MayaHealth - Centar dobrih navika

Pozovi danas na:

060/402-61-92

Zašto je značajno imati zdrav mikrobiom creva?

U ljudskom telu ima oko 10 puta više spoljnih organizama nego što postoji ljudskih ćelija.

Mikrobi žive i unutar i izvan našeg tela, naročito u crevima, digestivnom traktu, genitalijama, u ustima i nosu.

Šta određuje da li je nečiji mikrobiom u dobroj formi ili ne?

Sve se svodi na ravnotežu “loših bakterija” i “dobrih bakterija”.

U suštini, potreban nam je veći odnos bakterija dobrih za creva da bi nadmašile one koji su štetne. Nažalost – zbog faktora kao što su loša ishrana, velike količine stresa i izloženost toksinima u životnoj sredini – mikrobiom većine ljudi je dom za više milijardi potencijalno opasnih bakterija, gljivica, kvasaca i patogena.

Kvantni pregled popust

Rezervišite svoj termin za kvantni pregled celog organizma sa detaljnim tumačenjem rezultata i savetovanjem po ceni od samo 5 790 din u Centru dobrih navika.

Zakazivanje je obavezno, od ponedeljka do petka od 09h do 19h i subotom od 09h do 12h, na broj telefona 0604026192 ili putem email-a centardobrihnavika@gmail.com.

Ukoliko do sada niste bili na kvantnom pregledu, o istom se možete informisati putem članka koji se bavi temom šta je kvantna medicina.

 

Ljudski mikrobiom je dom za više od samo bakterija. U njemu se nalaze i različite ljudske ćelije, virusni sojevi, kvasci i gljivice – ali čini se da su bakterije najvažnije kada je u pitanju kontrola imunološke funkcije i upalnih procesa.

Do danas, istraživači su identifikovali više od 10.000 različitih vrsta mikroba koji žive u ljudskom telu, i svaki od njih ima svoj sopstveni skup DNK i specifične funkcije.

Kako možete uspostaviti jak mikrobiom?

  1. Izbegavajte antibiotike koliko god je to moguće

Antibiotici se propisuju već više od 80 godina, ali problem je u tome što eliminišu dobre bakterije, pored oslobađanja tela od opasnih mikroba, što znači da mogu smanjiti funkciju imuniteta i povećati rizik od infekcija, alergija i bolesti. Dok antibiotici mogu spasiti živote kada su zaista potrebni, često su propisuju tamo gde to nije potrebno.

Vremenom, opasne bakterije mogu postati otporne na antibiotike, što otežava borbu protiv ozbiljnih infekcija.

Pre nego što uzmete antibiotike ili ih date deci, razgovarajte sa svojim lekarom o alternativnim mogućnostima.

  1. Smanjite izloženost stresu i vežbajte više

Stres ometa imunološku funkciju jer vaše telo odvraća energiju od borbe protiv infekcija i stavlja je na primarne brige koje održavaju vaš život – što je jedan od razloga zašto hronični stres može da izrazito negativno utiče na kvalitet života. Kada telo misli da je suočeno sa neposrednom opasnošću, postajete podložniji infekcijama i doživljavate ozbiljnije simptome, dok istovremeno razvijate viši nivo upale.

Vežbanje je prirodno “sredstvo” za ublažavanje stresa koje može pomoći u smanjenju upale, uravnotežiti hormone i ojačati imuni sistem.

  1. Uzimajte suplemente

Koenzim Q10, karotenoidi, omega-3 riblje ulje, selen i antioksidansi (vitamini C, D i E) mogu pomoći kod poremećaja zdravlja mikrobioma creva.

Koje bolesti su povezane sa mikrobiomom?

Mikrobiom je mnogo sličan ekosistemu Zemlje, što znači da se njegovi uslovi menjaju, kao i organizmi koji ga nastanjuju. Mikrobi komuniciraju jedni s drugima u zajednici u kojoj žive (naša creva), plus oni menjaju koncentraciju u zavisnosti od svog okruženja – što znači da vaša ishrana, način života, upotreba lekova/antibiotika i okolina zaista utiču na vaše zdravlje.

Upala je koren većine bolesti. Istraživanja pokazuju da anti-inflamatorni stil života štiti mozak, balansira hormone, bori se protiv stvaranja tumora i ima dobrobit za poboljšanje raspoloženja.

Dobre bakterije mogu pomoći u upravljanju aktivnostima neurotransmitera, što ih čini prirodnim antidepresivima i anti-anksioznim organizmima. 

Loše zdravlje creva je vezano za desetine bolesti, a naročito za:

Autoimune bolesti (artritis, inflamatorna bolest creva, Hašimoto tiroiditis itd.): Autoimuni poremećaji se razvijaju kada imunološki sistem u organizmu počne da napada sopstveno zdravo tkivo, prepoznajući da kao neprijatelja.

Upala i autoimune reakcije uglavnom potiču od preaktivnog imunološkog sistema i lošeg zdravlja creva. Može se razviti sindrom curenja creva, što rezultira otvaranjem malih otvora u crevu, oslobađajući  čestice nesvarenih delova hrane u krvotok i pokrećući autoimunu kaskadu.

 

Kognitivnio opadanje (Alchajmerova bolest, demencija itd.): Upala je u visokoj korelaciji sa kognitivnim opadanjem, dok se pokazalo da antiinflamatorni stil života dovodi do boljeg pamćenja, dugovečnosti i zdravlja mozga.

Sada znamo da postoji više neuro-hemijskih i neuro-metaboličkih puteva između centralnog nervnog sistema/mozga i mikrobioma/digestivnog trakta koji šalju signale jedni drugima, utičući na našu memoriju, obrasce mišljenja i razmišljanje.

Rak: Mnoge studije su pokazale vezu između zdravlja creva i  zaštite od oštećenja slobodnih radikala.

Ukoliko ova zaštita nije obezbeđena, smatra se da to pogoduje razvoju raka mozga, dojke, debelog creva, pankreasa, prostate i želuca.

Mikrobi utiču na naše gene, što znači da mogu ili da podstiču zapaljenje i rast tumora ili da podignu imunološku funkciju i tako se bore protiv bolesti.

Umor i bol u zglobovima

Istraživanja pokazuju da zdravija crevna sredina pomaže da se smanji rizik od bolova u zglobovima, oteklina i poteškoća kod osoba sa osteoartritisom.

Neke studije su otkrile da pacijenti sa psorijatičnim artritisom (vrsta autoimune bolesti zglobova) imaju značajno niže nivoe određenih vrsta crevnih bakterija i da pacijenti sa reumatoidnim artritisom imaju veću verovatnoću da imaju druge sojeve.

Poremećaji raspoloženja (depresija, anksioznost): Da li ste ikada čuli za “vezu između creva i mozga”? Evo kako to funkcioniše: Vaša ishrana utiče na aktivnost neurotransmitera, a samim tim i na to kako se osećate,  sposobnost da se nosite sa stresom i na nivoe energije kojima raspolažete.

Promene u ishrani tokom proteklog veka – uključujući industrijsku poljoprivredu, upotrebu pesticida i herbicida i degradaciju hranljivih sastojaka u hrani – primarne su sile koje stoje iza rastućih problema mentalnog zdravlja poput depresije.

Niska dostupnost hranljivih sastojaka, zapaljenje i oksidativni stres utiču na neurotransmitere dopamin, norepinefrin i serotonin koji kontrolišu raspoloženje, ublažavaju napetost i podižu budnost.

To je ujedno i dvosmerna ulica kada je u pitanju vaše zdravlje creva i raspoloženje: Loše zdravlje creva doprinosi problemima raspoloženja, a velike količine stresa takođe oštećuju vaša creva i hormonsku ravnotežu.

Teškoće u učenju (ADHD, autizam): ADHD i druge teškoće u učenju povezane su sa lošim zdravljem creva, posebno kod novorođenčadi i dece. Izgleda da postoji povezanost između ishrane i psihijatrijskih poremećaja zbog metabolita dijetetskih komponenti i enzima kodiranih u našem ljudskom genomu koji nastanjuju naša creva.

Čini se da je jedan od najvažnijih faktora uspostavljanje zdravog mikrobioma od rođenja, uključujući idealno vaginalni porođaj i dojenje, koji populaciju novorođenčeta snabdeva zdravim bakterijama majke.

Neplodnost i komplikacije trudnoće:  Kako starimo i menjamo se, tako se i menja i naš mikrobiom. To su i dobre i loše vesti. To znači da su neki od nas već u nepovoljnom položaju ako smo u ranoj dobi bili izloženi visokim količinama loših bakterija ili antibiotika, pogotovo ako smo bili uskraćeni za dobre bakterije koje primamo kroz dojenje. U isto vreme, zdrava trudnoća, vaginalni porođaj i period dojenja mogu da stvore poziciju za jak imuni sistem.

– Alergije, astma i osetljivost: Određene korisne bakterije smanjuju upalu, što smanjuje ozbiljnost alergijskih reakcija, intolerancije na hranu, astme ili infekcija respiratornog trakta.

Takođe, dokazano je da anti-inflamatorna ishrana pomaže u sprečavanju podložnosti sindromu curenja creva i pomaže u eliminaciji sluzi u plućima ili nosnim prolazima.

******************

Kvantni pregled popust

Rezervišite svoj termin za kvantnu analizu funkcionalnog statusa celog organizma po promotivnoj ceni od samo 5 790 din u Centru dobrih navika i unapredite zdravlje svog sistema organa za varenje kroz individualne, precizne i praktične savete prilagođene trenutnim potrebama vašeg organizma.
Zakazivanje je obavezno, od ponedeljka do petka od 09h do 19h i subotom od 09h do 12h, na broj telefona 0644026192 ili putem email-a centardobrihnavika@gmail.com.

U koliko do sada niste bili na kvantnom pregledu, o istom se možete informisati putem članka na temu ->šta je kvantna medicina.

Оставите коментар

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *