MayaHealth - Centar dobrih navika

Pozovi danas na:

060/402-61-92

Sindrom povećane crevne propustljivosti – leaky gut

S obzirom na činjenicu da je sve veći broj ljudi pogođen lošim izborom ishrane, hroničnim stresom, toksičnim preopterećenjem i bakterijskim disbalansom, čini se da je propustljivost creva dostigla razmere epidemije.

Ukoliko se pitate da li ste izloženi sindromu povećane crevne propustljivosti (“leaky gut syndrome), prva stvar koju treba da uradite je da prepoznate simptome.

Kvantna medicina pregled cena

Rezervišite svoj termin za kvantni pregled celog organizma sa detaljnim tumačenjem i savetovanjem po ceni od samo 5 790 din.

Zakazivanje je obavezno, od ponedeljka do petka od 09h do 19h i subotom od 09h do 12h, na broj telefona 060/402-61-92 ili putem email-a centardobrihnavika@gmail.com. Zadržavanje na pregledu i savetovanju je između 60 i 90 min.

Šta je propustljivost creva?

Otac moderne medicine, Hipokrat , rekao je: “Sve bolesti počinju u stomaku”.

U medicinskoj literaturi, propustljivost creva se takođe naziva “intestinalna hiperpermeabilnost”. Radi se o oštećenju crevne sluznice, pri čemu se pojavljuju ”rupice’‘ u crevima, kroz koje crevni sadržaj curi van creva. Ovo je veoma opasno i može dovesti do brojnih zdravstvenih problema.

Šta uzrokuje propustljivost creva?

Creva su zaštićena jednim slojem specijalizovanih epitelnih ćelija koje su međusobno tesno povezane proteinima. Simptomi propustljivosti creva su posledica nepravilnog rada ovih crevnih spojeva. Ovi tesni spojevi su kapija između creva i krvotoka. Oni kontrolišu šta je dozvoljeno da prođe u krvotok iz našeg digestivnog sistema.

Sada je prepoznato da više od 40 različitih proteina igraju ulogu u zdravlju creva. Ti tesni spojevi imaju veoma precizan posao – moraju da održe delikatnu ravnotežu između dopuštanja da vitalne hranljive materije uđu u krvotok, dok su dovoljno mali da spreče da ksenobiotici (jedinjenja koja uzrokuju bolesti iz vaše ishrane ili načina života) izlaze iz probavnog sistema i prodru u krvotok.

Crevna epitelna sluzokoža, zajedno sa faktorima izlučenim iz nje, formira barijeru koja razdvaja domaćina od okoline. U patološkim uslovima, propusnost epitelne sluznice može biti ugrožena dozvoljavajući prolaz toksina, antigena i bakterija iz lumena creva i oni tada imaju mogućnost da uđu u krvotok stvarajući povećanu propustljivost creva.

Kod ovog stanja, neke sitne čestice koje nikada ne bi mogle da uđu u krvotok počinju da prolaze kroz ove ”rupe”. Često se javljaju abnormalnosti u crevima koje potiču od antimikrobnih molekula, imunoglobulina i aktivnosti citokina. Ovo predstavlja veliki problem, jer se velika većina vašeg imunološkog sistema nalazi unutar creva. Normalan deo vašeg imunološkog odgovora koji služi za borbu protiv infekcija i bolesti počinje da reaguje preterano, što dovodi do hronične inflamacije, koja je u osnovi većine bolesti .

Neki od osnovnih uzroka propustljivosti creva uključuju:

Genetska predispozicija – neki ljudi mogu biti više predisponirani za razvoj ovog stanja, jer su osetljivi na faktore okoline koji “pokreću” njihova tela na aktivaciju autoimunih odgovora.

Loša ishrana – posebno ishrana koja uključuje alergene i upalne namirnice kao što su neproklijale žitarice, dodati šećer, GMO, rafinisana ulja, sintetički dodaci hrani i konvencionalni mlečni proizvodi.

Hronični stres

Preopterećenje toksinima – uključujući visoku potrošnju droge i alkohola. Svake godine dolazimo u kontakt sa preko 80.000 hemikalija i toksina, ali najgori faktori koji izazivaju propustljivost creva uključuju antibiotike, pesticide, vodu česmovaču, aspirin i nesteroidne anti-inflamatorne lekove.

Bakterijski disbalans – naziva se i disbioza, što znači neravnoteža između korisnih i štetnih sojeva bakterija u crevima.

Propustljivost creva simptomi

Neki od najistaknutijih znakova da možda postoji propustljivost creva uključuju:

– Želudačni ulkusi (čirevi)

– Infektivna dijareja

– Sindrom iritabilnog creva

– Upalne bolesti creva (Kronova bolest, ulcerozni kolitis)

– Prekomerno bujanje bakterija tankog creva

– Celijakija

– Rak jednjaka i kolorektala

– Alergije

– Respiratorne infekcije

– Akutna upalna stanja (sepsa i dr.)

– Hronična upalna stanja (kao što je  artritis)

– Poremećaji štitnjače

– Bolesti u vezi sa gojaznošću (masna jetra, dijabetes tipa II, srčana bolest)

– Autoimune bolesti (lupus, multipla skleroza, dijabetes tipa I, Hašimoto i dr.)

– Parkinsonova bolest

– Sindrom hroničnog umora 

– Sklonost ka povećanju težine ili gojaznosti.

Iako su ove bolesti povezane sa sindromom curenja creva, nije dokazano da postoji uzročna veza; drugim rečima, još nije utvrđeno da propustljivost creva uzrokuje bilo koje od ovih stanja, već da ljudi koji imaju propustljivost creva imaju veću verovatnoću da imaju niz drugih zdravstvenih problema.

U nastavku ću navesti simptome propustljivosti creva i ranih stanja koja mogu ukazati na problem sa zdravljem creva.

  1. Preosetljivost na hranu

Zbog napada toksina koji ulaze u krvotok, imuni sistem ljudi sa propustljivošću creva je na preteranoj masovnoj proizvodnji različitih antitela, što može učiniti njihova tela osetljivijim na antigene u određenim namirnicama (posebno glutenu i mlečnim proizvodima). Veruje se da su alergije jedan od najčešćih simptoma propustljivosti creva.

  1. Upalna bolest creva

Istraživači su otkrili da je povećana permeabilnost creva često lokalizovana u debelom crevu kod ljudi koji pate od sindroma iritabilnog creva i ulceroznog kolitisa.

  1. Autoimuna bolest
  2. Problemi sa štitnjačom

Jedno od autoimunih oboljenja na koje propustljivost creva može direktno uticati je  Hašimotova bolest. Poznat i kao „hronični tiroiditis“, ovaj poremećaj se ispoljava sa hipotireozom (slaba funkcija štitne žlezde), usporenim metabolizmom, umorom, depresijom, povećanjem težine i nizom drugih problema.

  1. Malabsorpcija hranljivih materija

Postoje razni nutritivni nedostaci koji su posledica curenja crijeva, uključujući vitamin B12, magnezijum i  digestivne enzime.

  1. Upalna stanja kože

Opisano je kako intestinalna hiperpermeabilnost može izazvati mnoštvo kožnih oboljenja, naročito akne i  psorijazu.

  1. Poremećaj raspoloženja i autizam

Pokazalo se da propustljivost creva uzrokuje različite neurokognitivne poremećaje. Na primer, inflamatorni odgovor karakterističan za intestinalnu hiperpermeabilnost izaziva oslobađanje pro-inflamatornih citokina i drugih hemikalija za koje se smatra da izazivaju depresiju.

Brojne studije ukazuju da autizam može biti povezan sa problemima u mikrobiomu creva, posebno u prvoj godini života.

Propustljivost creva lečenje

Kako da se testirate na propustljivost creva?

Testovi na propustljivost creva uključuju:

– Zonulinski ili laktulozni testovi

– Test IgG na hranu

– Testovi stolice

– Testovi nedostataka vitamina i minerala

– Test laktuloze manitola.

 

Koji tretmani su dostupni?

Osnovni koraci za isceljenje creva su:

Uklanjanje određenih, štetnih namirnica iz ishrane, kao i faktora koji oštećuju creva.

Zamena ove hrane isceljujućom hranom, dok pratite anti-inflamatornu ishranu za propustljivost creva.

– Tretman creva specifičnim suplementom kao što je buterna kiselina.

Rebalans mikrobioma sa probioticima (korisne bakterije). Ovo je ključno zato što su bakterije u vašim crevima glavna komponenta crevne barijere. Oni pomažu u promovisanju otpornosti na kolonizaciju štetnih ili patogenih bakterija boreći se za hranljive sastojke!

Ako se borite sa propustljivošću creva ili drugim gastrointestinalnim problemima, uklonite prerađenu hranu uključujući ne-proklijala zrna, dodati šećer, GMO, rafinisana ulja, sintetičke dodatke i konvencionalne mlečne proizvode.

Šta treba da jedete ako imate propustljivost creva?

Supa od kostiju

Sirovi mlečni proizvodi (kao što su kefir, jogurt, puter i sirovi sirevi)

– Fermentisano povrće i druge probiotičke namirnice.

– Proizvodi od kokosa

– Proklijala semena (kao čia seme, laneno seme i seme konoplje)

– Hrana sa omega-3 masnim kiselinama, posebno losos i ostala divlje ulovljena riba

– Bilje i začini

– Ostale hranljive, anti-upalne namirnice, kao što su govedina iz domaćeg uzgoja, jagnjetina, sveže povrće i većina voća, jabukovo sirće, alge.

Оставите коментар

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *