MayaHealth - Centar dobrih navika

Pozovi danas na:

060/402-61-92

Kako treba da izgleda ishrana kod metaboličkog sindroma?

Da li imate bilo kakvu pretpostavku koji to poremećaj utiče na čak 40% ljudi starijih od 60 godina?

U pitanju je metabolički sindrom, koji nažalost ne znači samo da je vaš metabolizam spor i da ne radi kako treba. Metabolizam se odnosi na ukupan promet materije i energije u vašem telu, dakle obuhvata sve biohemijske procese koji se odvijaju u vašem organizmu.

Metabolički sindrom je metabolički poremećaj koji uključuje kombinaciju tri ili više sledećih zdravstvenih problema: abdominalna gojaznost, visok nivo šećera u krvi, visok nivo triglicerida, visok krvni pritisak ili nizak HDL (“dobar”) holesterol.

Termin “metabolički” odnosi se na biohemijske procese uključene u normalno funkcionisanje tela. Kada imate metabolički sindrom, vaše telo je u stanju ozbiljnog disfunkcionisanja. Metabolički sindrom povećava rizik za neke veoma zabrinjavajuće i potencijalno smrtonosne zdravstvene probleme, uključujući bolesti srca, moždani udar i dijabetes.

Međutim, uvek postoji nada da se telo može metabolički vratiti na pravi put. Neki od najboljih načina za izbegavanje metaboličkog sindroma uključuju održavanje zdrave telesne težine, redovno vežbanje i ishranu baziranu na biljkama, uz izbegavanje hrane koja remete metaboličke procese.

Zapravo, gubitak od samo 3 do 5% vaše trenutne telesne težine može smanjiti vaš nivo triglicerida, nivo glukoze u krvi i rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Kada je u pitanju metabolički sindrom dijeta i prirodni tretmani mogu pomoći da se metabolička funkcija vrati na odgovarajući nivo.

Pročitajte još –> Kompulzivno prejedanje – uzroci i simptomi 

Metabolički sindrom dijeta

Hrana koja pogoršava metabolički sindrom

1. Brza i industrijski prerađena hrana

Izbegavajte tzv. ”lažnu” i prerađenu hranu što je više moguće. Ovakva hrana je obično bez hranljivih materija i opterećene je nezdravim aditivima i konzervansima koji ne čine ništa dobro za vaše zdravlje.
Studija iz 2015. godine je utvrdila da je potrošnja brze hrane, što je jedna od najnezdravijih prerađenih hrana na planeti, povećala incidencu metaboličkog sindroma kod dece i odraslih.

2. Veštački zaslađivači

Veštački zaslađivači poput splende su direktno povezani sa pojavom dijabetesa i metaboličkog sindroma. Česta potrošnja supstanci koje menjaju šećer, koje sadrže aspartam, sukralozu i saharin, može takođe povećati rizik od prekomerne telesne mase, kao i za razvoj metaboličkog sindroma, dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti.

3. Dijetalni gazirani sokovi

S obzirom na to da dijetalni gazirani sokovi sadrže veštačke zaslađivače, kao i druge nezdrave sastojke, ne bi trebalo da konzumirate ova nezdrava bezalkoholna pića. Prema jednoj studiji iz 2009. godine, svakodnevna potrošnja dijetalnih gaziranih sokova bila je povezana sa 36% većim rizikom od metaboličkog sindroma i čak 67% većim rizikom od dijabetesa tipa 2!

4. Trans masti

Trans masti se nalaze u namirnicama napravljenim sa hidrogenizovanim uljima i mastima, kao što su: margarin, pečena hrana (kao što su kolačići, kolači i pite), krekeri, prelivi i kremovi za kafu. Ova hrana podiže nivo LDL (lošeg) holesterola i triglicerida, što je loša vest za vaš struk, zdravlje srca i metabolizam.


5. Rafinisani ugljeni hidrati i šećer

Potrošnja rafinisanih ugljenih hidrata i šećera je glavni krivac kada je reč o visokom nivou šećera u krvi, insulinskoj rezistenciji i razvoju dijabetesa i metaboličkog sindroma.

6. Alkohol

Ograničenje unosa alkohola je ključno za metabolički sindrom i dobro zdravlje uopšte. Previše alkohola može podići vrednosti krvnog pritiska i triglicerida. Alkohol takođe dodaje dodatne kalorije vašoj ishrani, što može uzrokovati povećanje telesne težine. Međutim, ograničena konzumacija alkohola može zaista biti dobra za vas, jer je jedna meta-analiza pokazala da, dok visoka potrošnja alkohola zaista povećava rizik od metaboličkog sindroma, očigledno je da umerena i blaga konzumacija alkohola može zapravo da smanji rizik od metaboličkog sindroma.
Muškarci ne bi trebalo da konzumiraju više od dve čaše alkoholnog pića dnevno, dok žene ne bi trebalo da piju više od jedne čaše alkoholnog pića dnevno.

Hrana koja pomaže kod metaboličkog sindroma

Da se izleči metabolički sindrom dijeta može itekako da pomogne. Gore je navedeno šta definitivno treba izbegavati, a sada ću navesti namirnice koje treba unositi:


1. Riba i hrana bogata omega-3 masnim kiselinama

Utvrđeno je da omega-3 masne kiseline, pronađene u ribama hladne vode ulovljenim u divljini, pomaže u regulisanju otkucaja srca, smanjenju krvnog pritiska, smanjenju stvaranja krvnih ugrušaka i smanjenju opšte upale, što sve smanjuje rizik od srčanog udara i moždanog udara. Omega-3 namirnice su takođe hrana za snižavanje nivoa holesterola, koja pomaže u smanjenju triglicerida i LDL holesterola. Ostala hrana bogata omega-3 mastima obuhvata orašaste plodove, laneno seme, nato i goveđe meso (životinje hranjene travom).

2. Povrće

Tamno zeleno lisnato povrće poput kelja i spanaća, brokolija, kupusa, zatim avokado i šargarepa – su samo neke od mnogih opcija kada se radi o dnevnom unosu povrća. Ovo povrće je bogato zdravim sastojcima za borbu protiv bolesti i anti-inflamatornim antioksidansima i fitonutrijentima.

3. Voće

Slično kao i povrće, voće je veoma zdravo i može vam pomoći kada je u pitanju metabolički sindrom terapija. Možete se opredeliti za jabuke, banane, narandže, kruške ili šljive – ako vam trebaju neke ideje za konzumiranje voća na brzinu. Budući da prirodno sadrži šećer, voće treba konzumirati umereno.
Dokazano je da nar i semenke nara naročito pomažu u poboljšanju metaboličkog sindroma.

4. Mahunarke

Razne vrste pasulja, sočivo, leblebije – su samo neke od ukusnih opcija za mahunarke. Bogate vlaknima i proteinima, mahunarke su veoma zdrave i posebno su korisne u prevenciji metaboličkog sindroma.


5. Integralne žitarice

Proizvodi bogati vlaknima, poput kvalitetnih integralnih žitarica, uključujući ovsenu kašu i smeđi pirinač, ne samo da imaju dokazane prednosti za dijabetes i zdravlje srca, već takođe pomažu u održavanju zdrave telesne težine.

Suplementi korisni kod metaboličkog sindroma:

1. Ginseng, berberin i gorka dinja
2. Sveti bosiljak
3. Spirulina
4. Maka koren

Metabolički sindrom – prirodno lečenje

1. Eterična ulja

Tri odlična esencijalna ulja za gubitak težine su grejpfrut, cimet i đumbir.

Grejpfrut pomaže u gubitku telesne masti, dok cimetovo ulje snižava nivo šećera u krvi. Đumbir ulje smanjuje želju za šećerom i pomaže u smanjenju upale u telu.

2. Trening za topljenje masti

Otklanjanje masti sa stomaka je ključno kada se radi o lečenju metaboličkog sindroma. Trening pomaže vašem telu da postane mašina za topljenje masti. Ovakav jedan trening treba da se sastoji od vežbanja od 90 do 100% vašeg maksimalnog napora u trajanju od 30 do 60 sekundi, usporavajući ga na manji uticaj na period od oporavka od samo 30 do 60 sekundi, a zatim ponovo podižete uticaj.

Ako provodite sate na traci za trčanje bez rezultata, to je zato što kardio vežbe duge distance mogu smanjiti testosteron i podići kortizol, hormon stresa. Povećani nivoi kortizola stimulišu apetit, povećavaju skladištenje masti i usporavaju ili sprečavaju oporavak od vežbanja. Ukoliko vam ne odgovara pomenuti trening za topljenje masti, onda ciljajte najmanje 30 minuta dnevno na malo manje intenzivnije vežbanje, kao što je brzo hodanje.

3. Izgubite težinu

Putem ishrane i vežbanja se postiže gubitak telesne mase, što može smanjiti insulinsku rezistenciju i krvni pritisak, što pomaže da metabolički sindrom bude pod kontrolom.

4. Ostavite cigarete

Cigarete mogu dovesti do i pogoršati zdravstvene posledice metaboličkog sindroma, kao i povećati verovatnoću srčanih problema i moždanog udara, među ostalim zdravstvenim problemima. Zato, ukoliko ste pušač, ostavite cigarete.

Оставите коментар

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *