MayaHealth - Centar dobrih navika

Pozovi danas na:

060/402-61-92

Šta su aminokiseline i zašto su važne za naše telo?

U redovima koji slede pisaću o aminokiselinama i njihovoj velikoj važnosti za naše zdravlje, jer smatram da su često zanemarene u preporukama za zdrav život.

Proteini čine strukturu naših kostiju, mišića i kože i telo ih koristi za izgradnju tkiva i sintezu hormona, enzima i neurotransmitera.

Aminokiseline su gradivni blokovi proteina, zbog čega je upotreba dovoljno esencijalnih aminokiselina u ishrani ključna za održavanje optimalnog zdravlja i sprečavanje nedostatka proteina.

Dakle, šta su aminokiseline  i kako možete biti sigurni da ćete jesti pravu hranu da bi vaše telo bilo zdravo? Evo šta treba da znate:

Šta su aminokiseline? Koje uloge igraju u telu?

Zvanična definicija aminokiselina uključuje bilo koje organsko jedinjenje koje sadrži i karboksilnu i amino grupu. Jednostavno rečeno, one se smatraju gradivnim blokovima proteina. Na primer, one čine veliki deo mišića i tkiva, a proteinske namirnice kao što su meso, riba, meso živine i jaja se sastoje od mnogo različitih vrsta aminokiselina.

Koliko aminokiselina ima, i koja je uloga aminokiselina?

Ukupno ima 20 aminokiselina, od kojih svaka igra veoma specifičnu ulogu u telu i odlikuje se odgovarajućim bočnim lancima aminokiselina. Ove aminokiseline su uključene u skoro svaki biološki proces u telu i pomažu zaceljivanju rana, proizvodnji hormona, imunološkoj funkciji, rastu mišića, proizvodnji energije i još mnogo toga.

Vašem telu su potrebne sve aminokiseline da bi funkcionisalo i napredovalo, ali neke mogu biti proizvedene u telu, dok druge treba da se dobiju iz hrane!

Dobijanje dovoljno aminokiselina ili iz prehrambenih izvora ili suplementacije može pomoći da se pospeši gubitak suvišne telesne težine, očuva mišićna masa, poboljšaju performanse pri vežbanju, podigne raspoloženje i poboljša san.

Esencijalne aminokiseline u odnosu na ne-esencijalne aminokiseline

20 aminokiselina koje vaše telo zahteva mogu se dalje podeliti u dve različite kategorije: esencijalne aminokiseline i ne-esencijalne aminokiseline.

 1. 1. Esencijalne aminokiseline se ne mogu sintetisati u telu, što znači da ih morate uneti iz hrane kako bi zadovoljili vaše potrebe. Postoji 9 esencijalnih aminokiselina koje bi trebalo uneti kroz ishranu, uključujući:
 • Lizin: neophodan za rast i oporavak tkiva, kao i za proizvodnju nekoliko hormona, proteina i enzima.
 • Leucin: uključen u sintezu proteina, zarastanje rana, kontrolu šećera u krvi i metabolizam.
 • Izoleucin: pomaže u detoksikaciji, funkciji imunog sistema i izlučivanju hormona.
 • Triptofan: povećava nivo serotonina, neurotransmitera koji reguliše raspoloženje, bol, apetit i san.
 • Fenilalanin: pomaže u proizvodnji drugih aminokiselina kao i neurotransmitera kao što su dopamin i norepinefrin.
 • Treonin: čini osnovu vezivnog tkiva kao što su kolagen i elastin.
 • Valin: podržava funkciju mozga, koordinaciju mišića i smirenost.
 • Histidin: održava zdravlje mijelinskih omotača, koji štite nervne ćelije od oštećenja.
 • Metionin: održava kožu elastičnom i pomaže u jačanju kose i noktiju.

Unos raznovrsnih aminokiselina kroz ishranu je ključno za održavanje ukupnog zdravlja. Nedostatak bilo koje od ovih ključnih esencijalnih aminokiselina može izazvati ozbiljne nuspojave koje utiču na skoro svaki aspekt zdravlja, uključujući funkciju imunog sistema, mišićnu masu, apetit i još mnogo toga.

Nasuprot tome, ne-esencijalne aminokiseline mogu biti proizvedene u vašem telu, što znači ne morate obavezno da ih unosite kroz hranu koju jedete. Postoji ukupno 11 aminokiselina koje čine listu esencijalnih aminokiselina, uključujući:

 • Arginin: stimuliše imunološku funkciju, bori se protiv umora i optimizuje zdravlje srca.
 • Alanin: pomaže u metabolizmu i obezbeđuje energiju za mišiće, mozak i centralni nervni sistem.
 • Cistein: kao glavni tip proteina koji se nalazi u kosi, koži i noktima, cistein je ključan za proizvodnju kolagena i zdravlje kože.
 • Glutamat: deluje kao neurotransmiter u centralnom nervnom sistemu.
 • Aspartat: pomaže u proizvodnji nekoliko drugih amino kiselina, uključujući asparagin, arginin i lizin.
 • Glicin: funkcioniše kao neurotransmiter za podršku zdravlju mozga.
 • Prolin: nalazi se u kolagenu koji pomaže u poboljšanju zdravlja zglobova, metabolizmu i elastičnosti kože.
 • Serin: neophodan za metabolizam masti, funkciju imunog sistema i rast mišića.
 • Tirozin: pomaže u sintezi tiroidnih hormona, melanina i epinefrina.
 • Glutamin: podržava mnoge metaboličke procese i obezbeđuje energiju za ćelije u telu.
 • Asparagin: deluje kao diuretik i optimizuje funkciju mozga i nervnih ćelija.

Neka od jedinjenja na listi aminokiselina se takođe smatraju “uslovno esencijalnim”. To znači da obično nisu potrebni telu, ali mogu postati neophodni pod određenim uslovima, kao što su ekstremne bolesti ili stres.

Aminokiseline se takođe mogu svrstati u druge grupe na osnovu njihove strukture i bočnih lanaca, uključujući polarne aminokiseline, aromatične aminokiseline, hidrofobne aminokiseline, ketogene aminokiseline, bazične aminokiseline i kisele aminokiseline.

Prednosti esencijalnih amino kiselina

 1. Aminokiseline za mršavljenje

Aminokiseline imaju koristi za gubitak težine povećanjem gubitka masti i očuvanjem vitke linije. Posebno se pokazalo da je dopunjavanje esencijalnih aminokiselina sa razgranatim lancem posebno efektivno kada je u pitanju gubitak težine.

 1. Aminokiseline za mišićnu masu

Kao primarni gradivni blokovi mišićnog tkiva, aminokiseline su apsolutno neophodne za održavanje mišića i rast mišića. Osim toga, neke studije su otkrile da dopunjavanje esencijalnim aminokiselinama može pomoći u sprečavanju gubitka mišića, što je uobičajena nuspojava koja se javlja i kod starenja i kod gubitka težine.

Dopunjavanje esencijalnim aminokiselinama je veoma efikasno u očuvanju vitke telesne mase uz istovremeno promovisanje gubitka masti kod sportista.

 1. Poboljšavaju performanse pri vežbanju

Bez obzira da li ste rekreativni ili profesionalni sportista, esencijalne aminokiseline su svakako neophodne ako želite da svoj trening podignete na viši nivo. U stvari, esencijalne aminokiseline kao što su leucin, valin i izoleucin se obično koriste kako bi se poboljšao oporavak mišića, sprečio bol i umor kao deo zdravog obroka nakon treninga.

 1. Poboljšavaju raspoloženje

Triptofan je esencijalna aminokiselina koja igra ključnu ulogu u regulisanju raspoloženja i održavanju mentalnog zdravlja. Telo ga koristi za sintezu serotonina, neurotransmitera za koji se veruje da utiče na raspoloženje. Neravnoteža u ovom važnom neurotransmiteru takođe može da doprinese nastanku ozbiljnih problema kao što su depresija, opsesivno-kompulsivni poremećaj, anksioznost i post-traumatski stresni poremećaj.

     5. Poboljšavaju san

Pored svih svojih snažnih efekata u pojačavanju raspoloženja, triptofan takođe može da poboljša kvalitet sna i pobedi nesanicu. To je zato što pomaže u povećanju nivoa serotonina koji je uključen u ciklus spavanja.

Za razliku od mnogih lekova za spavanje, triptofan se takođe dobro podnosi i povezan je sa minimalnim neželjenim efektima, što ga čini velikim prirodnim lekom koji pomaže u promovisanju boljeg sna.

Kvantni pregled popust

Rezervišite svoj termin za kvantni pregled celog organizma po promotivnoj ceni od samo 5 790 din u Centru dobrih navika i unapredite svoje zdravlje  kroz individualne, precizne i praktične savete prilagođene trenutnim potrebama vašeg organizma.
Zakazivanje je obavezno, od ponedeljka do petka od 09h do 19h i subotom od 09h do 12h, na broj telefona 0604026192 ili putem email-a centardobrihnavika@gmail.com.

 

Оставите коментар

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *