blitva. Jedna porcija ovog povrća dnevno hrani slezinu.
Poslednja, ali ne i najvažnija grupa namirnica za slezinu jeste gorka hrana, posebno povrće poput zelene salate i rukole.

Probiotici

Korak broj dva koji će vam pomoći da prirodno izlečite simptome anemije je da poboljšate zdravlje creva unosom probiotika. Zdravlje creva je ključno za apsorpciju hranljivih materija!

Mnogi ljudi uzimaju suplemente gvožđa, ali nažalost, to kod njih možda ne deluje za lečenje anemije. Razlog je taj što njihov digestivni sistem nije zdrav; oni često imaju stanje nazvano Sindrom povećane crevne propustljivosti. Ovo ne dozvoljava da se gvožđe pravilno apsorbuje, kao i određeni drugi vitamini i minerali, kao što su vitamin B12, magnezijum i cink.

Zato je prvo važno da uspostavite zdravlje creva, i to unosom probiotika kao što su: pravi domaći jogurt, kefir od kozjeg mleka i kiseli kupus. Pored ovoga, uzimanje probiotskog dodatka, obično od 50 do 100 milijardi IU dnevno, može definitivno pomoći u podršci apsorpcije gvožđa.

Hrana bogata gvožđem

Sledeći korak u prevazilaženju simptoma anemije je konzumiranje hrane bogate gvožđem. Najbogatiji izvori hem gvožđa (forma koja se bolje apsorbuje) u ishrani uključuju posnije meso i morske plodove. Dijetalni izvori ne-hem gvožđa uključuju orašaste plodove, mahunarke, povrće i obogaćene proizvode od žitarica.

U neke od najboljih namirnica bogatih gvožđem spadaju goveđa i pileća džigerica. Samo povedite računa da koristite džigericu od organski uzgajanih životinja, tj. životinja koje su se hranile isključivo organskom hranom.

Suplementi za anemiju

Pored gore pomenutih promena u ishrani, verovatno ćete imati koristi od dodatka vitamina B kompleksa koji uključuje folate (a ne folnu kiselinu), kao i suplementa gvožđa. Takođe, smatra se da određeno bilje, poput ginsenga, leči slezinu. Ginseng je poznat kao adaptogena biljka koja smanjuje kortizol. To može pomoći vašem telu da se bolje izbori sa stresom, koji veoma utiče na zdravlje slezine i jetre, a samim tim i na nastanak anemije.

Ishrana koja pomaže u lečenju anemije

Iako je anemija tako čest poremećaj, većina zdravih ljudi koji nemaju ozbiljne bolesti mogu da spreče anemiju praktikovanjem zdrave ishrane.
Kako bi se izlečili anemija simptomi, navela smo koje namirnice treba izbegavati. Sada ću navesti koje namirnice treba unositi za lečenje anemije.
Džigerica: goveđa džigerica je vrlo bogata gvožđem i vitaminom B12 i drugim važnim mineralima.
Pivski kvasac: bogat folnom kiselinom, vitaminom B12 i gvožđem. Dodajte ga u žitarice, salatu ili sok.
Hrana bogata vitaminom C: Vitamin C pomaže u apsorpciji gvožđa. Ako jedete hranu bogatu gvožđem (govedina) pokušajte da uključite izvor vitamina C u istom obroku, sa namirnicama kao što su paradajz, paprika ili jagode.
Zeleno lisnato povrće: Ono obezbeđuje značajnu količinu gvožđa i folne kiseline. Sirovi spanać ima visok sadržaj oksalne kiseline, što može smanjiti apsorpciju gvožđa; međutim, kuvanjem spanaća se ova količina smanjuje.
Kelj i brokoli su još neki zdravi izbori zelenog lisnatog povrća.
Prirodni zaslađivači (u malim količinama): Probajte melasu ili sirov domaći med u malim količinama (najviše oko jedne kašike odjednom). Crna melasa se može uzimati u porcijama od oko jedne kašike dnevno, pošto je jako bogata gvožđem. Domaći med ili stevija su još dve dobre opcije.

Оставите коментар

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *