MayaHealth - Centar dobrih navika

Pozovi danas na:

060/402-61-92

Banana hleb (bez glutena)

Banana hleb bez glutena jedan je od recepata koji svi vole, pre svega jer je ukusan i zdrav.

Bićete prosto iznenađeni koliko je jednostavno napraviti banana hleb koji je bogat hranljivim materijama i pritom je lak za varenje.

Za ovaj banana hleb koristi se bademovo brašno, alternativno brašno u odnosu na pšenično, koje je zdravo i ima nizak udeo ugljenih hidrata. Takođe možete eksperimentisati sa mešavinom različitih Paleo brašna, koja uključuju različita brašna, kao što su bademovo, kokosovo, tapioku i aru prah.

Uključivanje prezrelih banana čini ovaj hleb slatkim, ali dodajete i med za dodatnu slast! Možete takođe probati javorov sirup ili prirodni granularni šećer, kao šećer iz kokosa – umesto meda, ako vam se ne sviđa ideja da zagrevate med.

Samo koristite manju količinu ovih sastojaka! Umesto maslaca, dobićete istu svilenkastu teksturu sa kokosovim mlekom, stoga je ovaj banana hleb recept bez mleka.

Ukupno vreme priprema: 55 minuta

Porcije: 6-8

Tip obroka: bez glutena, paleo, vegetarijanski

Sastojci za banana hleb:

– 4 jaja
– 3 prezrele banane srednje dužine, izblendirane u pire
– ¼ šolje meda
– ¼ šolje kokosovog mleka
– 1 kašika ekstrakta vanile
– 2 kašičice sode bikarbone
– 2¼ šolje bademovog brašna
– ½ kašičice morske soli
– ½ kašičice cimeta
– 1 kašika jabukovog sirćeta

Priprema:

1. Najpre uključite rernu da se zagreje na 180 C.

2. Podmažite standardni pleh za pečenje i stavite ga na stranu.

3. U adekvatnoj posudi pomešajte jaja, bananu, med, kokosovo mleko i ekstrakt vanile.

4. U zasebnoj posudici, pomešajte sodu bikarbinu, bademovo brašno, morsku so i cimet.

5. Sada pomešajte obe mešavine i mešajte sve dok se ne ujednače.

6. Dodajte u smesu jabukovo sirće i mešajte dok se ne distribuira kroz smešu.

7. Sipajte dobijeno testo u podmazan pleh. Pecite 45-50 minuta na 180 C.

8. Poslužite banana hleb topao ili hladan – obe varijante su podjednako ukusne!

Šta je sa običnim banana hlebom?

Možda se pitate koji je smisao pravljenja banana hleba bez glutena. Zašto je on bolji u odnosu na klasični banana hleb?

Nažalost, klasični domaći banana hleb nije zdrav. Za početak, obično se proizvodi sa puno belog brašna. Rafinisani ugljeni hidrati, poput belog brašna, ne daju hranljivu vrednost i mogu biti teški za varenje.

Tradicionalni banana hleb u sebi sadrži i mnogo rafinisanog šećera, što definitivno nije dobro. Šećer je jedna od glavnih namirnica koja uzrokuje zapaljenske procese u telu, što je vezano za različita stanja i bolesti, od Kronove bolesti i alergija do bolesti srca, dijabetesa i visokog nivoa holesterola.

Banana hleb bez glutena – hranljiva vrednost

Jedna porcija banana hleba bez glutena sadrži oko:

194 kalorija
7 grama proteina
12 grama masti
17 grama ugljenih hidrata
3 grama vlakana
10 grama šećera
149,08 miligrama natrijuma
61,67 miligrama holesterola
68,33 miligrama magnezijuma (16,3% DV)
1,41 miligrama gvožđa (7,8% DV)
0,11 miligrama vitamina B6 (6,5% DV)
63,58 miligrama kalcijuma (4,9 posto DV)
2.97 miligrama vitamina C (3.3% DV)
131,58 miligrama kalijuma (2,8% DV)

Uživajte i prijatno! 🙂

Оставите коментар

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *