MayaHealth - Centar dobrih navika

Pozovi danas na:

060/402-61-92

Šta je želudačna kiselina i zašto je važna?

Želudačna kiselina je po sastavu hlorovodonična kiselina (HCL) i smatra se jednim od najvažnijih fluida (ili “sokova”) koji se nalaze u ljudskom telu.

Želudačna kiselina se nalazi u želucu i potrebna je za mnoge procese koji se odnose na zdravlje probavnog trakta.

Nažalost, kako starimo, proizvodnja želudačne kiseline se smanjuje – što može povećati gastrointestinalne probleme kao što su gorušica, nadutost i loša apsorpcija nutrijenata.

Osim toga, ukoliko se ne proizvodi dovoljno želudačne kiseline, to može dovesti do mnogih drugih problema, kao što su problemi sa kožom, uključujući akne ili rozacea, nedostatak minerala i autoimune reakcije.

Želudačna kiselina je jaka kiselina s obzirom da ima nizak nivo pH, što pomaže da se želudac održi u veoma kiselom okruženju. Dok normalno želimo da izbegnemo da naša tela postanu preterano kisela, naš želudac je izuzetak.

Želudac treba da bude veoma kiselo mesto (kiselost želuca treba da ostane između pH 1 i 2) jer kiselina pomaže da se ubiju mikrobi i patogene bakterije koji mogu biti pretnja za nas!

Niska kiselina u želucu, što znači nizak nivo želudačne kiseline i drugih želudačnih sokova, povezana je sa mnogim zdravstvenim stanjima.

Niska želudačna kiselina simptomi:

– povećana proizvodnja gasova i nadutost

– gorušica ili GERB, simptomi refluksa kiseline

– kandida, bakterijski rast u crevima i problemi pri varenju proteina.


Kako na prirodan način povećati proizvodnju želudačne kiseline?

Prvo, važno je ograničiti riziko-faktore povezane sa niskim sadržajem kiseline u stomaku, uključujući i ishranu, stres i uzimanje određenih lekova. Možete prirodno da podržite sposobnost vašeg tela da proizvodi želudačne sokove tako što ćete jesti anti-inflamatornu hranu, vežbati, praktikovati druge zdrave navike i dopunjavati želudačnu kiselinu ako je potrebno.

Šta je hlorovodonična kiselina?

HCL je prirodna komponenta naših želudačnih sokova/želudačne kiseline. Nju proizvode ćelije u želucu i ima brojne važne uloge kada je u pitanju zaštita od infekcija. Želudačna kiselina nam pomaže da razbijemo hranu koju jedemo kako bismo apsorbovali njene hranljive sastojke i rešili se “otpadnih” materija.

Želudačnu kiselinu luče parijetalne ćelije preko sekretorne mreže koja se zove kanalikuli u deo želuca koji se zove lumen. Ovo je proces za koji se kaže da je “veliki energetski teret”, što znači da zahteva mnogo energije. Vaše telo je voljno da potroši mnogo resursa za proizvodnju želudačne kiseline, jer je potrebno da se zaštiti od nedostatka nutrijenata, propustljivosti creva, kandide i još mnogo toga.

Hipohlorhidrija je medicinski termin koji podrazumeva postojanje niskih vrednosti kiseline u želucu. Potpuno odsustvo hlorovodonične kiseline se naziva ahlorhidrija, koja je povezana sa zdravstvenim stanjem poput hroničnog gastritisa ili karcinoma želuca, pernicioznom anemijom, pelagrom i alkoholizmom.

Niska želudačna kiselina – simptomi uključuju:

* nedostatak apetita
* sitost ubrzo nakon unosa male količine hrane
* bol i osećaj pečenja u želucu
* gasovi
* konstipacija i
* dijareja.

Slaba kiselina u stomaku je veoma čest problem među ljudima iz razloga što:

– Redovno uzimaju antacide kako bi smanjili simptome gorušice. Nedavna istraživanja pokazuju da ovi lekovi često maskiraju nerešene probleme i mogu izazvati dodatne komplikacije.

– Imaju siromašnu ishranu koja uključuje mnogo prerađene hrane.

Hronični stres.

– Uzimanje antibiotika i nekih drugih lekova.

Nedostatak vežbanja/dovoljno fizičke aktivnosti ili veoma intenzivne vežbe.

Alkoholizam, pušenje i izloženost drugim toksinima.

Starenje (procenjuje se da 30 do 40% ili više muškaraca i žena starijih od 60 godina pati od atrofičnog gastritisa, što znači malo ili nikakvo lučenje kiseline, a ovo stanje je još uobičajenije kod odraslih starijih od 80 godina).

Alergije na hranu/intolerancije.

– Poremećaji ishrane, neuhranjenost ili ekstremno ograničenje ishrane/kalorija.

Trudnoća i hormonske promene mogu takođe izazvati promene u proizvodnji želudačne kiseline i inicirati gastrointestinalne probleme.

Iako naše telo prirodno proizvodi HCL, hlorovodonična kiselina je takođe i sintetički napravljeno hemijsko jedinjenje koje se koristi u brojnim laboratorijskim i industrijskim okruženjima. Postoje desetine različitih primena za hlorovodoničnu kiselinu, koja ima važnu ulogu u industrijama od gradnje do proizvodnje hrane. Neke od najvažnijih primena HCL-a uključuju pomoć u izradi čelika, sredstava za čišćenje i hemijskih rastvarača.

Želudačna kiselina prednosti:

– Pomaže u varenju i bori se protiv gorušice/refluksa kiseline

– Ima antimikrobne efekte i štiti od sindroma povećanje crevne propustljivosti (“leaky gut”)

– Štiti od kandide

– Podržava zdravlje kože

– Pomaže kod apsorpcije nutrijenata (posebno proteina i vitamina B12).

1. Pomaže u varenju i bori se protiv gorušice/refluksa kiseline

Hlorovodonična kiselina u želucu vam pomaže da organizam ”razbije” hranu koju jedete, posebno proteine, kao i da iskoristi hranljive materije.


Koji su to znaci da možda ne proizvodite adekvatnu količinu HCL i da vaš želudac nije dovoljno “kiseo”?

To uključuje nadimanje, gasove, podrigivanje, gorušicu i refluks kiseline.

Može izgledati kontradiktorno, ali refluks kiseline/gorušica obično nisu posledica velike količine kiseline u stomaku, već su u nekim slučajevima povezani sa upalom i čak i sa niskom kiselinom u stomaku.

Gorušica se javlja kada postoji disfunkcija ventila sfinktera koji se nalazi na vrhu vašeg želuca i koji normalno sprečava ispuštanje kiseline u jednjak. Ovaj ventil se ne zatvara i otvara kako treba ako postoji upala u gastrointestinalnom traktu i ako pH želuca nije jako kisela. Kada želudačna kiselina dođe u jednjak, ona izaziva simptome uključujući bol, pečenje, kašljanje, promuklost, iritacija grla, astma i još mnogo toga.

Može li visoka količina HCL-a u želucu izazvati čireve ili gorušicu? Sam želudac se ne oštećuje zbog HCL-a, jer je sluznica želuca zaštićena sekretima koji pomažu u formiranju debelog sloja sluzi. Natrijum bikarbonat se takođe nalazi u sluznici želuca, što pomaže da se neutrališu efekti HCL-a.

Ponovo da napomenem, gorušica i peptični ulkusi su obično rezultat disfunkcije sluznog sloja želuca i sfinkter ventila. Neki lekovi takođe mogu povećati vašu šansu za razvoj gorušice ili čira na želucu, posebno antacidi, antihistaminici i inhibitori protonske pumpe. Ovi lekovi inhibiraju proizvodnju kiseline u želucu.

2. Ima antimikrobne efekte i štiti od povećane propustljivosti creva

Kakvi su efekti hlorovodonične kiseline na bakterije koje žive u vašem stomaku? HCL pomaže u održavanju veoma kiselog okruženja u probavnom sistemu, što otežava opstanak opasnih mikroba. Želudačna kiselina deluje kao barijera protiv štetnih mikroorganizama koji se mogu probiti u vaša creva. Potrebna nam je želudačna kiselina koja nas štiti od razvoja različitih vrsta kvasca, gljivičnih i bakterijskih infekcija.

Neke studije ukazuju da HCL može pomoći u razgradnji alergena iz hrane u manje molekule, što ih čini manje verovatnim da će izazvati negativne reakcije i autoimune reakcije. HCL je takođe korisna za prevenciju sindroma curenja creva jer je potrebna u odgovarajućim količinama (sa pepsinom) kako bi se svarili proteini.
Neke studije su takođe pronašle korelaciju između niske kiselosti želuca i povećane infekcije sa Helicobacter pylori (heliko bakterija), što doprinosi nastanku čira na želucu.

3. Odbrana od kandide

Rast gljivica, kandide, može se razviti kada je pH u želucu previše alkalan i nije dovoljno kiseo. Simptomi kandide se znatno razlikuju od osobe do osobe, ali mogu uključivati iscrpljenost, dobijanje na težini, zadržavanje tečnosti i dr.


4. Podržava zdravlje kože


Ovo če vas možda iznenaditi, ali borba sa uobičajenim problemima kože kao što su rozacea, akne, ekcemi i dermatitis povezana je sa niskom produkcijom želudačne kiseline i povećanom sekrecijom pro-inflamatornih citokina u želudačnoj sluzokoži.

5. Pomaže kod apsorpcije nutrijenata (posebno proteina i vitamina B12)

Osim što doprinosi propustljivosti creva, nemogućnost razbijanja proteinskih namirnica u korisne aminokiseline može dovesti do nedostataka i rasprostranjenih problema. Ovo može doprineti simptomima kao što su umor, problemi vezani za raspoloženje, loše zdravlje kože, gubitak kose i još mnogo toga.

HCL takođe olakšava apsorpciju drugih mikronutrijenata, uključujući vitamin B12, kalcijum, magnezijum, cink, bakar, gvožđe i selen.

Оставите коментар

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *