MayaHealth - Centar dobrih navika

Pozovi danas na:

060/402-61-92

Konstipacija – neredovno + otežano pražnjenje creva

Konstipacija je neugodan problem koji pogađa veliki broj ljudi, a procenjeno je da mnogo češće pogađa žene u zrelom dobu nego bilo koju drugu populaciju. Iako se može smatrati normalnom pojavom da imate problem sa neredovnom stolicom kada ste pod stresom ili na putovanju, to i te kako može da utiče na kvalitet vašeg života.

Pored toga što izaziva probleme kada je u pitanju pražnjenje creva, mnoštvo neugodnih simptoma koji mogu trajati tokom celog dana – uključujući nadimanje, gasove, bol u donjem delu leđa, čak i anksioznost ili umor – generalno prate zatvor.

Dobra vest je da se konstipacija može sprečiti, a postoje i mnoga prirodna sredstva za pražnjenje creva prirodnim putem, koja mogu da poboljšaju funkciju creva ako već patite od zatvora. Prirodna sredstva za oporavak od zatvora uključuju pijenje toplih tečnosti, uzimanje probiotika, pijenje aloe vere i još mnogo toga.

Šta je konstipacija ili zatvor?

Zatvorom se smatra manje od tri pražnjenja creva nedeljno, koje može biti praćeno otežanom, suvom i oskudnom stolicom, koja izaziva bol. Upravo ovo otežano i bolno pražnjenje razlikuje konstipaciju od opstipacije, jer se opstipacija takođe podvodi pod termin “zatvor”, ali nije praćena pomenutim tegobama.

Dakle, konstipacija je definisana kao poteškoća u pražnjenju creva, obično povezana sa očvrsnutom stolicom.

Šta uzrokuje zatvor/konstipaciju?

Konstipacija je obično prouzrokovana kombinacijom različitih faktora, uključujući one koji se odnose na ishranu, nivo fizičke aktivnosti, kao i nivo stresa. Najčešći uzroci uključuju ishranu sa niskim sadržajem vlakana, dehidrataciju od nedovoljnog unosa vode i neuobičajenu količinu emocionalnog stresa.

Odrasli treba da koriste 22 do 34 grama dijetalnih vlakana dnevno (u zavisnosti od starosti i pola) kako bi sprečili zatvor.

Kada se javi konstipacija, nekoliko stvari se često dešava unutar gastrointestinalnog trakta:

– usporava se kretanje stolice koja prolazi kroz debelo crevo

– ili se ne formira dovoljno stolice, dolazi do zakasnelog pražnjenja debelog creva

– ili dolazi do kombinacije oba.

Sindrom iritabilnog creva može takođe da bude uzrok zatvora. Gore opisane abnormalne digestivne pojave, među kojima je i sindrom iritabilnog creva, često se pripisuju funkcionalnim probavnim poremećajima koji mogu uzrokovati trajni zatvor zajedno sa drugim simptomima.

Funkcionalni gastrointestinalni poremećaji su oni koji uzrokuju abnormalni način rada probavnog sistema, ali bez znakova oštećenja usled bolesti.

Evo nekoliko faktora koji mogu doprineti zatvoru:

Loša ishrana: ishrana bogata prerađenom hranom, šećerom, rafinisanim ugljenim hidratima, alkoholom, nezdravim mastima i sintetičkim aditivima može otežati proizvodnju normalnih crevnih pokreta.

– Stres: visoka količina stresa menja proizvodnju hormona i neurotransmitera, što direktno utiče na napetost mišića, upalu, proizvodnju enzima i celokupno probavno funkcionisanje.

– Neaktivnost: vežbanje pomaže u povećanju protoka krvi, jača mišiće unutar digestivnog trakta i pomaže u kontroli stresa.

– Neki lekovi: neki lekovi mogu izazvati česte konstipacije, uključujući: antidepresive, antacide, dodatke kalcijuma ili gvožđa, antiholinergike, antikonvulzive, narkotike i diuretike.

– Neravnoteža u crevnoj flori: zdrave bakterije koje žive u gastrointestinalnom traktu, nazivaju se probiotici, pomažu u regulisanju funkcije creva. Jedan od razloga zašto su vlakna toliko važna za zdravlje creva je to što prebiotička vlakna iz biljne hrane pomažu probiotičkim bakterijama da napreduju.

– Problemi sa štitnjačom ili hormoni: menopauza, PMS, poremećaji u ishrani, dijabetes i poremećaj funkcije štitne žlezde, kao što je hipotireoza mogu doprineti zatvoru. Druge bolesti koje mogu da doprinesu konstipaciji uključuju Parkinsonovu bolest, povrede kičmenog stuba ili neurološka oboljenja koja utiču na nerve gastrointestinalnog trakta.

– Nedostatak magnezijuma: Magnezijum je elektrolit koji pomaže kod normalnog funkcionisanja mišića. Premalo magnezijuma u ​​vašoj ishrani može doprineti napetosti mišića i pogoršati simptome emocionalnog stresa.

– Loše navike u toaletu: za neke ljude, užurbano vreme koje provode u toaletu i sedenje u neugodnom položaju na toaletu može doprineti problemima sa pražnjenjem creva.

Loš san, jet-leg i putovanja: poznato je da ovo i te kako utiče na pojavu zatvora.

– Starost: ponekad starije osobe gube interes za hranu (zbog stvari kao što je drugačija degustacija hrane, problemi sa žvakanjem ili jednostavno nemaju energije za kuvanje), što znači da prestaju da konzumiraju dovoljno vlakana i kalorija, pa se usporava probava.

– Gutanje barijuma: ovo je rendgensko ispitivanje gornjeg dela gastrointestinalnog trakta. Unos barijuma dozvoljava određenim područjima da budu vidljivija. Ova visoka koncentracija barijuma ponekad izaziva konstipaciju. Od vas se može tražiti da pijete dosta tečnosti i da jedete hranu bogatu vlaknima nakon pomenutog postupka.

Opšti simptomi konstipacije

Najčešći znakovi i simptomi zatvora uključuju:

– Stvaranje manjeg broja normalnih crevnih pokreta. Imajte na umu da će se „manje od normalnog“ razlikovati od osobe do osobe. Ne mora postojati tačno određen broj pokreta creva koje treba očekivati da osoba ima dnevno/nedeljno. Neki ljudi idu u toalet više od jednog puta dnevno, dok drugi u proseku idu svaki drugi dan. Ključno je obratiti pažnju na vaše uobičajene navike; ako primetite da idete u toalet ređe nego što je “normalno” za vas, onda verovatno imate zatvor.

– Stolica koja teško ili bolno prolazi. Mozete da osetite bolove u stomaku i potrebu da se snažno naprežete tokom pražnjenja creva

– Nadutost u abdomenu, često praćena povećanom proizvodnjom gasova.

Оставите коментар

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *