Digestivni enzimi pomažu da se razbiju veliki makromolekuli koji se nalaze u hrani koju jedemo (ugljeni hidrati, proteini i masti) u manje molekule koje naša creva mogu da apsorbuju.
Digestivni enzimi su podeljeni u tri klase: proteolitički enzimi koji su potrebni za varenje proteina, lipaze potrebne za varenje masti i amilaze potrebne za varenje ugljenih hidrata.
Ljudi koji imaju koristi od uzimanja digestivnih enzimskih suplemenata uključuju one koji imaju inflamatornu bolest creva, sindrom iritabilnog creva, premalo želudačne kiseline (hipohlorhidrija), insuficijenciju enzima, insuficijenciju pankreasa, autoimune bolesti, konstipaciju, dijareju, refluks kiseline i nadimanje u stomaku.
Izvori digestivnih enzima
Mnoge sirove biljke, kao što su sirovo voće i povrće, sadrže enzime koji pomažu u njihovom varenju. Na primer, ananas, papaja, jabuke i mnoge druge biljke sadrže korisne enzime, ali kada se ova hrana gaji u osiromašenim zemljištima ili se visoko obrađuje, enzimi će verovatno biti uništeni ili znatno smanjeni!
Digestivni enzimski suplementi se dobijaju uglavnom iz tri izvora:
– Voćni proizvodi – obično ananas – ili na bazi papaje. Bromelain je enzim koji se dobija iz ananasa koji razbija širok spektar proteina, ima antiinflamatorna svojstva i može izdržati širok pH (kiselinski/alkalni) opseg. Papain je još jedan enzim koji se dobija od sirove papaje i dobro funkcioniše kako bi podržao raspad malih i velikih proteina.
Životinjski izvori – uključujući pankreatin koji se dobija od vola ili svinje.
Biljni izvor – izveden iz probiotika, kvasca i gljiva.
Koji su prirodni digestivni enzimi?
Mnogi digestivni enzimi dostupni na tržištu su “prirodni” zato što potiču iz biljaka ili životinja.
Neki proizvodi sadrže samo biljne enzime, koji su namenjeni vegetarijancima i veganima. Ovi obično barem sadrže bromelin koji potiče iz ananasa, a mnogi uključuju papain, enzim iz papaje. Proizvodi specijalno dizajnirani za vegane obično sadrže pankreatin koji se dobija od Aspergillus niger. Ovo je gljivično zasnovan fermentisani proizvod, a ne enzim koji se dobija od žuči vola ili svinje, što je uobičajeni izvor.
Najbolji digestivni enzimski suplementi
Zbog toga što proteini, šećeri, skrob i masti zahtevaju specifične vrste enzima, najbolje je koristiti suplement koji pokriva sve ovo. Potražite dodatak koji uključuje različite enzime, uključujući i neke od sledećih:
Alfa-galaktozidaza (u varenju ugljenih hidrata)
Amilaza
Celulaza
Glukoamilaza
Invertaza
Laktaza
Lipaza
Sladna dijastaza
Proteaza
Peptidaza
Beta-glukanaza
Pektinaza
Fitaza.
Napomena:
* Za najbolje rezultate uzimajte digestivne enzime oko 10 minuta pre svakog obroka ili uz svoj prvi ugriz.
* Dodatak proteaze može se uzimati između obroka. pored digestivnih enzima sa obrokom. Počnite uzimanjem enzima sa oko dva obroka dnevno i prilagođavanjem doziranja po potrebi.
Hrana koju treba da jedete kako bi podržala varenje + hrana sa prirodnim digestivnim enzimima
Iako nema sumnje da mnogi ljudi mogu imati koristi od uzimanja enzimskih suplemenata, nešto što se ne sme zanemariti jeste da se obrati pažnja i na prirodno dobijanje enzima. Koja hrana sadrži prirodne digestivne enzime?
Sirovo voće i povrće koje se uzgaja u bogatim hranljivim zemljištima jeste najbolji prirodni izvor digestivnih enzima i uključuje:
Ananas
Papaja
Kivi
Kefir i jogurt
Banane
Mango
Miso, sos od soje i tempeh (fermentisani sojini proizvodi)
Kiseli kupus i kimhi
Avokado
Pčelinji polen
Jabukovo sirće
Sirovi med.
Da li možete istovremeno uzimati probiotike i digestivne enzime?
Da!
Uzimajte enzime pre obroka, a probiotike nakon ili između obroka. Takođe je korisno dobiti probiotike iz fermentisanih namirnica kao što su jogurt, kefir, kimhi ili kiseli krastavci. Probiotici pomažu i u obnavljanju ravnoteže mikrobioma creva, kao i samom procesu varenja, a takođe i umanjuju simptome poput gasova i nadimanja u stomaku.
Digestivni enzimi – neželjeni efekti i mere opreza
Ako bolujete od neke hronične bolesti, dobra ideja je da posetite lekara za pomoć sa prilagođenom terapijom enzima. U zavisnosti od vašeg zdravstvenog stanja, vaš doktor može odrediti koji su najsigurniji i najbolji digestivni enzimi za vas. Ako imate istoriju bolesti jetre ili žučne kese, ili čireva , potražite lekara pre nego što uzmete dodatke digestivnih enzima!
Koji su potencijalni sporedni efekti digestivnih enzima?
Dok se uopšteno odlično tolerišu i pomažu, neželjeni efekti digestivnih enzima mogu ponekad uključiti mučninu, dijareju, grčeve u stomaku, gasove, glavobolju, otok, vrtoglavicu, promene šećera u krvi, alergijske reakcije i abnormalni feces.
Najverovatnije ćete se baviti neželjenim efektima digestivnih enzima ako uzimate veoma visoke doze i ignorišete preporuke za doziranje, pa uvek pažljivo pročitajte uputstvo za njihovu upotrebu.