MayaHealth - Centar dobrih navika

Pozovi danas na:

060/402-61-92

Koji su najbolji vitamini i suplementi za kožu i kosu?

Prilikom planiranja uobičajene rutine za negu kože, većina nas se fokusira na hidratantne kreme, losione, serume i tonik.

Iako su ovi preparati definitivno važni, prava tajna za zdravlje kože ide dalje od površine. Zapravo, unos raznih vitamina koji doprinose zdravlju kože – bilo kroz ishranu ili kroz suplementaciju – je jednako važno kao i ono što čine kozmetički proizvodi.

U redovima koji slede pozabaviću se pitanjima koje često dobijam od klijenata, a to su koji su vitamini dobri za kožu i koji su vitamini dobri za suvu kožu ili druge specifične probleme kože, kao što su akne, starenje ili crvenilo. 

Uloga vitamina u zdravlju kože

Vitamini su apsolutno ključni za održavanje opšteg zdravlja, a poslednjih godina sve više istraživanja pokazuju da vitamini igraju ključnu ulogu u zdravlju kože. Takođe se pokazalo da i druga jedinjenja imaju svojstva za jačanje kože, kao i da su povezana sa svim stanjima vezanim za kožu – od poboljšanja elastičnosti kože do smanjenja celulita i strija.

Pa šta su vitamini?

Vitamini su grupa organskih jedinjenja koja su neophodna za rast i razvoj, kao i nekoliko drugih aspekata zdravlja, uključujući zdravlje kože. Određeni vitamini su uključeni u regeneraciju ćelija, proizvodnju kolagena, zaštitu od fleka od sunca i druge faktore koji su neophodni za održavanje zdrave kože.

U kombinaciji sa hranjivom ishranom i zdravim načinom života, uzimanje određenih vitaminskih dodataka može podići vašu rutinu za negu kože na viši nivo kako bi vaša koža bila zdrava i sjajna.

Čitajte dalje i saznajte koji su najbolji suplementi za kožu, odnosno najbolji vitamini za kožu.

Najboljih 10 suplemenata i vitamina za kožu + njihove prednosti

 • Kolagen
 • Vitamin D
 • Riblje ulje
 • Supa od kostiju
 • Biotin
 • Vitamin E
 • Vitamin A
 • Multivitamin
 • Vitamin C
 • Kurkumin

 

1. Kolagen

Kao najzastupljeniji protein u telu, kolagen igra centralnu ulogu u zdravlju kože. Ali kako starimo, kolagenske zalihe počinju da opadaju, što dovodi do znakova kao što su bore i opuštena koža.

Kolagen je jedan od najboljih dodataka protiv starenje kože, jer pomaže koži da bude gipka i glatka.

 1. Vitamin D

Najbolji vitamini za kožu definitivno uključuju i vitamin D. Vitamin D igra integralnu ulogu u mnogim aspektima zdravlja, a zdravlje kože nije izuzetak.

Nova istraživanja pokazuju da vitamin D može čak pružiti prednosti u tretmanu određenih stanja kože, kao što je psorijaza, zahvaljujući njegovu uključenosti u rast i sazrevanje ćelija kože.

Nažalost, većina nas ima nedostatak ovog ključnog vitamina. Vitamin D je jedan od najboljih vitamina za blistavu kožu, imunološku funkciju, zdravlje kostiju i još mnogo toga i  to je razlog zbog koga je posebno važno razmotriti dodatak ishrani ako ne dobijate redovno izlaganje suncu ili ne konzumirate hranu koja sadrži vitamin D. Ova hrana uključuje losos, ulje jetre bakalara ili tunu.

 1. Riblje ulje

Riblje ulje je odličan izvor omega-3 masnih kiselina, koje su vrsta zdrave masti sa snažnim anti-inflamatornim svojstvima. Riblje ulje je na vrhu lestvice kao jedan od najboljih dodataka za inflamiranu kožu zbog sadržaja omega-3 masti, koje mogu ublažiti upalu i zaštititi kožu od oštećenja.

Omega-3 masne kiseline mogu pomoći u zaštiti kože od oštećenja od ultraljubičastog zračenja, pomažući u održavanju zdrave kože i potencijalno zaštiti od raka kože.

Uzimanje ribljeg ulja je takođe povezano sa poboljšanjem stanja kod zapaljenskih akni, što ukazuje na to da riblje ulje može biti koristan dodatak u slučaju akni i bubuljice.

 1. Supa od kostiju

Bez sumnje, supa od kostiju je jedan od najboljih dodataka za elastičnost kože. Koštani bujon je bogat mineralima u tragovima, kao i jedinjenjima koja promovišu zdravlje poput prolina, glicina i glutamina.

Osim toga, supa od kostiju je takođe bogata kolagenom, gore pomenutim važnim proteinom za koji se pokazalo da poboljšava elastičnost i hidrataciju kože i istovremeno se bori protiv bora.

Supa od kostiju pozitivno utiče i na imunološke procese i ovo može pomoći u smanjenju upale u vezi sa kožnim stanjima kao što su akne, rozacea , dermatitis ili psorijaza.

 1. Biotin

Biotin je vitamin B rastvorljiv u vodi koji se često prodaje kao jedan od najboljih dostupnih vitamina za kosu, kožu i nokte. Iako retko, nedostatak ovog važnog vitamina može dovesti do gubitka kose i ljuskavog crvenog osipa na koži, zbog čega je zaslužan za status jednog od najvažnijih vitamina za zdravlje kože i kose.

 1. Vitamin A

Vitamin A je jedna od prvih linija odbrane od kožnih problema kao što su akne i starenje. Retinol, derivat vitamina A, može biti efikasan u borbi protiv znakova starenja kada se primenjuje direktno na koži.

Imajte na umu, međutim, da se lokalna krema vitamina A u obliku retinoida obično preporučuje ispred oralnog uzimanja, jer konzumiranje visokih količina vitamina A može dovesti do toksičnosti i povećati rizik od ozbiljnih nuspojava.

Držite se vitamina A kroz izvore hrane ili zadržite suplementaciju unutar preporučene dnevne doze kako biste izbegli neželjene nuspojave. I kao i uvek, konsultujte se sa svojim dermatologom ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica.

 1. Multivitamin

Multivitamini mogu biti koristan alat koji vam pomaže da podržite vašu ishranu i obezbedite niz važnih mikronutrijenata, uključujući vitamine za podsticaj zdravlja kože, vitamine za elastičnost kože, vitamine za suvu kožu i još mnogo toga.

Multivitamini naročito mogu biti korisni za ljude sa restriktivnom ishranom ili one sa povećanim nutritivnim potrebama. Vegani i vegetarijanci, kao i oni sa smanjenim unosom hrane mogu imati koristi od uzimanja multivitamina kako bi povećali unos ključnih vitamina za zdravu kožu i istovremeno podržali opšte zdravlje.

 1. Vitamin C

Vitamin C je poznat po svojim antioksidativnim svojstvima i sposobnosti da se bori protiv slobodnih radikala kako bi sprečio oštećenje ćelija i oksidativni stres u organizmu. I ne samo to, već kao jedan od vrhunskih vitamina za kožu, može da pomogne u zaštiti od oštećenja od sunca i da stimuliše sintezu kolagena kako bi pomogao u popravljanju bora i održao kožu glatkom i elastičnom.  

Kao i uvek, dobijanje vitamina C kroz izvore hrane poput agruma i povrća je uvek najbolja opcija, ali možete se odlučiti i za dodatke vitamina C ili koristiti serum ili kremu koja sadrži vitamin C za lice i telo.

 1. Kurkumin

Kurkumin je moćan hemijski i biljni pigment koji se proizvodi od određenih biljaka, uključujući kurkumu. Kurkumin daje kurkumi njenu žutu nijansu i takođe je zaslužan za široku lepezu prednosti koje ova lekovita biljka može da ponudi.

U pogledu zdravlja kože, lekoviti efekti kurkumina su dobro dokumentovani. Pored ublažavanja zapaljenja, kurkumin može da ubrza zaceljivanje rana, smanji simptome psorijaze, pa čak i da tretira druga stanja kože kao što su šuga i dermatitis izazvan zračenjem.

 1. Vitamin E

Vitamin E ima dugu istoriju kao važan vitamin za kožu i široko se koristi u dermatologiji preko 50 godina. Kao osnovni sastojak u kozmetičkim proizvodima i proizvodima za negu kože, istraživanja pokazuju da vitamin E pomaže u otklanjanju štetnih slobodnih radikala kako bi sačuvao zdravlje kože i ima fotoprotektivna svojstva koja čuvaju kožu od oštećenja od sunca.

Osim toga, pored promovisanja zdravlja kože, neke studije ukazuju da vitamin E i ulje vitamina E mogu biti i neki od najefikasnijih dostupnih vitamina za kosu. 

Kvantni pregled popust

Rezervišite svoj termin za kvantni pregled celog organizma po promotivnoj ceni od samo 5 790 din u Centru dobrih navika i unapredite svoje zdravlje kroz individualne, precizne i praktične savete prilagođene trenutnim potrebama vašeg organizma.
Zakazivanje je obavezno, od ponedeljka do petka od 09h do 19h i subotom od 09h do 12h, na broj telefona 0604026192 ili putem email-a centardobrihnavika@gmail.com.

Оставите коментар

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *