MayaHealth - Centar dobrih navika

Pozovi danas na:

060/402-61-92

Kompletna lista mediteranske ishrane

U piramidu mediteranske ishrane ugrađeno je pregršt zdrave hrane, uključujući puno svežih proizvoda – zajedno sa zdravim mastima i visokokvalitetnim proteinima.

Naravno, postoji i hrana koja “nije dozvoljena” u mediteranskoj ishrani.

Baviću se ovime u narednim redovima.

Piramida mediteranske ishrane

Kao i kod bilo koje piramide ishrane,  piramida mediteranske ishrane počinje hranom koju ćete pojesti u najmanjoj količini (vrh piramide) i nastavlja se do namirnica koje čine dno piramide i najpoželjnije su u ishrani.

Pa, šta je na vrhu?

Posnija, visokokvalitetna crvena mesa i slatkiši (to su zapravo deserti napravljeni od celih, ali slatkih sastojaka poput sirovog meda) nalaze se u najvišoj i najmanjoj konzoli piramide. Sledeće je živinsko meso, jaja, sir i jogurt. U ovu sekciju možete uključiti i kefir.

Druga po veličini kategorija koja dominira u piramidi jesu plodovi mora. Iako je dobra ideja da se izbegnu školjke, možete da ih dopunite (najmanje dva puta nedeljno)  zdravom, divlje ulovljenom ribom bogatom zdravim omega-3 masnim kiselinama, kao što su losos i sardine.

Baza piramide, koja će biti glavni fokus vaše mediteranske ishrane, uključuje sveže povrće i voće, integralne žitarice, maslinovo ulje, pasulj, orašaste plodove, mahunarke, semenke, bilje i začine. U različitim kombinacijama, imaćete ove stavke u svakom od vaših obroka.

******

Saznajte još: Koje su zdravstvene prednosti mediteranske ishrane?

******

Vino (posebno crveno) pije se u umerenim količinama, a piti puno vode je obavezno.

Ovaj plan ishrane takođe podstiče uživanje u zdravoj ishrani u dobrom društvu i redovnoj fizičkoj aktivnosti.

Dakle, nije sve u hrani!

Kako bi naše telo ostvarilo homeostazu – psihičko, fizičko i emocionalno blagostanje, od nas se ne očekuje da se samo fokusiramo na ishranu i budemo opsesivni oko svakog zalogaja koji unesemo.

Poenta definitivno nije u tome.

Dobra hrana nam jednostavno pomaže da se osećamo dobro, da imamo energije za razne aktivnosti, koje nas ispunjavaju i čine kvalitet našeg života.

Mediteranska ishrana namirnice

Šta podrazumeva mediteranska prehrambena lista? Ukratko ću opisati šta je obično dozvoljeno, ali i ono što nije dozvoljeno dok pratite ovaj plan ishrane.</p p>Dozvoljene namirnice

Sveže povrće i voće: Nijedno voće ili povrće nije zabranjeno na mediteranskom jelovniku!

Neke popularne opcije koje se najčešće konzumiraju u mediteranskom regionu uključuju paradajz, patlidžan, zeleno povrće, artičoke, brokoli.

Zdrave masti, posebno maslinovo ulje: zdrave masti zauzimaju važno mesto na listi mediteranske hrane. Najpopularnije u ovoj ishrani je ekstra devičansko maslinovo ulje.

Zdrave masti poput maslinovog ulja su odličan izvor energije i pomažu nam da se duže osećamo sito.

Još jedan izvor zdravih masti popularan u mediteranskoj ishrani su masline.

Orašasti plodovi i semenke: Orašasti plodovi i semenke su takođe veliki izvor zdravih masti, kao i proteina. Bademi, orasi, semenke bundeve, semenke suncokreta itd. – su sve zdrave opcije. Potražite one koji nisu sa dodatim solju ili šećerom.

Možete li jesti puter od kikirikija u mediteranskoj ishrani?

Možete, ali umereno!

Tahini (napravljen od susama) ima sličnu konzistenciju i popularniji je na listi mediteranske hrane.

Biljke i začini: bilje i začini bogati antioksidantima, kao što su origano, ruzmarin, metvica i cimet, česti su sastojci koji obroke čine mnogo ukusnijim i zdravijim nego do sada.

Plodovi mora: Divlje ulovljena riba kao što je losos jeste primarni izvor proteina u ovoj ishrani, a trebala bi se konzumirati barem 2 puta nedeljno.

Naše podneblje jedino nije u mogućnosti sasvim da prati ovaj deo mediteranske ishrane. Zato možemo koristiti ribu koja je dostupna kao sveža našem podneblju, a koja nije losos – među njima izdvajam pastrmku i skušu.

Mahunarke: pasulj, grašak i sočivo su zdravi izvori proteina, kao i vlakna u mediteranskoj ishrani.

Integralne žitarice: Žitarice nisu zabranjene u ovoj ishrani, ali bi trebale biti najvišeg kvaliteta i definitivno integralne. Ako želite da se držite mediteranske prehrambene liste sa niskim udelom ugljenih-hidrata, onda će integralne žitarice biti vrlo mali deo vaše ishrane.

Ako vam je iz zdravstvenih razloga preporučeno da pratite ishranu bez glutena ili je to vaš lični izbor, možete uključiti samo žitarice bez glutena.

Piće: Puno vode (flaširane, idealno izvorske) i ograničena količina kofeinskih izvora kao što su čaj i organska kafa.

Namirnice koje treba umereno konzumirati:

Visokokvalitetni mlečni proizvodi:

Da li je mleko dozvoljeno u mediteranskoj ishrani?  Umereno su uključeni visokokvalitetni mlečni proizvodi poput kozjeg mleka, kozjeg sira i kefira ili jogurta bogatog probioticima.

Meso živine i jaja:

Organski ili domaće uzgajana živina i jaja iz slobodnog uzgoja su zdravi izvori proteina.

 

Crveno meso:

Crveno meso se konzumira u posebnim prilikama, u malim količinama. Mogućnosti uključuju posnije odreske crvenog mesa kao što su jagnjetina, koja je popularna mediteranska hrana, i govedina, ali treba izbegavati visoko-masne varijante kao što su slanina i kobasice.

 

Alkohol:

Alkohol koji se najčešće konzumira umereno u ovoj ishrani je crno vino. Ovo je izvor alkohola sa dobro poznatim zdravstvenim efektima, ali to svakako nije obaveza ili razlog da se počne piti ako se trenutno uzdržavate od alkohola.

Jedna čaša crnog vina uz večeru je uobičajena ako to odobri vaš lekar. Pijenje ljubičastog soka od grožđa u malim količinama ponekad se konzumira kao alternativa vinu.

 

Nije dozvoljeno:

  • Visoko masno i/ili prerađeno meso (kao što su svinjska kobasica i slanina)
  • Rafinisani šećer
  • Prerađene žitarice
  • Rafinisana ulja
  • Trans masne kiseline
  • Visoko prerađena hrana (uključujući fast food).

Siže

Popularne zdrave opcije koje ćete videti u mediteranskoj prehrambenoj piramidi uključuju sveže voće i povrće, zdrave masti kao što su maslinovo ulje, divlje ulovljena riba, mahunarke, orašasti plodovi, semenke, meso hranjeno travom i visokokvalitetne mlečne proizvode poput kozjeg mleka i jogurta.

Prihvatljive opcije hrane mogu se lako uklopiti u vaše lične potrebe (bez glutena, na primer) uz malo podešavanja.

Hrana koju treba izbegavati uključuje visoko masno/prerađeno meso, rafinisane šećere, rafinisane žitarice, rafinisana ulja, prerađenu/brzu hranu i trans masti. Jednom rečju, klonite se svega što je industrijski obrađeno!

Pratiti mediteranski način ishrane je zaista ugodno iskustvo koje ohrabruje unos celovite, sveže, zdrave hrane koja je ukusna i zasitna.

Ovo mediteransku ishranu čini lako izvodljivom i prijemčivom za naše podneblje, što je njena velika prednost u odnosu na mnoge druge, danas popularne tipove ishrane.

Kvantni pregled popust

Rezervišite svoj termin za kvantni pregled celog organizma po promotivnoj ceni od samo 5 790 din u Centru dobrih navika i unapredite svoje zdravlje kroz individualne, precizne i praktične savete prilagođene trenutnim potrebama vašeg organizma.
Zakazivanje je obavezno, od ponedeljka do petka od 09h do 19h i subotom od 09h do 12h, na broj telefona 0604026192 ili putem email-a centardobrihnavika@gmail.com.

Оставите коментар

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *