MayaHealth - Centar dobrih navika

Pozovi danas na:

060/402-61-92

Bezglutenske žitarice koje ćete voleti

Gluten pripada grupi proteina i nalazi se u pšenici, kamutu, ječmu, raži.

Osobe koje znaju da su intolerantne na gluten, čitavog života su na bezglutenskoj ishrani. Ukoliko vi pripadate ovoj grupi ljudi, sumnjate da ste intolerantni gluten ili patite od celijakije, probajte jednostavno zameniti te žitarice ovima koje ću navesti u članku.

Rezultati bi vas mogli iznenaditi – više energije tokom dana, lakše buđenje, umanjenje osećaja nadimanja i proizvodnje gasova u stomaku, ten oslobođen bubuljica i akni, redovnija menstruacija, umanjenje reumatskih bolova, smanjenje učestalosti glavobolja, gubitak kilograma.

Nije teško živeti bez glutena

Život na bezglutenskoj ishrani nije težak kao što se na mah može pomisliti.

Ne biste ni mogli zamisliti koliko postoji žitarica bez glutena, a za početak navešću osam. Većina ovih postoji i kao brašno, a dostupni su u gotovo svim prodavnicama zdrave hrane:

  1. Smeđi pirinač smanjuje holesterol, bogat je manganom i zdrav je po srce.
  2. Amarant je žitarica iz Amerike i Azije. Dobar izvor proteina, mangana, fosfora, magnezijuma i gvožđa. Dobar je za kardiovaskularne bolesti, jača imunitet, reguliše probavu.
  3. Heljda je izuzetno bogata antioksidansima, može se koristiti u vidu brašna za hleb, kolače i pite. Sadrži kalijum, kalcijum i fosfor.
  4. Kukuruzno brašno (palenta) ovo je značajan bezglutenski izvor, a može se dobro iskoristiti u ishrani. Naročito je važno napomenuti da je kukuruz zdrav ako nije genetski modifikovan.
  5. Proso je žitarica bez glutena, održava dobar nivo šećera u krvi. Proso je pun biljnim vlaknima, što je veoma dobro kod opstipacije. Veoma je značajan za rad digestivnog trakta.
  6. Kinoa je značajna, jer pored toga što nema glutena, ima dosta antioksidanasa, minerala, vitamina i proteina.
  7. Sirak je obično u vidu brašna, veoma je bogat proteinima, gvožđem, vitaminom B. Dobar je i protiv upala.
  8. Tef nije mnogo poznat, a veoma je koristan osobama koje žele da redukuju telesnu težinu.

Koje namirnice sadrže gluten?

Postoje i skriveni izvori glutena, sa kojima biste takođe trebali da se upoznate, ukoliko želite da pravilno sprovodite bezglutensku ishranu.

Sledi lista namirnica koje najčešće sadrže pšenični gluten:

  • hleb
  • pecivo,
  • supe iz kesice,
  • testenina,
  • industrijski sosevi,
  • prelivi za salate.

Ječam se najčešće nalazi u:

  • sladu (sočnjeno ječmeno brašno, mleko i milkšejk, ekstrakt slada, sirup od slada, aroma slada),
  • bojama za hranu,
  • supama,
  • pivu,
  • pivskom kvascu.

 Raž se najčešće nalazi u:

  • ražanom hlebu,
  • ražanom pivu,
  • žitaricama.

Gluten ne šteti  samo ljudima koji boluju od celijakije, već i u drugim slučajevima (sindrom iritabilnog kolona (SIC), autizam kod dece.

 

Eksperimentišite sa bezglutenskim žitaricama

 

*Neka vaš omiljeni doručak postane neka žitarica bez glutena, sa bananom, medom, orahom i cimetom. Savršena kombinacija za zimske dane.

*Kada poželite da se zasladite, dodajte kolačima tef, amarant.

*Napravite mešavinu brašna heljde i pravite hleb, kolač ili pitu sa spanaćem.

*Za porodični ručak odaberite smeđi pirinač, mariniranu piletinu i malo meda.

 

Na kraju, ostanite pozitivni i gledajte sve sa vedre strane. Ukoliko vaš organizam ne  toleriše gluten, nema potrebe da ga koristite. Uvek imate izbor. Postoji pregršt dobrih žitarica koje ćete zavoleti, jer vam nude hranjivost, ali i zdravlje u svakom zrnu.

 

Budite maštoviti, spremajte s ljubavlju i ne zaboravite da uživate u svakom zalogaju.

Оставите коментар

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *