MayaHealth - Centar dobrih navika

Pozovi danas na:

060/402-61-92

Zašto treba da dodate laneno seme u svoju ishranu?

Laneno seme se konzumira najmanje 6.000 godina, što ga čini jednom od prvih kultivisanih superhrana na svetu.

Zašto je laneno seme tako popularna superhrana?

Laneno seme sadrži antiinflamatorne omega-3 masne kiseline (mada nisu iste vrste kao kod ribe) zajedno sa antioksidantnim supstancama zvanim lignani koje pomažu u promovisanju hormonske ravnoteže pored brojnih drugih zdravstvenih prednosti.


Šta je laneno seme?

Laneno seme je sitno braon ili zlatkasto seme koje se dobija od biljke pod nazivom Linum usitatissimum.

Lan je jedan od najbogatijih izvora biljnih omega-3 masnih kiselina, nazvanih alfa-linolenska kiselina (ili ALA) u svetu. Još jedna jedinstvena činjenica o semenkama lana je da su one prvi izvor lignana u ljudskoj ishrani; laneno seme sadrži oko sedam puta više lignana od susama koji je sledeći.

Semenke lana se mogu jesti kao cele/​​nesamlevene semenke, ali su jedino stvarno korisne kada proklijaju i kada se samelju. Mlevenje lana vam pomaže da apsorbujete oba tipa vlakana koje sadrži, kako biste iskoristili još više prednosti lanenog semena.

Celo, nesamleveno laneno seme će samo proći pravo kroz vaše telo, a da ne bude svareno, što znači da nećete iskoristiti mnoge njegove blagodeti.


Koje su zdravstvene prednosti lanenog semena?

Laneno seme kao lek se veoma ceni u tradicionalnoj medicini, a ovde ću navesti top 10 zdravstvenih prednosti ovih čudesnih semenki.


1. Bogato vlaknima, a siromašno ugljenim hidratima

Jedna od najneobičnijih prednosti lanenog semena je da lan sadrži visok nivo vlakana koja formiraju gel i koja su rastvorljiva u vodi i stoga se ne probavljaju kroz gastrointestinalni trakt. Kada se jede, sluz od lanenih semenki može sprečiti da hrana iz želuca prebrzo ode u tanko crevo, što može povećati apsorpciju hranljivih materija i učiniti da se osećate sito. Pošto vlakna pronađena u lanenom semenu nisu u stanju da se razbiju u digestivnom traktu, neke kalorije koje sadrži lan se neće ni apsorbovati.
Lan ima malo ugljenih hidrata, ali izuzetno visok sadržaj rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, što znači da takođe podržava detoksikaciju debelog creva, može pomoći kod gubitka masti i može smanjiti želju za šećerom.
Stoga je laneno seme za mršavljenje odlično prirodno sredstvo. Većina odraslih bi trebalo da nastoji da konzumira između 25-40 grama vlakana iz hrane bogate vlaknima, na dnevnom nivou. Jedenje samo dve kašike semenki lana dnevno će osigurati oko 20 do 25% potrebe za vlaknima.


2. Visoki sadržaj omega-3 masnih kiselina

Semenke lana ne sadrže EPA ili DHA, tip omega 3 masnih kiselina pronađenih u ribljem ulju, ali sadrže tip omega-3 masne kiseline koja se zove ALA, koja deluje nešto drugačije u telu u odnosu na EPA/DHA.

Alfa-linolenska kiselina (ALA) je n-3 polinezasićena masna kiselina koja smanjuje rizik od koronarne bolesti srca i hipertenzije, poboljšava funkciju trombocita, smanjuje upalu, promoviše funkciju zdravih endotelnih ćelija, štiti arterijsku funkciju i smanjuje srčane aritmije.

3. Pomaže da koža i kosa budu zdravi

Laneno seme čini kosu sjajnijom, jačom i otpornijom na oštećenja. ALA u semenkama lana doprinosi boljem zdravlju kože i kose, obezbeđujući im esencijalne masne kiseline kao i vitamine B, koji mogu pomoći da se smanji suvoća i perutanje. Takođe može poboljšati simptome akni, rozacee i ekcema. Iste koristi se odnose i na zdravlje očiju, jer lan može pomoći da se smanji sindrom suvog oka zbog njegovih efekata podmazivanja.
Ako želite zdraviju kožu, kosu i nokte, razmislite o dodavanju dve supene kašike lanenog semena u vaš šejk ili jednu kašičicu lanenog ulja u svoju dnevnu rutinu. Laneno ulje se takođe može mešati sa esencijalnim uljima i primenjivati topikalno kao prirodno hidratantno sredstvo za kožu, jer prodire u vašu kožu i smanjuje suvoću.

4. Pomaže u snižavanju holesterola i lečenju hiperlipidemije

Dodavanje semenki lana u vašu ishranu može prirodno smanjiti nivo holesterola povećanjem količine masti koja se izbacuje kroz creva. Sadržaj rastvornih vlakana u lanenom semenu zadržava masnoću i holesterol u digestivnom sistemu, tako da se oni ne mogu apsorbovati. Rastvorljiva lanena vlakna takođe mogu da zarobe žuč, koja se pravi od holesterola u žučnoj kesi. Žuč se zatim izlučuje kroz digestivni sistem, prisiljavajući telo da napravi više žuči, te se tako iskoristi višak holesterola u krvi i samim tim se smanjuje nivo holesterola.

Hiperlipidemija se odnosi na abnormalno visoku koncentraciju masti ili lipida u krvi, i to je jedan od najvažnijih faktora rizika za ishemijsku bolest srca. Istraživanja pokazuju da semenke lana (ne laneno ulje) mogu značajno poboljšati lipidni status.

5. Bez glutena

Upotreba lana je odličan način da prirodno zamenite žitarice koje sadrže gluten u receptima. Žitarice, naročito one koje sadrže gluten, mogu biti teško probavljive za mnoge ljude, ali lan se obično lako metaboliše i takođe ima anti-inflamatorno dejstvo.

Pošto laneno seme može apsorbovati mnogo tečnosti i pomoći da se vežu sastojci koje koristite u receptima za kuvanje/pečenje, ali ne sadrži gluten, laneno seme je dobar izbor za one koji imaju celijakiju ili preosetljivost na gluten.


6. Bogato antioksidansima (lignani)

Jedna od najvećih prednosti lanenog semena je to što je prepuno antioksidanata, posebno tipa lignana koji su jedinstveni polifenoli povezani sa vlaknima. Lignani nam daju antioksidante koji pomažu u smanjenju oštećenja od slobodnih radikala, tako da lan ima anti-age, hormonalno-balansirajuće i ćelijski regenerišuće efekte.

Lignani se smatraju prirodnim „fitoestrogenima“ ili biljnim hranljivim sastojcima koji deluju nešto slično hormonu estrogenu. Fitoestrogeni u lanenom semenu mogu da promene metabolizam estrogena, uzrokujući ili povećanje ili smanjenje aktivnosti estrogena u zavisnosti od nečijeg hormonskog statusa (drugim rečima, lan ima i estrogena i antiestrogena svojstva). Na primer, kod žena u postmenopauzi, lignani mogu da dovedu do toga da telo proizvodi manje aktivne oblike estrogena, što je povezano sa povećanom zaštitom od rasta tumora.

Lignani su takođe poznati po svojim antivirusnim i antibakterijskim svojstvima. Studije su takođe otkrile da polifenoli takođe podržavaju rast probiotika u crevima i takođe mogu pomoći da se eliminišu kvasci i kandida u telu.

7. Podržava zdravlje probavnog trakta

ALA u lanu može pomoći u smanjenju upale i zaštiti sluznice gastrointestinalnog trakta. Laneno seme je korisno za osobe koje pate od Kronove bolesti i drugih probavnih oboljenja.
Lan je veoma bogat rastvorljivim i nerastvorljivim vlaknima, što znači da je veoma koristan za održavanje normalnog rada creva. Laneno seme kao lek se često koristi za konstipaciju – neredovno pražnjenje creva.

8. Može pomoći u sprečavanju raka

Kao deo zdrave ishrane, laneno seme može da pomogne u sprečavanju određenih vrsta raka, uključujući rak dojke, prostate, jajnika i debelog creva. Iz tog razloga, lan je uključen u Budvig-ov protokol ishrane, prirodan pristup u sprečavanju i lečenju raka. Budvig-ov režim ishrane podrazumeva jedenje barem jednom dnevno porcije recepta napravljenog od kotaž sira ili jogurta, semenki lana i lanenog ulja.

9. Laneno seme za mršavljenje

Pošto je lan pun zdravih masti i vlakana, pomaže vam da se duže osećate sito. To znači da unosite manje kalorija, što može dovesti do gubitka težine. ALA masti takođe mogu pomoći da se smanji zapaljenje i pomogne u hormonalnoj ravnoteži, što može biti značajno na putu da izgubite težinu. Dodajte nekoliko kašičica mlevenog lana u supe, salate ili voćne napitke dnevno kao deo plana mršavljenja.

10. Pomaže u smanjenju simptoma menopauze i hormonalne neravnoteže

Pokazalo se da lignani koji se nalaze u lanenom semenu imaju mnoge prednosti za žene u menopauzi. Zapravo, laneno seme može da se koristi kao alternativa hormonskoj zamenskoj terapiji u nekim slučajevima ili kao komplementarni pristup balansiranju hormona zbog estrogenskih osobina koje imaju lignani.

Zbog sposobnosti lana da izbalansira estrogen, semenke lana takođe mogu pomoći da se smanji rizik od osteoporoze. Može čak i da pomogne u regulisanju menstruacije kod žena.


Nutritivni profil lanenog semena

Dve supene kašike celog/nesamlevenog lanenog semena (što se smatra 1 porcijom) sadrže oko:

110 kalorija
6 grama ugljenih hidrata
4 grama proteina
8,5 grama masti
6 grama vlakana
0,6 miligrama mangana (26% DV)
0,4 miligrama tiamina / vitamina B (22% DV)
80 mg magnezijuma (20% DV)
132 miligrama fosfora (14% DV)
0.2 miligrama bakra (12% DV)
5 miligrama selena (8% DV).

Laneno seme takođe sadrži najviše vitamin B6, folate, gvožđe, kalijum i cink.

Gde pronaći i kako koristiti laneno seme?

Potražite laneno seme u većim prodavnicama i prodavnicama zdrave hrane.
Najbolji način da iskusite prednosti lanenog semena je konzumiranje lanenih semenki u fazi klijanja. Namakanje i potom proklijavanje eliminiše fitinsku kiselinu i može značajno povećati apsorpciju minerala. Preporučuje se potapanje semenki lana najmanje 10 minuta u toploj vodi ili dva sata u hladnoj vodi.

Seme lana je najbolje konzumirati u mlevenom obliku, jer se tako najbolje apsorbuju hranljive materije.

Kao i druge izvore vlakana, uključujući čia seme i seme konoplje, uzimajte laneno seme sa mnogo vode ili drugih tečnosti.

Možete da dodate laneno seme u domaće kolače, peciva, hleb i kolačiće.

Često se konzumiraju laneno seme i jogurt/kefir, tako što se sipaju 1-2 kašike semenki u čašu jogurta/kefira.

Saveti kako da ubacite laneno seme usvoj obrok:

– Dodajte 1 do 3 kašike mlevenog lana u jutarnji šejk. Dodajte vodu ili bademovo/kokosovo mleko.

– Pomešajte 1 kašiku lanenih semenki sa jogurtom ili kefirom i malo sirovog meda

– Pomešajte ih sa vodom i koristite kao zamenu za jaja u vegetarijanskim/veganskim receptima.

Koliko lanenog semena treba da jedete dnevno?

2-3 kašike dnevno predstavljaju orijentacionu vrednost. Možda ćete želeti da koristite više ili manje, zavisno od vaših ciljeva i kako reagujete na konzumiranje lanenog semena, tako da je najbolje pratiti kako se osećate da biste pronašli pravu količinu.

Semenke lana se mogu čuvati na sobnoj temperaturi do 10 meseci, bez kvarenja ili gubitka omega-3 masnih kiselina.


Potencijalni neželjeni efekti lanenog semena

Kada prvi put uvedete lan u svoju ishranu, a samim tim i mnogo vlakana, možete privremeno iskusiti neke od ovih nuspojava:
– Nadutost i gasovi
– Abdominalna nelagodnost
– Retka stolica
– Smanjen apetit
– Potencijalno hormonske promene ako konzumirate velike količine.

Laneno seme deluje kao razređivač krvi, pa ako uzimate bilo kakve razređivače krvi kao što su aspirin ili drugi, treba izbegavati konzumaciju lanenog semena.

Osim toga, izbegavajte semenke lana ako imate hormonski osetljivi tumor dojke ili materice, i koristite ih s oprezom ako imate visok holesterol i uzimate lekove za snižavanje holesterola.

Želite da proverite stanje celog organizma i od Marijane dobijete detaljne savete za ishranu prilagođene jedinstvenim potrebama vašeg organizma?

Rezervišite svoj termin za potpuno bezbolni, sveobuhvatni kvantni pregled organizma sa detaljnim tumačenjem rezultata i individualnim savetima za ishranu na 064/402-61-92, po specijalnoj ceni od 5 790 din. Zakazivanje je obavezno, svim radnim danima od 09h-19h!

* Iskustva Marijaninih klijenata možete pogledati OVDE, OVDE i OVDE.

Оставите коментар

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *