MayaHealth - Centar dobrih navika

Pozovi danas na:

060/402-61-92

Zašto je važno održavati dobro zdravlje jetre?

 U drevnoj kineskoj medicini se kaže da “lekar koji zna kako da uskladi funkciju jetre zna kako da leči sto bolesti.” Veruje se da jetra, jedan od najvećih i najodgovornijih organa u telu, ima “element drveta ” i presudna je za transformaciju hrane u energiju – ili qi.

Kao ultimativni “multitasking” organ, drevni praktičari su verovali da je jetra jedan od primarnih organa koji se mora lečiti kod bolesnih pacijenata. Kada jetra ne funkcioniše kako treba, to rezultira problemima koji pogađaju i druge sisteme u organizmu.

Bez zdrave funkcije jetre, nemoguće je imati brz metabolizam, zdravu cirkulaciju, uravnotežene hormone, čistu krv i zdravu probavu.

Kvantna medicina dijagnostika

Rezervišite svoj termin za kvantni pregled celog organizma po ceni od 5 790 din u Centru dobrih navika.
Zakazivanje je obavezno, od ponedeljka do petka od 09h do 19h i subotom od 09h do 12h, na broj telefona 0604026192 ili putem email-a centardobrihnavika@gmail.com. Trajanje pregleda i savetovanja je između 60 i 90 min.

Doživljavate simptome kao što su nadimanje, zatvor, umor i hormonska neravnoteža? Onda je možda vreme detoksikaciju organizma.

Jačanje zdravlja jetre za uklanjanje toksina iz organizma je sastavni deo ajurvedske i naturopatske medicine.

Slede karakteristike organizma čija jetra nije preopterećena toksinima i koja funkcioniše optimalno:
Povećani nivoi energije

 • –  Čistija koža
 • –  Redovni menstrualni ciklus sa smanjenim PMS simptomima
 • – Oslobađanje od sinusnog bola
 • – Manje infekcija i jači imunitet
 • – Manje probavnih tegoba 
 • – Svež dah i dobro oralno zdravlje
 • – Pozitivno raspoloženje i oštriji um.

Šta radi jetra?

Jetra prepoznaje toksične supstance i pretvara ih u bezopasni materijal koji se može osloboditi.

Jetra se nalazi u gornjem desnom delu abdomena, ispod grudnog koša gde je spojena sa žučnom kesicom. Žučna kesa je mesto gde se čuva žuč, što je takođe važno za varenje.

Unutar jetre, postoji specifičan tip tkiva koje je napravljeno od lobula, koji prenose krv i ćelije. Jetra uvek komunicira sa drugim digestivnim organima, prima informacije o nivou dostupnih hranljivih materija ili prisustvu pretnji kao što su lekovi, teški metali ili toksične materije.

 

Jedna od najvažnijih uloga  jetre je regulacija snabdevanja organzima krvlju. Uključena je u skladištenje krvi, omogućavanje zgrušavanja krvi i razbijanje oštećenih krvnih ćelija kako bi se mogle eliminisati.

Zdravom funkcijom jetre postiže se bolji protok krvi kroz naše krvne sudove, vene i kapilare, koji transportuju kiseonik i hranljive materije u naše ćelije.

Jetra takođe stupa u interakciju sa drugim organima kao što su žučna kesa, želudac i slezina, jer prima hranljive čestice ili toksine i odlučuje šta će sa njima: cirkulisati ih kroz krv ili ih eliminisati pre nego što mogu da prouzrokuju oštećenje.

Uzroci oštećenja jetre

Budući da ima tako raširene uloge u organizmu, gotovo svaki oblik metaboličkog, probavnog, imunološlog ili hormonskog poremećaja može uticati na zdravlje jetre. Osim toga, vaš životni stil može veoma da utiče na zdravlje jetre. Stvari koje oštećuju jetru uključuju:

 • – hemijski tretirane useve
 • – preterani unos industrijski obrađene hrane koja sadrži rafinisana ulja i velike količine šećera
 • – previše alkohola i kofeina
 • – lekovi ili upotreba antibiotika
 • – upotreba droge i nezaštićeni seksualni odnosi
 • – životinjski proizvodi niskog kvaliteta
 • – visoki stres i hormonska neravnoteža
 • – zagađenje vazduha i izloženost toksinima u životnoj sredini
 • – upotreba hemijskih proizvoda za domaćinstvo i kozmetika.

*

Zašto je vaša jetra tako ranjiva na oštećenja i efekte štetne ishrane ili visokog izlaganja toksinima?

Jetra je donekle nalik na digestivni kontrolni centar. Kada supstance dođu do jetre, one se obrađuju i ili cirkulišu, skladište, menjaju, detoksifikuju ili ispiraju kroz urin i stolicu.

Na primer, alkohol se primarno prerađuje u jetri, tako da noć teškog pijenja znači da jetra mora raditi prekovremeno kako bi telo vratila u ravnotežu. Isto važi i za upotrebu lekova ili konzumiranje hrane koja je tretirana hemikalijama.

Sama ishrana drastično utiče na rad vaše jetre. Budući da jetra razgrađuje masnoće, pretvara šećer i uklanja stare ili oštećene krvne ćelije, može postati preopterećena.

Pored toga što održava količinu hranljivih sastojaka u krvi u optimalnim nivoima, jetra takođe čuva određene vitamine i minerale kada je to potrebno.

Loša ishrana ima negativan uticaj na zdravlje jetre iz više razloga.

Jetra radi na pretvaranju masti u upotrebljivu energiju, zajedno sa ugljenim hidratima u tipove molekula glukoze koji bi trebalo da održavaju nivo šećera u krvi stabilnim. Normalno, vaša jetra pokušava da uzme ugljene hidrate i pretvori ih u glukozu, oblik energije, koji se čuva za kasniju upotrebu.

Ako vam se nivo šećera u krvi naglo poveća, a zatim brzo opadne, stvarajući gore-dole ciklus – koji se lako može desiti kada konzumirate previše rafinisanih ili prerađenih namirnica – jetra će se truditi da izmeni situaciju. Veoma visok nivo šećera u krvi znači da će se šećer ukloniti iz krvi i skladištiti u mišićima u obliku glikogena. Veoma niski nivoi znače da će jetra razgraditi glikogen i ponovo ga ispustiti u krv.

Upravljanje konverzijom masti iz vaše ishrane i razbijanje i uklanjanje viška hormona su druge primarne uloge jetre, tako da kada stvari ne funkcionišu normalno, mogu se pojaviti ili pogoršati sve vrste hormonskih neravnoteža.

Uobičajeni hormonski znaci da jetra ne eliminiše hormone su: visok nivo holesterola, PMS, nepravilni ciklusi, hronočni osećaj umora, akne i promene raspoloženja.

 

Оставите коментар

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *