Milioni ljudi širom sveta mogu imati neadekvatan nivo cinka u svojoj ishrani. U stvari, nedostatak cinka je rangiran kao peti vodeći faktor rizika za nastanak raznih bolesti širom sveta.
Nedostatak cinka se javlja kada ne unosimo dovoljno hrane bogate cinkom ili postoji problem sa apsorbovanjem cinka iz hrane. Ovaj problem može nastati usled poremećaja u varenju ili poremećaja zdravlja creva.
Šta se dešava kada je cink nizak? Nedostatak cinka utiče na mnoge organske sisteme, uključujući imuni, gastrointestinalni, skeletni, reproduktivni i centralni nervni sistem.
Ako se pitate da li vam je potreban dodatak cinka, morate znati znake nedostatka cinka. Zato obratite pažnju na probleme kao što su dijareja, alergije, proređivanje kose, slab imunitet i loša neurološka funkcija.
Kvantna medicina u Beogradu jedna je od najbrže rastućih medicinskih metoda u našem okruženju. Sve više lekara i zdravstvenih radnika prepoznaje prednosti i mogućnosti ove neinvazivne metode. Ukoliko vas zanima kako izgleda kvantni pregled i kako možete zakazati svoj termin u Centru dobrih navika, pročitajte blog koji se bavi temom -> kvantna medicina.
Lečenje nedostatka cinka: konvencionalno i prirodno
Najbolji način da se izbegne nedostatak cinka i održi dovoljan nivo cinka u serumu je redovno konzumiranje hrane sa visokim sadržajem cinka. Najbolji izvori cinka leže u životinjskoj hrani jer je biodostupnost esencijalnih minerala najveća kod životinjskog mesa, morskih plodova i jaja.
Cink u hrani takođe se nalazi u žitaricama, mahunarkama, voću i povrću. Ovi izvori cinka su manje biodostupni zbog sadržaja fitinske kiseline.
S obzirom na to, ljudi koji ne jedu meso, poput onih na vegetarijanskoj ili veganskoj ishrani, mogu održavati odgovarajuće nivoe cinka konzumirajući do 50% više cinka u svojoj ishrani kako bi apsorbovali ono što telu treba. Metode kao što su potapanje, zagrevanje, proklijavanje i fermentacija žitarica i mahunarki takođe mogu pomoći u poboljšanju apsorpcije cinka.
Za ljude koji ne jedu dovoljno apsorbujuće hrane sa visokim sadržajem cinka ili imaju probavni problem koji ne dozvoljava pravilnu apsorpciju minerala, uzimanje dodatka cinka može biti korisno.
Dodaci cinka obično sadrže nekoliko oblika cinka, uključujući cinkov acetat, cinkov glukonat i cink sulfat. Procenat elementarnog cinka varira u zavisnosti od oblika.
Cink glukonat je najčešći suplement cinka koji se može nabaviti bez recepta i koji se može naći u lokalnoj apoteci. Cink glukonat i cink acetat se često dodaju hladnim lekovima, uključujući nazalne sprejeve i pastile.
Preporučeno doziranje cinka
Iako je ozbiljan nedostatak cinka prilično redak, procenjuje se da je do 2 milijarde ljudi poseduje granične nivoe cinka, što može uticati na gotovo svaki aspekt zdravlja pojedinca.
Preporučeni dodaci ishrani za cink su sledeći:
Adekvatan unos cinka je posebno važan za decu, jer čak i blagi nedostatak cinka može ometati rast, povećati rizik od infekcije i povećati rizik od dijareje i respiratornih bolesti.
Preporučeni unos za decu od 1 do 8 godina kreće se od 3-5 miligrama, povećavajući se kako dete raste.
Dečacima od 9-13 godina potrebno je 8 miligrama cinka dnevno. Nakon 14. godine, potreba se povećava na 11 miligrama dnevno, što je potrebno za sve odrasle muškarce. Za žene starije od 8 godina, zahtev ostaje stabilan na 8 miligrama dnevno, osim za uzrast od 14-18 godina, gde se preporuka povećava na 9 miligrama dnevno.
Trudnice i dojilje imaju povećanu potrebu za cinkom na 11-13 miligrama dnevno, u zavisnosti od starosti.
Važno je da napomenem da budući da fetus u razvoju i novorođenčad zahtevaju cink, trudnice i dojilje bi trebale svesno povećati unos cinka u ishrani.
Ove vrednosti predstavljaju dnevni unos za redovno održavanje cinka. Ako tretirate nedostatak cinka, pokušajte da uzmete 30 miligrama cinka dnevno tokom 90 dana. Takođe se pobrinite da uključite dnevni dodatak koji sadrži bakar tokom ovog vremenskog perioda. Cink uzet duži period može iscrpeti nivoe bakra, tako da treba da budete svesni tog faktora.
Pročitajte još —> Koji su simptomi nedostatka cinka u organizmu?
Cink u hrani
Da bi se izbegao nedostatak cinka, važno je redovno konzumirati ove namirnice koje su veoma bogate cinkom:
- Seme bundeve – 1/2 šolje: 8.4 miligrama (57% DV)
- Govedina koja se hrani travom – 120g: 5.2 miligrama (32% DV)
- Jagnjetina – 120g: 5.2 miligrama (32% DV)
- Indijski orah – 1/2 šolje: 3,8 miligrama (25% DV)
- Leblebije (Garbanzo pasulj) – 1 šoljica kuvana: 2,5 miligrama (17% DV)
- Pečurke – 1 šoljica kuvana: 1.9 miligrama (13% DV)
- Piletina – 120g: 1,6 miligrama (12% DV)
- Kefir ili jogurt – 1 čaša: 1,4 miligrama (10% DV)
- Spanać – 1 šoljica kuvana: 1.4 miligrama (9% DV)
- Kakao prah – 1 kašika: 0,4 miligrama (2% DV)
Potencijalni neželjeni efekti cinka
Ne treba konzumirati povišene doze cinka tokom dužeg vremenskog perioda. To može izazvati kašalj, umor, groznicu, bol u stomaku i niz drugih zdravstvenih problema. Dakle, ako pokušavate da preokrenete nedostatak cinka kod odraslih ili dece, treba da se konsultujete sa svojim lekarom kako biste izbegli konzumiranje previše cinka u tom procesu.
Neki izvori čak tvrde da „uzimanje više od 100 miligrama dodatnog cinka dnevno ili uzimanje dodatnog cinka 10 ili više godina udvostručuje rizik od razvoja raka prostate. Postoji i bojazan da uzimanje velikih količina multivitamina plus poseban dodatak cinka povećava šanse za smrt od raka prostate.
Redovno uzimanje 450 miligrama ili više cinka dnevno je takođe poznato da utiče na nivo gvožđa u vašoj krvi i uzimanje previše cinka može negativno da utiče na nivoe bakra.
Pored toga, navešću nekoliko ključnih preporuka za žene:
- Trudnice starije od 18 godina treba da ograniče unos cinka na 40 miligrama dnevno
- Trudnice mlađe od 18 godina treba da ograniče unos cinka na 34 miligrama dnevno
- Žene koje doje i imaju više od 18 godina trebaju ograničiti unos cinka na 40 miligrama dnevno
- Žene mlađe od 18 godina treba da ograniče unos cinka na 34 miligrama dnevno.