MayaHealth - Centar dobrih navika

Pozovi danas na:

060/402-61-92

Šta je to sindrom nervoznih creva?

Sindrom iritabilnog creva pogađa između 7 i 21% opšte populacije. Ako želite da prevaziđete probavne simptome koji mogu uključivati dijareju, konstipaciju, nadutost i gasove, onda je neophodna posebna ishrana za sindrom nervoznih creva i pridržavanje plana lečenja. Mnoga klinička ispitivanja su otkrila da prehrambene, životne, medicinske i bihevioralne intervencije mogu biti veoma efikasne u upravljanju simptomima sindroma nervoznih creva.

Šta je sindrom iritabilnog creva?

Sindrom iritabilnog creva je vrlo čest poremećaj koji utiče na probavu, posebno ometajući normalne funkcije debelog creva. Ovo nije pojedinačna bolest, već „skup simptoma koji je rezultat različitih patologija“. To znači da svaka osoba sa nervoznim crevima može da se bori sa različitim simptomima i da ima svoje jedinstvene okidače.

Koji su simptomi sindroma nervoznih creva?

– Nadutost i gasovi

– Grčevi i bol u stomaku

– Dijareja ili konstipacija, ili oboje

– Promene u boji i izgledu, uključujući i retku stolicu ili sluz u stolici.

Koji su uzroci za sindrom iritabilnog creva?

Postoji mnogo različitih uzroka za sindrom nervoznih creva, od intolerancije na hranu do stresa. Stručnjaci smatraju da faktori koji doprinose razvoju nervoznih creva uključuju:

– promene u mikrobiomu creva

– intestinalnu permeabilnost (tzv. sindrom curenja creva)

– oštećenje imunološke funkcije creva

– probleme s motilitetom (pokretima) creva

– interakcije između creva i mozga

– psihološke poremećaje.

Neki uobičajeni uzroci i okidači za sindrom nervoznih creva mogu biti:

 

– Jedenje visoko-obrađene hrane, ishrana siromašna vlaknima

– Alergije na hranu ili intolerancije/osetljivosti

– Stres

– Upala i oštećenje od slobodnih radikala/oksidativni stres koji može oštetiti creva

– Nutritivni nedostaci

– Propustljivost creva

– Upotreba određenih lekova koji mogu uzrokovati zatvor ili dijareju

– Loš izbor životnog stila kao što je upotreba droge, pušenje i visoka konzumacija kofeina i alkohola

– Promene u mikrobiomu creva, gastroenteritis ili infekcije probavnog sistema

– Hormonske promene, kao što su menopauza ili tokom menstrualnog ciklusa

Dehidracija

– Stacionarni način života-

Sindrom nervoznih creva se verovatnije javlja ako ste mlađi od 50 godina, ako ste žena, ako druge osobe u vašoj porodici imaju ovo stanje ili ako patite od stresa i problema vezanih za raspoloženje kao što su anksioznost i depresija.

Inflamatorne bolesti creva su generalno teže od nervoznih creva i teže se leče. Inflamatorne bolesti creva imaju tendenciju da izazovu ozbiljne simptome kao što su česte dijareje, krvave stolice, malapsorpciju nutrijenata i ulceracija digestivnog trakta. Ova bolest često može biti povezana sa brojnim drugim zdravstvenim stanjima, uključujući ulcerativni kolitis, Kronovu bolest i sindrom curenja creva (propustljivost creva).

Sindrom nervoznih creva lečenje

Da bi se dijagnostikovao sindrom iritabilnog creva, prvo moraju da se isključe druga stanja. Testovi koji mogu pomoći u dijagnozi uključuju broj krvnih ćelija, C-reaktivni protein ili fekalni kalprotektin, testiranje na celijakiju i skrining za rak debelog creva kod starijih osoba.

 

Ako je jasno da pacijent ne pati od autoimunog stanja, raka ili alergije – što može izazvati simptome koji oponašaju one kod sindroma nervoznih creva – onda će se verovatno zaključiti da pacijent ima sindrom iritabilnog kolona. Ovo stanje neće biti dijagnostikovano ako se pojave određeni ozbiljni simptomi, kao što su neobjašnjivi gubitak težine, gubitak gastrointestinalne krvi ili neobjašnjiva anemija usled nedostatka gvožđa.

Da bi se dijagnostikovao sindrom nervoznih creva, moraju biti ispunjeni sledeći kriterijumi:

  1. Početak simptoma najmanje šest meseci pre postavljanja dijagnoze
  2. Ponavljajući abdominalni bol ili nelagodnost duže od tri dana u mesecu tokom prethodna tri meseca
  3. Imajući najmanje dve od sledećih karakteristika

       – Poboljšanje simptoma nakon pokretanja creva

      –  Promene učestalosti stolice

      – Promene forme stolice

Postoji nekoliko tipova sindroma iritabilnog creva, koji su kategorizovani prema dominantnom simptomu koji se doživljava. Različiti tipovi uključuju:

– sindrom iritabilnog creva koji se javlja pretežno sa dijarejom

– sindrom iritabilnog creva koji se javlja pretežno sa konstipacijom

– ili mešoviti oblik, u kome se javljaju smene dijareje i konstipacije.

Tretman sindroma iritabilnog creva se obično prilagođava potrebama svakog pojedinca, u zavisnosti od osnovnih uzroka stanja (alergije na hranu/intolerancije, hronični stres, niska pokretljivost itd.). Tretman obično uključuje promene u ishrani i ponekad upotrebu lekova.

Ako se smatra da je emocionalni/psihološki stres glavni faktor koji doprinosi, onda se mogu preporučiti aktivnosti za oslobađanje od stresa kao što su: psihoterapija, biofeedback trening kako bi se naučilo kako opustiti određene mišiće, duboko disanje i progresivne vežbe opuštanja, i trening meditacije.

Način života i promene u ishrani su tipični tretmani prve linije za sindrom iritabilnog creva. Ako to nije dovoljno, neki doktori mogu propisati lekove za kontrolu simptoma.

Primeri lekova koji se koriste za lečenje sindroma nervoznih creva uključuju:

 

– Lekovi protiv dijareje

– Antispazmodici creva

– Antiholinergički lekovi za ublažavanje bolova u crevima

– Omekšivači stolice ili laksativi

– Suplementi vlakana

– Lekovi za bolove u nervima

– Antibiotici za lečenje infekcija

– Antidepresivi za smanjenje gastrointestinalnih problema vezanih za stres

– Dodaci ishrani za tretiranje nedostataka nutrijenata.

 

Želite da proverite stanje celog organizma i dobijete detaljne savete za ishranu prilagođene jedinstvenim potrebama vašeg organizma?

Rezervišite svoj termin za potpuno bezbolni, sveobuhvatni kvantni pregled organizma sa detaljnim tumačenjem rezultata i individualnim savetima za ishranu na 060/402-61-92, po specijalnoj ceni od 5 790 din. Zakazivanje je obavezno, svim radnim danima od 09h-19h!

 

Kada je u pitanju kvantna medicina cena pregleda može značajno da varira u skladu sa kvalitetom usluge i nivoom posvećenosti klijentu/pacijentu.

U Centru dobrih navika kvantni pregled sa detaljnim tumačenjem i savetovanjem traje između 60 i 90 min i tokom istog dobijaju se individualni, ciljani i krajnje korisni saveti, a sve u cilju nege i  unapređenja zdravlja.

 

 

 

Оставите коментар

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *