MayaHealth - Centar dobrih navika

Pozovi danas na:

060/402-61-92

Kako treba da izgleda ishrana za sindrom nervoznih creva?

Sindrom iritabilnog creva je vrlo čest poremećaj koji utiče na probavu, posebno ometajući
normalne funkcije debelog creva.

Simptomi nervoznih creva obično uključuju: konstipaciju, dijareju, gasove, nadimanje i bolove u stomaku.

Uzroci za ovo stanje mogu biti: loša ishrana, nedostatak vlakana, stres, infekcije, hormonske promene, slab motilitet creva, probavni problemi kao što su promene u mikrobiomu creva, preosetlivost na hranu i genetika.

Kvantna analiza

Rezervišite svoj termin za kvantni pregled celog organizma sa detaljnim tumačenjem i savetovanjem po promotivnoj ceni od 5 790 din u Centru dobrih navika. Trajanje pregleda i savetovanja je između 60 i 90 min.
Zakazivanje je obavezno, od ponedeljka do petka od 09h do 19h i subotom od 09h do 12h, na broj telefona 0604026192 ili putem email-a centardobrihnavika@gmail.com.

Ukoliko do sada niste bili na kvantnom pregledu, pročitajte blog koji se bavi temom kvantna medicina.

Kada je u pitanju sindrom nervoznih creva ishrana treba da uključuje celokupnu, neprerađenu hranu – uključujući dovoljno vlakana, tolerantno voće i povrće, čiste proteine, zdrave masti i vodu.

Ako imate sindrom nervoznih creva, vaša ishrana mora biti prilagođena simptomima i
okidačima ovog stanja.

Važno je ukloniti upalne i alergene namirnice kako bi pomogli u
zaceljivanju gastrointestinalnog trakta.

Možda ćete takođe morati da uklonite kofein, alkohol,
gluten, mlečne proizvode, začinjenu hranu i određene vrste ugljenih hidrata.

Koja je najbolja hrana za sindrom iritabilnog creva?

– Domaća supa od kostiju – ovo će obezbediti telu prolin i glicin koji čine kolagen i koji mogu pomoći u popravljanju crevne propustljivosti

– Sirova kultivisana mlečna hrana – probiotičke namirnice kao što su kefir, amasai i jogurt mogu pomoći da se izleče creva i izbalansira mikroflora. Takođe, kada kupujete mlečne proizvode, potražite sirove, organske proizvode od kozjeg mleka ili mlečne proizvode koji ne sadrže A1 kazein

Čisti proteini – nedostatak proteina je čest kod ljudi sa bolestima creva, stoga pokušajte da jedete dovoljno proteina.

– Sok od svežeg povća – sve dok sok od povrća ne pogoršava dijareju, povrće može pomoći da se obezbede kritični elektroliti

– Povrće na pari – povrće bez skroba koje se sprema na pari se lako vari i bitan je deo ishrane za sindrom nervoznih creva.

– Zdrave masti – konzumiranje zdravih masti u umerenim količinama, kao što su žumanca, losos, avokado, ghee maslac i kokosovo ulje visoko je preporučljivo

– Voće – konzumiranje voća u umerenim količinama, oko jedne porcije rano u toku dana, obično je dobro za one koji se bore sa nervoznim crevima.

Šta možete da pijete ako imate sindrom iritabilnog creva?

Prvo i najvažnije, prioritetno je pijenje vode. Hidratacija je ključna za održavanje probavnog sistema “podmazanim” i zdravim, pa pokušajte da pijete oko čašu tečnosti na svaka dva sata, ili
čak i više ako ste žedni. Izbegavajte upotrebukofeina (dozvoljena je jedna šoljica dnevno), jer kofein može da stimuliše digestivni trakt i pogorša dijareju ili grčeve.

Ukoliko primetite da vašim crevima ne prija ni ta jedna šoljica kafe, isključite kafu u potpunosti.

Koja hrana može da bude okidač za sindrom nervoznih creva?

– Konvencionalni mlečni proizvodi – Pasterizovana mlečna hrana može biti teško probavljiva i može pogoršati probavne simptome.

– Gluten – hrana bez glutena može poboljšati simptome bolesti creva. Ako sumnjate da gluten doprinosi simptomima, izbegavajte svu hranu sa glutenom ili žitarice kao što su pšenica, ječam i raž.

– Žitarice (ako ih ne možete tolerisati) – Bilo koja vrsta integralnih žitarica sadrži fitinsku kiselinu i skrob koji mogu iritirati crevnu sluznicu i uzrokovati probleme u crevima

Šećer i rafinisano brašno – Bakterije se hrane šećerom i šećer utiče negativno na imunološku funkciju

– Bilo koji potencijalni alergen – Dijareja može biti posledica preosetljivosti na hranu; uobičajeni krivci su gluten, orašasti plodovi, školjke i mlečni proizvodi.

– Začinjena hrana – Vruća i začinjena hrana može uzrokovati pogoršanje simptoma
gorušice/refluksa kiseline i sindroma nervoznih creva

– Hrana koja prouzrokuje gasove – Gazirana i alkoholna pića, kofein, sirovo voće, mlečni proizvodi i određeno povrće, kao što su kupus, brokoli i karfiol mogu pogoršati gasove.

Niska FODMAP ishrana za sindrom nervoznih creva

Šta je FODMAP hrana, i kako niska FODMAP ishrana koristi ljudima sa sindromom iritabilnog
creva?

FODMAP je akronim za “oligosaharide, disaharide, monosaharide i poliole koji se mogu
fermentisati.” Ovo su specifični tipovi šećera – kao što su fruktoza, laktoza, fruktani i galaktani – koji se nalaze u ugljeno-hidratnim namirnicama kao što su određeno povrće, voće, žitarice i mleko. FODMAP-ovi su ugljeni-hidrati kratkog lanca koji se mogu fermentisati i mogu se slabo
apsorbovati u crevima.

Za veliki procenat ljudi sa sindromom nervoznih creva, pokazalo se da smanjenje potrošnje
FODMAP-ova pomaže da se ukloni teret sa probavnog sistema i poboljšaju simptomi.
Imajte na umu da ćete možda morati da prilagodite svoju ishranu u zavisnosti od toga koje
simptome (dijareja ili konstipacija, ili i jedno i drugo) najviše treba da rešite. Dijeta za
konstipaciju će sadržati mnogo vlakana, ali ne previše, što pogoršava zatvor. Dijeta za dijareju
će uključivati mnogo hidratantnih namirnica, nešto vlakana i nekih "vezivnih namirnica" koje
mogu skupiti stolicu.

Kada imate dijareju, pokušajte sa uključivanjem hrane za vezivanje kao što su: banane, pirinač,
pire krompir, jednostavno kuvana piletina ili meso, jogurt i ovsena kaša.

Ako imate zatvor,
jedite bobice, sokove od povrća, čia seme i laneno seme, kuvano zeleno povrće, artičoke, slatki
krompir i tikvice.

Suplementi i esencijalna ulja za sindrom iritabilnog creva

Probiotici (50-100 milijardi jedinica dnevno) – Probiotici mogu pomoći u ponovnoj kolonizaciji creva zdravim bakterijama

Digestivni enzimi  – koristite ih u konsultaciji sa lekarom

L-glutamin u prahu (5 grama dva puta dnevno) – Glutamin je aminokiselina koja pomaže u oporavku digestivnog trakta, što je posebno važno za osobe sa hroničnom dijarejom.

– Sok Aloe vere – Aloe vera leči probavni sistem i može delovati kao prirodni laksativ za one sa zatvorom.

Riblje ulje (1000 mg dnevno) – EPA/DHA u ribljem ulju može pomoći u smanjenju upale u gastrointestinalnom traktu.

– Biljni lekovi – brest, đumbir, ulje peperminta i koren sladića mogu da pomognu da se smiri upala creva.

– Psilijum ljuske ili čaj od sene (mogu se povremeno koristiti za tretman konstipacije i treba biti oprezan sa njihovom upotrebom).

– Čia i laneno seme natopljeno vodom da bi se regulisao zatvor.

– Eterična ulja – uključujući đumbir, nanu, lavandu i komorač, mogu pomoći da se smanje
simptomi sindroma nervoznih creva. Dodajte 1 kap ulja u vodu 3 puta dnevno ili utrljajte
nekoliko kapi pomešanih sa uljem nosačem preko stomaka dvaput dnevno.

Osim toga, postoje određene promene u načinu života i navike koje mogu pomoći u upravljanju simptomima nervoznih creva, posebno vežbanje, obezbeđivanje organizmu dovoljno sna i uspešno upravljanje stresom.

 

Оставите коментар

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *