MayaHealth - Centar dobrih navika

Pozovi danas na:

060/402-61-92

Prirodni tretman hroničnog umora

Ukoliko vas muče hronični umor i pospanost, uzroci za to mogu biti mnogobrojni – od nekih vrlo jednostavnih poput lošeg kvaliteta sna do ozbiljnih, poput određenih bolesti. U svakom slučaju, kada je u pitanju hroničan umor, tretman treba sprovoditi na osnovu glavnog uzroka.

Glavni uzroci hroničnog umora su sledeći:

– bolesti štitne žlezde

– adrenalni zamor i sindrom hroničnog umora

– depresija

– loš kvalitet sna

– sedentarni način života

– anemija

– sindrom curenja creva

– dehidratacija

– emocionalni stres

– disbalans nivoa šećera u krvi

– loša ishrana.

Hajde da pogledamo koji su to prirodni tretmani hroničnog umora, pre svega na osnovu uzroka istog.

Hroničan umor lečenje prirodnim putem

 

Prirodni “lekovi” za oboljenje štitne žlezde

– Izbacite na neko vreme gluten i mlečne proizvode iz ishrane (posebno kazein A1).

– Izbegavajte toksine i teške metale kao što je BPA (Bisfenol A) koji se nalaze u plastičnim bočicama i aluminijumskim limenkama.

– Proverite nivo joda i selena, a zatim uključite više izvora hrane sa ovim elementima, ili uzmite suplemente ako je potrebno.

– Detoksikujte telo od teških metala koristeći proizvode kao što su kurkuma, hlorella i korijander.

– Koristite adaptogeno bilje i superhranu kao što su maka praha, ashvaganda i sveti bosiljak.

– Prilagodite vašu ishranu tako da imate niži unos ugljenih hidrata, ali uključite puno posnih proteina i zdravih izvora masti (naročito hrane poput kokosovog ulja, kokosovog mleka, avokada, goveđeg mesa, divlje ribe, chia semena, lanenog semena i konoplje).

Prirodni lekovi za adrenalni zamor i sindrom hroničnog umora

Promenite vašu ishranu izbegavajući kofein, rafinisane ugljene hidrate, hidrogenizovana ulja, obrađenu i pakovanu hranu. Umesto toga, jedite zdrave masti , belančevine i puno svežeg povrća.


Adaptogene biljke takođe mogu biti izuzetno korisne za pomoć u ovom slučaju. Adaptogena – prirodna hrana pomaže uravnotežavanju hormona i umanjuje reakciju tela na stres – može pomoći u poboljšanju nivoa kortizola, osetljivosti na insulin i rezultirati boljom energijom. Zato pokušajte da koristite adaptogene poput ashvagande, svetog bosiljka i maka korena, uz hranljive sastojke kao što su omega-3 riblje ulje, magnezijum, vitamin B5, vitamin B12, vitamin C, vitamin D3 i cink.

Ograničite stres tako što ćete redovno vežbati, imati dovoljno sna (noću 7-8h) i praktikovati razne tehnike opuštanja kao što su čitanje, joga, meditacija i sve druge aktivnosti koje rade za vas.

 

Prirodni načini ublažavanja depresivnog stanja

– Drastično smanjite unos prerađene i rafinisane hrane, brze hrane, zaslađene hrane, velike količine prostih ugljenih hidrata i kofeina i alkohola.

– Zamenite ovu hranu hranom bogatom proteinima, zdravim mastima kao što su omega-3 masne kiseline i kokosovo ulje, povrćem, kao i žitaricama celog zrna.

– Takođe se potrudite da uključite vežbanje, tehnike opuštanja i eterična ulja u vašu dnevnu rutinu. Eterična ulja su prirodan i ekonomičan način poboljšanja raspoloženja, a isprobajte eterična ulja kao što su ulje ruže, bergamota, lavande, rimske kamilice i ilang ilang – koja dokazano pomažu u poboljšanju raspoloženja za mnoge ljude koji pate od depresije i anksioznosti.

Pročitajte još: koji su sigurni znakovi hroničnog umora?

Prirodni načini da uspostavite kvalitetan san

– Praktikujte tehnike opuštanja koje vam pomažu da se opustite i zaspite, kao što su čitanje omiljenih časopisa ili knjiga.

– Kupka sa gorkom solju može umiriti mišiće i um.

– Uzimajte dodatke magnezijuma u opsegu od 300-400 miligrama, koji promovišu relaksaciju i ublažavaju bol mišića

– Koristite eterična ulja kao što su lavanda ili tamjan

– Izbegavajte šećer i ugljene hidrate pre odlaska na spavanje

– Ograničite kofein na male količine tokom jutarnjih časova, ili nemojte da ga unosite posle podneva

– Isključite sve električne uređaje dva sata ili više pre spavanja kako biste izbegli izlaganje plavoj svetlosti, što može uznemiriti nivoe melatonina i otežati vam da zaspite

Prirodni lekovi za anemiju

Simptomi anemije se mogu znatno umanjiti poboljšanjem ishrane i uključivanjem mnogo hrane bogate gvožđem, vitaminom B12 i folatima:

džigerica (goveđa, pileća)

– crna melasa, koja je zdrav prirodni zaslađivač bogat gvožđem

– pivski kvasac ili hranljivi kvasac

– hrana bogata vitaminom C koja pomaže u apsorpciji gvožđa, kao što su agrumi i povrće iz porodice krstašica kao što su brokoli ili karfiol

– zeleno lisnato povrće koje ima značajnu količinu gvožđa i folata.

Prirodni lekovi za sindrom curenja creva

Da biste efikasno rešili sindrom curenja creva, potrebno je da prilagodite vašu ishranu i određene faktore životnog stila:

– Uklanjanje hrane i faktora koji oštećuju creva (poput glutena i šećera). Zamenite ih različitom hranom koja isceljuje, kao što su fermentisana hrana, supa od kostiju, klice žitarica, semena i orašasti plodovi, zdravi izvori proteina, povrće i puno zdravih masti.

– Uzimajte probiotike, L-glutamin, pankreasne enzime i kvercetin.

– Obavezno ispravite nedostatke hranljivih materija tako što ćete u svoju ishranu uključiti dosta namirnica koje su bogate cinkom, gvožđem i vitaminima B grupe.

Prirodni lekovi i prevencija dehidratacije

Pijte više vode tokom celog dana, povećajte unos povrća i voća i uverite se da dobijate dosta elektrolita u obliku celovite hrane. Kada je u pitanju voće i povrće, neke od najboljih opcija za dobijanje elektrolita i zadržavanje hidratacije uključuj sledeće namirnice:

– Kokosova voda

– Celer

– Lubenica

– Dinja

– Krastavac

– Kivi

– Paprike

– Citrusno voće

– Šargarepa

– Ananas.

Potrebno je da pijete minimum 2-2.5 l vode dnevno, zavisno od pola, uzrasta i nivoa fizičke aktivnosti. Ako radite ili ako ste aktivni, onda je idealno piti najmanje dodatno po jednu čašu vode na svakih 30 minuta vežbanja.

Prirodni lekovi za emocionalni stres

– Vodite računa da imate dovoljno sna i vežbanja.

– Izbegavajte stimulanse, uključujući one koji se nalaze u mnogim obrađenim namirnicama.

– Takođe, pokušajte da koristite esencijalna ulja, adaptogene biljke i uzimajte suplemente poput magnezijuma i vitamina B koji podržavaju vašu sposobnost da se nosite sa stresom.

– Probiotici.

Prirodni lekovi za balansiranje šećera u krvi

Da bi se nivo šećera u krvi vratio pod kontrolu, moraćete da smanjite ili čak potpuno eliminišete sve izvore rafinisanog šećera iz vaše ishrane, koji uključuju:

– Sva slatka pića (gazirani sokovi, voćni sokovi, energetska pića i zaslađene kafe ili čajevi)

– Grickalice i slatkiše

– Čak i prirodne zaslađivače poput sirovog meda i javorovog sirupa

– Takođe, razmotrite smanjenje unosa žitarica, posebno onih koje sadrže gluten kao što su proizvodi od pšenice.

– Konvencionalno (neorgansko i pasterizovano) kravlje mleko i mlečne proizvode takođe treba eliminisati. Držite se dalje od mlečnih proizvoda koji sadrže A1 kazein. Pri kupovini mlečnih proizvoda kupujte samo sirove i organske sorte dobijenih od životinja sa pašnjaka.

Kako ispraviti lošu ishranu, koja može da uzrokuje hroničan umor?

– Jedite hranu bogatu vitaminima B – to su uglavnom proteini: goveđe meso, divlje ulovljene ribe, organska jaja, iznutrice, kao i sve vrste zelenog listnatog povrća.

– Hrana koja sadrži kalcijum, magnezijum, selen i cink, koja vam može pomoći u smanjivanju stresa i poboljšava spavanje – uključuje nepasterizovane organske mlečne proizvode, avokado, losos (divlje uhvaćen), zeleno povrće, orašasti pldoovi i semena.

– Zdravi izvori masti, uključujući omega-3 masne kiseline – riba, semena, kokosovo i maslinovo ulje, avokado i orašasti plodovi mogu pomoći u stabilizovanju hormona i vašeg raspoloženja.

Kvantna medicina

Rezervišite svoj termin za kvantni pregled celog organizma sa detaljnim tumačenjem rezultata i savetovanjem po ceni od samo 5 790 din,  od ponedeljka do petka od 09h do 19h i subotom od 09h do 12h. Broj telefona za zakazivanje je 0604026192 ili nam pišite putem email-a centardobrihnavika@gmail.com. Za više informacija pročitajte blog koji se bavi temom —>kvantna medicina.

Оставите коментар

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *