MayaHealth - Centar dobrih navika

Pozovi danas na:

060/402-61-92

Nadutost i gasovi – prirodna rešenja

Nadutost i gasovi često predstavljaju sasvim normalnu pojavu i većina zdravih odraslih osoba ima gasove između 13 i 21 puta dnevno.  

Nadutost je zdrav deo probavnog procesa, ali može izazvati nelagodnost i bol kada se gasovi nakupe u crevima.

Izbacivanje gasova obično ublažava bol; međutim, ako se bol nastavi ili se pogorša, to može biti znak ozbiljnijeg stanja i treba se što pre posavetovati sa svojim lekarom.

Kvantna medicina Beograd

Rezervišite svoj termin za kvantni pregled celog organizma sa detaljnim tumačenjem i savetovanjem po promotivnoj ceni od samo 5 790 din u Centru dobrih navika.
Zakazivanje je obavezno, od ponedeljka do petka od 09h do 19h i subotom od 09h do 12h, na broj telefona 060/402-61-92 ili putem email-a centardobrihnavika@gmail.com.

 

Pored bola i nadutosti, gasovi mogu izazvati i nadimanje.

U velikoj većini slučajeva, bolovi usled gasova i nadutost ne smetaju, ali ako se pojavi neki od sledećih simptoma zajedno sa gasovima, potražite medicinsku pomoć što je brže moguće:

  • Koprivnjača ili osip na koži koji se brzo razvija
  • Usko grlo ili problem sa disanjem koji može biti znak alergijske reakcije
  • Groznica
  • Povraćanje
  • Mučnina
  • Zatvor
  • Proliv
  • Krv u stolici ili urinu
  • Bolovi u limfnim čvorovima grla, pazuha i prepona
  • Umor
  • Bolovi u grudima
  • Gubitak težine
  • Stalna ili povremena mučnina ili povraćanje
  • Problemi sa koncentracijom.

Ako ste nedavno promenili svoju ishranu dodajući hranu bogatu vlaknima ili zeleno lisnato povrće, možete očekivati gasove u stomaku. 

Osim toga, osetljivost na laktozu, takođe može uzrokovati gasove u stomaku. I, naravno, ukoliko preterujete sa visokim sadržajem masti ili začinjenim obrokom, to može povećati proizvodnju gasova u crevima. 

Za mnoge, ako su gasovi stalan problem, izbegavanje hrane koja dovodi do gasova često je najlakši i najbolji način da se spreči ponavljanje simptoma.

Šta su gasovi?

Gas je prirodni nusproizvod probavnog procesa koji je kombinacija ugljen-dioksida, azota, kiseonika, vodonika i ponekad metana.

Gas se može izbaciti kroz podrigivanje ili kroz analni otvor.

Ovi gasovi su uglavnom bez mirisa i ako gas ima neugodan miris, obično je posledica bakterija koje se nalaze u debelom crevu.

Gas može biti prouzrokovan gutanjem previše vazduha, ili kako se nesvarena hrana počinje razlagati.

Podrigivanjem možete da se oslobodite progutanog vazduha koji sadrži kiseonik, azot i ugljen dioksid, ali kako se gas pomera u debelo crevo, izbacuje se kroz nadimanje.

Razlog zbog kojeg se gas razvija i mora proći je jednostavno to što telo ne može probaviti i apsorbovati sav šećer, skrob, proteine i konzumirana vlakna.

Kako prelaze u debelo crevo, crevna flora ih “napada”, razbijajući ih. To rezultira proizvodnjom gasova vodonika i ugljen-dioksida, a ponekad i metana.

Postojanje gasova je uobičajeno i prirodno, ali može biti neugodno i neprijatno. Određena stanja kao što su netolerancija na laktozu, netolerancija na gluten, kao i druge osetljivosti na hranu mogu izazvati probavne smetnje.

 

Popularni antacidi ne mogu ublažiti sve simptome i mogu izazvati nuspojave. Srećom, postoji niz prirodnih tretmana za gasove koji su bezbedni i efikasni.

Gasovi u stomaku uzrok

Hrana koja obično uzrokuje gasove uključuje:

  • Pasulj i mahunarke
  • Luk
  • Brokoli
  • Prokelj
  • Crveni kupus
  • Karfiol
  • Artičoke
  • Špargla
  • Kruške
  • Jabuke
  • Breskve
  • Šljive
  • Krompir
  • Kukuruz
  • Topljiva vlakna od ovsenih mekinja, pasulja i graška
  • Hleb od cele pšenice
  • Brašno žitarica
  • Mleko
  • Sladoled
  • Pivo
  • Gazirana pića
  • Dodaci vlakana koji sadrže ljusku psiliuma
  • Veštački zaslađivači i šećerni alkoholi uključujući sorbitol, manitol, ksilitol, aspartam i dr.

Pored ishrane, postoje brojna medicinska stanja koja mogu izazvati gasove:

Netolerancija na laktozu:  Vrlo uobičajeno stanje u kome telo ne može da razloži laktozu, šećer koji se nalazi u mlečnim proizvodima (1/3 populacije ima netoleranciju na laktozu)

Celijakija: Ovo je  stanje pri kome osetljivost na protein gluten izaziva odgovor imunog sistema u tankom crevu. Vremenom može trajno oštetiti sluznicu creva i sprečiti apsorpciju ključnih nutrijenata. Celijakija može izazvati gasove kao i druge probavne probleme kao što su dijareja, nadutost i gorušica, ali dugotrajna, ozbiljnija stanja, uključujući anemiju, osteoporozu i osteomalaciju i  predstavljaju značajan medicinski problem.

– Kronova bolest:  To je upalna bolest creva koja može uzrokovati bol u stomaku, težak proliv, gasove, gubitak težine i pothranjenost.

– Peptični ulkus: Ovaj tip ulkusa se javlja kada postoje ranice u sluznici tankog creva.

– Sindrom iritabilnog kolona: Ovaj uobičajeni probavni poremećaj utiče na debelo crevo uzrokujući gasove, dijareju, zatvor, bol u stomaku i nadutost.

– Gastroenteritis: Tipično akutno stanje, gastroenteritis je upala želuca i creva koja je često uzrokovana parazitima, bakterijama ili virusnim infekcijama. Takođe može biti i  nuspojava određenih lekova.

– Divertikulitis:  Divertikule su male kesice koje se mogu formirati u sluznici donjeg dela debelog creva. Divertikulitis je relativno uobičajeno stanje, naročito nakon 40. godine, kada se vrećice upale ili inficiraju.

Bakterijsko prekomerno bujanje tankog creva: to je stanje koje se javlja kada je u tankom crevu prisutno prekomerno bakterija koje izazivaju poremećaj u probavnom procesu.

Gasovi u stomaku rešenje (prirodnim putem)

  1. Jabukovo sirće

Pomešajte dve kašike organskog jabukovog sirćeta sa šoljom vode i pijte neposredno pre obroka. Ovo može pomoći da se oslobodite probavnih smetnji, uključujući refluks kiseline i gorušicu, tako što jačaju zdrave bakterije i kiseline u crevima.

Pokušajte da koristite i fermentisano piće napravljeno od jabukovog sirćeta, svežeg đumbira, pravog javorovog sirupa i vode.

  1. Ulje karanfilića

Dodajte 2-5 kapi eteričnog ulja karanfilića u šolju vode da biste smanjili nadimanje i gasove u stomaku. Takođe može pomoći kod drugih probavnih problema kao što je loša probava, bolest kretanja i štucanje.

  1. Aktivni ugalj

Uzmite 2 do 4 tablete aktivnog uglja neposredno pre jela i ponovo jedan sat nakon obroka da biste ublažili gasove u stomaku. Aktivni ugalj može pomoći u ublažavanju simptoma, uključujući nadutost, nadimanje i distenziju abdomena, uklanjanjem gasova zarobljenih u debelom crevu.

  1. Digestivni enzimi

Potražite supleemnt visokog kvaliteta koji sadrži laktazu za razlaganje laktoze u mlečnim proizvodima, lipazu za razgradnju masti, amilazu za razbijanje skroba i proteazu za razgradnju proteina.

Za bolju probavu, potražite suplement sa đumbirom i pepermintom koji takođe podržava zdravu funkciju creva.

  1. Probiotici

Visokokvalitetni probiotski dodatak može pomoći u održavanju zdravog probavnog trakta dodavanjem zdravih bakterija u creva. Simptomi gasova se mogu ublažiti pošto je bakterijska flora izmenjena.

Uz dodatak probiotika dodajte hranu bogatu probioticima u vašu ishranu, uključujući kefir, jogurt, kimhi, kiseli kupus, kombuha, nato, sirove sireve, tempeh i jabukovo sirće za poboljšanje varenja.

  1. Esencijalno ulje komorača

Eterično ulje komorača ima antiseptička svojstva koja mogu pomoći u ublažavanju zatvora, nadutosti i gasova.

Dodajte 1 do 2 kapi eteričnog ulja komorača u vodu ili čaj i ispijte polako da biste smanjili probavne smetnje i nadutost.

  1. Fizička aktivnost

Kada se pojave simptomi, prošetajte. Fizička aktivnost može pomoći u ublažavanju gasova tako što prirodno izbacuje gasove.

Saveti +

  1. Jedite manje porcije namirnica koje uzrokuju gasove
  2. Jedite sporije
  3. Dobro sažvaćite hranu
  4. Nemojte žvakati žvakaću gumu, pušiti ili piti kroz slamku jer to može prouzrokovati prekomerno gutanje vazduha
  5. Izbegavajte upotrebu gaziranih pića.

Kvantna analiza je metod koji vam može biti od pomoći da saznate koji su okidači simptoma nadimanja u stomaku i na osnovu koga ćete dobiti detaljne savete za ishranu prema rezultatima kvantnog testa. Za detaljnije informacije i zakazivanje pozovite Centar dobrih navika na telefon 060/402-61-92 ili pošaljite email na cebtardobrihnavika@gmail.com

Оставите коментар

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *