MayaHealth - Centar dobrih navika

Pozovi danas na:

060/402-61-92

Prednosti i principi alkalne ishrane

Alkalna ishrana je ona koja uključuje celovitu hranu koja ima pozitivne efekte na pH kiselost krvi i urina.

Prednosti alkalne ishrane uključuju:

– bolje zdravlje srca

– jače kosti 

– smanjenu bolnost i

– nadoknadu pojedinih hranljivih sastojaka koji su neophodni organizmu za optimalno funkcionisanje.

Hrana koja je naglašena kao deo alkalne ishrane uključuje celovito voće i povrće, sirovu hranu, zelene sokove, pasulj i orašaste plodove.

Hrana koja je kisela i stoga ograničena u alkalnoj ishrani uključuje hranu sa visokim udelom natrijuma, prerađene žitarice, prekomernu upotrebu mesa i životinjskih proteina, dodate šećere i konvencionalno mleko.

Kvantna medicina

Rezervišite svoj termin za kvantni pregled celog organizma sa detaljnim tumačenjem i savetovanjem po promotivnoj ceni od samo 5 790 din u Centru dobrih navika.
Zakazivanje je obavezno, od ponedeljka do petka od 09h do 19h i subotom od 09h do 12h, na broj telefona 060/402-61-92 ili putem email-a centardobrihnavika@gmail.com.

 

Kako slediti alkalnu ishranu?

U nastavku ću navesti nekoliko ključnih saveta koji će vam biti od koristi ukoliko ste odlučili da sledite alkalnu ishranu:

  • Kad god je to moguće, pokušajte da nabavite organsku alkalnu hranu. Veoma je važno razmotriti na kakvom se tipu tla uzgaja voće i povrće, budući da voće i povrće koje se uzgaja u organskom, mineralno gustom tlu ima veću sposobnost alkalizacije. Takođe, vrsta tla na kojoj se uzgajaju biljke može značajno uticati na njihov sadržaj vitamina i minerala, što znači da nisu sve „alkalne namirnice“ stvorene podjednako.
  • Idealni pH tla za najbolju ukupnu dostupnost osnovnih hranljivih materija u biljkama je između 6 i 7. Kisela tla ispod pH 6 mogu smanjiti sadržaj kalcijuma i magnezijuma, a tla iznad pH 7 mogu rezultirati hemijski nedostupnim gvožđem, manganom, bakrom i cinkom u hrani. Tla koja su dobro rotirana, organski održavana i izložena divljini/ispaši stoke obično su najzdravija.
  • Ako želite da znate koja je vaša pH vrednost, pre primene saveta u nastavku – znajte da pH vrednost možete da testirate kupovinom traka u lokalnoj apoteci. Možete da izmerite svoj pH pomoću testa pljuvačke ili urina. Drugo jutarnje mokrenje će vam dati najbolje rezultate. Uporedite boje na vašoj test traci sa grafikonom koji dobijate uz test traku. Tokom dana, najbolje vreme za testiranje pH je jedan sat pre obroka i dva sata nakon obroka. Ako testirate pljuvačku, najbolje je održati rezultat između vrednosti 6,8 i 7,2.

Pročitajte još –> Da li je alkalna ishrana ključ dugog života i lek protiv hroničnih bolesti?

Koje su to kisele i bazne namirnice?

Najbolja alkalna hrana:

  • Sveže voće i povrće najviše promovišu alkalnost. Neki od najboljih tipova uključuju pečurke, agrume, urme, grožđice, spanać, grejpfrut, avokado, lucerku travu, ječmenu travu, krastavac, kelj,brokoli, origano, beli luk, đumbir, boraniju, kupus, celer, cveklu, lubenicu, smokve i zrele banane.
  • Sva sirova hrana: Kaže se da je nekuvano voće i povrće biogeno ili „životvorno“. Kuvanje hrane iscrpljuje alkalizujuće minerale. Postepeno povećajte unos sirove hrane, uvedite u ishranu sveže ceđen sok od alkalnog povrća i voća jednom dnevno i umereno kuvajte povrće na pari.
  • Biljni proteini: Bademi, pasulj i druge mahunarke su dobar izbor.
  • Alkalna voda: Alkalna voda ima pH od 9 do 11. Voda koja je filtrirana filterom za reverznu osmozu je blago kisela, ali je i dalje daleko bolja opcija od vode iz slavine ili prečišćene vode u boci. Dodavanje pH kapi, limuna ili limete ili sode bikarbone u vodu takođe može povećati njenu alkalnost!
  • Zeleni napici: Pića od zelenog povrća i trava u obliku praha bogati su hranljivim materijama koje stvaraju alkalitet i hlorofilom. Hlorofil je strukturno sličan našoj krvi i pomaže u alkalizaciji krvi!
  • Ostala hrana koja se jede u alkalnoj ishrani uključuje klice, pšeničnu travu, kamut, fermentisanu soju poput nattoa ili tempeha i semenke.

pH kisela hrana i navike:

Hrana koja najviše doprinosi kiselosti uključuje:

  • Hrana sa visokim udelom natrijuma – prerađena hrana sadrži velike količine natrijum hlorida – kuhinjske soli – koja povećava pH kiselost krvi
  • Mesni odresci i konvencionalno meso
  • Prerađene žitarice (poput kukuruznih pahuljica)
  • Jaja
  • Kofeinska pića i alkohol
  • Ovas i proizvodi od pšenice – sve žitarice, integralne ili ne, stvaraju pH kiselost u organizmu.
  • Mleko: mlečni proizvodi bogati kalcijumom mogu da uzrokuju povećanje stepena osteoporoze. To je zato što oni stvaraju kiselost u telu! Kada krvotok postane previše kiseo, on počinje da ”krade” kalcijum (još alkalniju supstancu) iz kostiju da bi pokušao uravnotežiti nivo pH. Dakle, jedan od najboljih načina za pravovremeno sprečavanje osteoporoze je ishrana bogata alkalnim zelenim lisnatim povrćem, termički neobrađenim ili blago obrađenim na pari
  • Kikiriki i orasi
  • Testenina, pirinač, hleb i upakovani proizvodi od žitarica.

Koje druge vrste navika mogu izazvati kiselost u vašem telu?

NAVIKE koje predstavljaju najveće ”prestupnike” uključuju:

  • Upotrebu alkohola i droga
  • Prekomernu upotrebu kofeina 
  • Prekomernu upotrebu antibiotika
  • Upotrebu veštačkih zaslađivača
  • Hronični stres
  • Pad nivoa hranljivih sastojaka u hrani zbog industrijske poljoprivrede
  • Nizak nivo vlakana u ishrani
  • Nedostatak fizičke aktivnosti
  • Previše industrijskog mesa u ishrani
  • Hormone u hrani, kozmetički proizvodi, plastika
  • Izloženost hemikalijama iz sredstava za čišćenje u domaćinstvu
  • Prekomernu izloženost toksičnom građevinskom materijalu, računaru, mobilnom telefonu, mikrotalasnoj pećnici
  • Boje za hranu i konzervansi
  • Prekomerno vežbanje
  • Pesticidi i herbicidi
  • Zagađenje vazduha
  • Loše navike žvakanja i ishrane
  • Prerađenu i rafinisanu hranu 
  • Plitko disanje.

Mere predostrožnosti za alkalnu ishranu

Određena hrana na „visoko kiseloj listi“ može vas iznenaditi, poput jaja i oraha. One jesu pH kisele, ali ne dopustite da vas to spreči da ih umereno konzumirate. Sadrže mnoštvo drugih zdravstveno korisnih materija poput antioksidanasa i omega-3 masnih kiselina, što ih i dalje čini vrednim.

ZAKLJUČAK

Suština je da je zdrava ravnoteža ono čemu treba da stremimo.

Što se samog pH tiče, moguće je postati previše alkalan, pa je konzumiranje neke kisele namirnice očekivano i zdravo.

Problem današnjeg čoveka je više u tome što ne unosi dovoljno hrane koja promoviše alkalnost, nego prekomeran unos pH kisele hrane.

Dakle, povećanjem unosa pH alkalne hrane tako da ona zauzima 70% naše celokupne ishrane učinićemo dovoljno da telo vratimo u pH ravnotežu ili ga u njoj održimo.

Оставите коментар

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *