MayaHealth - Centar dobrih navika

Pozovi danas na:

060/402-61-92

Kako poboljšati funkciju jetre na prirodan način?

 

Kvantna medicina jedna je od najbrže rastućih medicinskih metoda u našem okruženju. Sve više lekara i zdravstvenih radnika prepoznaje prednosti i mogućnosti ove neinvazivne metode. Ukoliko vas zanima kako izgleda kvantni pregled i kako možete zakazati svoj termin u Centru dobrih navika, pročitajte blog koji se bavi temom -> kvantna medicina cena

 

Navešću nekoliko ključnih načina da poboljšate funkciju jetre sasvim prirodno:

 1. Antiinflamatorna ishrana

Ishrana sa niskim sadržajem šećera i toksičnih supstanci, koja je pritom bogata vlaknima ključna je podrška zdravlju jetre.

Visoke koncentracije antioksidanasa i vlakana u ishrani mogu čak preokrenuti poremećaj funkcije jetre i usmeriti ga ka oporavku.

Jetra je glavni organ za detoksikaciju, jer uklanja toksine stvorene unutar i izvan vašeg tela. Kada jetra ne može da ukloni štetne materije, imunološki sistem može da proceni rastući nivo toksina kao pretnju, što dovodi do reakcija kao što su zapaljenje (inflamacija) i autoimune reakcije.

Priliv šećera – od hrane kao što su rafinisane žitarice, slatke grickalice i zaslađena pića – vrši veliki pritisak na jetru da pretvara i skladišti glukozu.

Kada se nivo šećera u krvi podigne, hormon insulin uzrokuje da jetra skladišti glikogen. U isto vreme, jetra pokušava da reaguje na nedovoljne količine ugljenih hidrata koji ulaze u telo oslobađanjem skladištenog glikogena nazad u krv kada vam je to potrebno za energiju.

Nitrati u prerađenom mesu, hidrogenizovana ulja, rafinisana biljna ulja i dodati zaslađivači/sastojci takođe deluju štetno na jetru.

Zato se trudite da se hranite uravnoteženo, tako što ćete jesti pravu, celovitu hranu, uključujući nerafinisane izvore ugljenih hidrata, povrće, voće i zdrave masti.

Kada su u pitanju masti i proteini u vašoj ishrani, fokusirajte se na kvalitetne izvore (jaja iz slobodnog uzgoja, na primer, meso životinja koje se hrane travom), tako da jetra može pravilno razgraditi masnoće i ukloniti višak holesterola i toksina.

Organske, visoko antioksidativne namirnice bore se protiv negativnih efekata stresa, zagađenja i loše ishrane na zdravlje jetre, dok istovremeno povećavaju prirodnu moć detoksikacije od strane jetre i sposobnost oslobađanja toksina kroz urin i feces.

Neke od najboljih anti-inflamatornih namirnica za funkciju jetre uključuju:

Kisela hrana  – Gorčina je obično znak da su prisutni korisni enzimi, koji hrane jetru i druge probavne organe poput slezine i žučne kese. Kisele namirnice su bogate esencijalnim mineralima koji uravnotežuju tečnosti i smanjuju koncentraciju teških metala u krvi.

Probiotske namirnice (kao kombuha, kefir, kiselo povrće) i gorko zeleno povrće (cikorija, rukola, maslačak itd.) beoma su bogati hranjivim sastojcima i probioticima. Lisnato zeleno povrće, kao što su kelj ili blitva, povećava nivo glutationa.

Lisnato zeleno povrće – Zeleno povrće svih vrsta dolazi sa anti-inflamatornim i antioksidativnim svojstvima, koja pomažu održanju zdravlja jetre, zajedno sa kalijumom, koji je takođe dokazano koristan. Mnogi takođe povećavaju nivo glutationa, vitalne komponente u uništavanju slobodnih radikala u telu.

Kako ljudi stare, to postaje još važnije jer se nivo antioksidansa i glutationa u krvi prirodno smanjuje sa godinama.

Pročitajte još –> Masna jetra – ishrana i dodaci ishrani

Zeleniš i trave –  zelene trave (kao chlorella, ječmena ili pšenična trava) sadrže oblik hlorofila, strukturu koja je ugrađena u biljne ćelije koje pomažu protiv oštećenja od strane supstance poput dioksina, uz povećanje antioksidanasa poput superoksid dismutaze.

Zeleno povrće poput brokolija, kelja itd. pomaže kod niskog nivoa kalijuma i sadrži jedinjenja indola, nusprodukta koji je poznat kao “ubica raka” i eliminiše karcinogene iz tela.

Zeleno povrće može povećati proizvodnju digestivnih enzima koji se nazivaju glukozinolati, proteini koji pomažu u detoksikaciji jetre i povećavaju sposobnost jetre da izbaci kancerogene i teške metale iz krvi.

Sveže bilje  – bilje, uključujući kurkumu, korijandar, peršun i origano, sjajno je za pojačavanje proizvodnje glutationa i za smanjenje upale. Vrlo jaki ukusi i aromatični mirisi bilja su znak korisnih eteričnih ulja u određenim biljkama.

Kurkuma sadrži kurkumin, jedinjenje koje pomaže održanju zdravog krvnog pritiska, poboljšanju cirkulacije i borbi protiv nakupljanja toksina u organizmu.

Druge biljke uravnotežuju nivo pH u telu i podržavaju probavne enzime.

Sirovi beli luk je još jedna odlična opcija, jer se alicin koji se nalazi u belom luku dugo smatra snažnim antimikrobnim agensom koji smanjuje upalu (uključujući i upalu jetre), dok povećava cirkulaciju i zdrav protok krvi.

Visoko-antioksidantno voće –  Voće kao što su bobice i dinje obezbeđuje i uravnotežuje  minerale koji su potrebni jetri, uključujući magnezijum, kalcijum i kalijum. Pored toga, ovi plodovi su korisni za poboljšanje cirkulacije delujući slično hemoglobinu.

Lokalni sirovi med  – Sirovi med je vrsta koja se ne zagreva ili prerađuje. To je prirodni antibakterijski, antimikrobni i antifungalni proizvod. Pomaže u smanjenju upale jetre i eliminiše bakterije, parazite i virusne infekcije, posebno kada je lokalni med u pitanju. On takođe hrani digestivni trakt i poboljšava zdravlje jetre i creva.

Zeleni čaj  – Zeleni čaj, posebno koncentrovani, zeleni čaj u prahu, poznato je da sadrži moćna jedinjenja poznata kao katehini – koji deluju kao antioksidansi u organizmu, boreći se protiv slobodnih radikala u krvi, smanjujući upalu jetre i smanjujući efekte oksidativnog stresa na digestivne organe.

Kokosovo ulje – Smatra se jednim od najboljih izvora masnih kiselina srednjeg lanca, kokosovo ulje sadrži korisne zdrave masti, uključujući laurinsku kiselinu. Ove kiseline imaju antifungalna, antimikrobna i antivirusna svojstva koja pomažu u detoksikaciji jetre, smanjuju želju za nezdravom hranom i povećavaju nivo energije tokom dana.

Jabukovo sirće  – fermentisani proizvod koji se dobija kombinovanjem soka od jabuke sa živim bakterijama, jabukovo sirće sadrži korisne enzime i antioksidanse, kao što su sirćetna kiselina i jabučna kiselina. Oni uravnotežuju nivo pH u telu – uspostavljajući zdrav odnos alkalnog i kiselog – što hrani jetru i druge organe u digestivnom traktu, pomažući da se poboljša zdravlje jetre i telo lakše oslobodi toksina.

Najgora hrana za jetru je:

 • alkohol, kofein – u prekomernim količinama
 • upakovana hrana koja sadrži rafinisana biljna ulja, veštačke sastojke, zaslađivače i boje
 • voće i povrće prskano hemijskim pesticidima i herbicidima (neorganske kulture)
 • proizvodi životinjskog porekla koji se uzgajaju u fabrici, riba koja se uzgaja na farmi ili konvencionalni mlečni proizvodi (koji su pasterizovani i homogenizovani)
 • slatka pića i grickalice
 • prerađene žitarice.
 1. Pravilno pripremite hranu

Takođe je važno pravilno pripremiti hranu koju jedete kako biste smanjili prisustvo toksina, antinutrijenata i kancerogenih materija koje oštećuju jetru.

Antinutrijenti su “prirodni otrovi” koji se nalaze u hrani poput žitarica, pasulja, orašastih plodova i semena. Iako pomažu biljkama da se zaštite od glodara ili buba, ljudsko telo ih teško probavlja, tako da mogu da ometaju sposobnost jetre da apsorbuje hranljive sastojke i metaboliše proteine.

Jetra je pod povećanim pritiskom kada konzumirate veliku količinu antinutrijenata iz namirnica kao što su nenatopljene/neproklijale žitarice i rafinisani ugljeni-hidrati.

Potopite i proklijte žitarice, orašaste plodove, pasulj/mahunarke i semena pre nego što ih pojedete kako biste smanjili nivo toksina i povećali dostupnost hranljivih materija!

Kada je u pitanju skladištenje hrane i kuvanje životinjskih proizvoda, pazite da ne proizvedete više toksina tako što ćete ih prekuvati ili držati u hemijski opterećenim posudama.

 1. Izaberite organsku hranu

Kvalitet vaše ishrane je veoma važan, zato što usevi koji se prskaju hemikalijama, kao i riba ili meso proizvedeno na farmi – češće sadrže toksine, ostatke antibiotika i dodate sintetičke hormone koje jetra treba da ukloni.

 1. Koristite suplemente koji podržavaju funkciju jetre

Prirodna bilja se vekovima koriste za pomoć jetri u metabolizmu hemikalija koje se nalaze u lekovima, antibioticima, hormonima i hranljivim sastojcima poput proteina i masti.

Na primer, vaše ćelije jetre moraju da promene aminokiseline iz proteinske hrane tako da se one zaista mogu koristiti za energiju. Nažalost, u tom procesu se proizvodi visoko toksičan sastojak – amonijak.

Srećom, vaša jetra je u stanju da eliminiše ili promeni većinu sadržaja amonijaka i pošalje ga u bubrege kako bi se evakuisao iz organizma putem urina – međutim, kada jetra ne “radi” kako treba, konverzija amonijaka se usporava, što znači da se on vraća u telo.

Nekoliko moćnih biljaka za koje se zna da daju jetri podsticaj za pretvaranje hranljivih sastojaka i uklanjanje toksina su:

 • sikavica
 • sveti bosiljak
 • koren maslačka
 • Bupleurum (lat. Thorow wax).

Ovi biljni dodaci pomažu jetri da pravilno metaboliše hranu, eliminiše otpad i čak balansira hormone.

Sikavica je odličan izvor antioksidansa zvanog silimarin, koji sprečava iscrpljivanje glutationa u jetri i takođe se bori protiv bolesti jetre.

Sveti bosiljak sadrži eterična ulja koja pomažu u borbi protiv bakterija, teških metala i sojeva gljivica. Do danas je u svetom bosiljku identifikovano najmanje šest različitih korisnih eteričnih ulja.

Koren maslačka ima prirodni diuretski efekat. To znači da pomaže u uravnotežavanju nivoa tečnosti i pojačava napore jetre da brzo eliminiše toksine, zatim jača imunološki sistem, pomaže u ravnoteži šećera u krvi i olakšava probavu.

Bupleurum je lekoviti koren koji se koristi za borbu protiv infekcija i poboljšanje probavnih problema kao što su kiselinski relfuks, dijareja i konstipacija.

Pomaže poboljšanju funkcije nadbubrežne žlezde, smanjuje efekte stresa i čini imunološki sistem jačim.

 1. Smanjite stres i praktikujte opraštanje

Kakve veze ima opraštanje sa jetrom?

Istorijski gledano, holistički praktičari povezivali su emocionalne probleme sa oštećenjem jetre i stoga sveukupno loše zdravlje.

Hronični stres  – koji može biti uzrokovan emocionalnim problemima, problemima u vezi i zadržavanjem osećaja krivice, ljutnje ili srama – utiču na vaš endokrini, reproduktivni, probavni i imunološki sistem.

Istraživanja pokazuju da promene u hipotalamičko-hipofizno-adrenalnoj osi izazvane stresom podstiču zapaljenski odgovor i pogoršavaju oštećenje jetre, čak doprinoseći bolestima jetre.

Za oštećenu jetru se kaže da blokira zdrav emocionalni tok, proizvodi frustracije i izaziva ljutnju – i to ima fizičke implikacije. Loša funkcija jetre povezana je sa fizičkim i psihološkim simptomima, uključujući: moždanu maglu, bol ili punoću u rebrima, vrtoglavicu, glavobolje, grčeve, probleme u zglobovima ili tetivama, probleme sa menstrualnim ciklusima, mutan vid i poremećaje probave. Ovo takođe može da stvori začarani krug, jer što više stresa, to može dovesti do više disfunkcija u jetri.

Budući da je jetra usko vezana za matericu, koja je uključena u regulisanje reproduktivnih hormona, ženski menstrualni ciklus i libido, važno je da se oslobodite nakupljenog besa i da se pozitivna energija kreće izbegavanjem konflikata i fokusom na sve ono što imamo i na čemu smo zahvalni u životu.

Više se krećite

Budući da jetra skladišti i obrađuje krv, cirkulacija je veoma važna kako bi omogućila optimalnu, prirodnu detoksikaciju jetre. Telo može postati stagnirajuće i podložnije bolestima kada krv ne teče optimalno, a tokom fizičkih aktivnosti srce pumpa više krvi.

Jetra tada efikasnije oslobađa krv u mozak, organe, tetive, zglobove i mišiće.

 • Vežbanje pomaže da krv i hranljivi sastojci dođu do reproduktivnih i probavnih organa, pomažući u uspostavljanju zdravog menstrualnog ciklusa bez bola i takođe regularne pokrete creva, što predstavlja osnovu za zdravu probavu i detoksikaciju.

 

Оставите коментар

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *