Postoje razni načini ishrane, ali je sve izvesnije da ne postoji ishrana koja je bolja za dugovečnost i dobro zdravlje od alkalne ishrane.
Istraživanje iz 2012. godine pokazalo je da balansiranje pH tela kroz alkalnu ishranu može biti od koristi za smanjenje morbiditeta i smrtnosti od brojnih hroničnih bolesti – kao što su hipertenzija, dijabetes, artritis, nedostatak vitamina D i niska gustina kostiju gustina. Ovo su samo neki od primera.
Rezervišite svoj termin za kvantni pregled celog organizma u Centru dobrih navika, sa detaljnim tumačenjem rezultata i savetovanjem po ceni od samo 5 790 din.
Zakazivanje je obavezno, od ponedeljka do petka od 09h do 19h i subotom od 09h do 12h, na broj telefona 060/402-61-92 ili putem email-a centardobrihnavika@gmail.com. Zadržavanje na pregledu i savetovanju je između 60 i 90 min.
Kako deluje alkalna ishrana?
Istraživanja pokazuju da ishrana koja je bogata visoko alkalnom hranom – na primer, svežim povrćem, voćem i neprerađenim biljnim izvorima proteina – rezultira višim pH alkalnim nivoom urina, što pomaže u zaštiti zdravih ćelija i uravnoteženju nivoa esencijalnih minerala. Ovo može biti posebno važno za žene koje su povremeno na postu i/ili su na keto dijeti, jer tada nivo hormona može da se promeni.
Pokazano je da alkalna ishrana (poznata i kao pH bazna ishrana) pomaže u sprečavanju stvaranja plaka na krvnim sudovima, sprečava nakupljanje kalcijuma u urinu, sprečava nastanak bubrežnih kamenaca, jača kosti, smanjuje gubitak mišićne mase, prevenira pojavu grčeva u mišićima i još mnogo toga.
Šta je alkalna ishrana?
Alkalna ishrana , takođe poznata i kao pH bazna ishrana ili dijeta, pomaže balansiranju nivoa pH tečnosti u telu, uključujući krv i urin.
pH vrednost, uključujući pH kiselost krvi, je delimično određena mineralnom gustinom hrane koju jedemo.
Svi živi organizmi i životni oblici na zemlji zavise od održavanja odgovarajućeg nivoa pH, a često se govori da bolesti i poremećaji ne mogu da se dese u telu sa uravnoteženim pH.
Pročitajte još —> prednosti i principi alkalne ishrane
Principi hipoteze o ”kiselinskom” ostatku pomažu u sastavljanju načela alkalne ishrane. Prema istraživanju, „Hipoteza o kiselinskom ostatku govori o tome da proteini i hrana na bazi žitarica, sa malim unosom kalijuma, stvaraju dijetalno opterećenje kiselinom, neto izlučivanje kiseline (NAE), povećavaju kalcijum u urinu i oslobađaju kalcijum iz kostiju, što vremenom dovodi do osteoporoze.“
Alkalna ishrana ima za cilj da spreči da se to desi pažljivim razmatranjem pH nivoa hrane i dominantnom upotrebom alkalne hrane u ishrani.
Iako se neki stručnjaci možda u potpunosti ne slažu sa ovom tvrdnjom, skoro svi se slažu da je za ljudski život potreban veoma strogo kontrolisan nivo pH u krvi, oko 7.365–7.4.
Vaša pH kiselost krvi može da se kreće između 7,35 do 7,45, zavisno od doba dana, vaše ishrane, šta ste poslednji put jeli i kada ste poslednji put išli u toalet. Ako razvijete neravnotežu elektrolita i često konzumirate previše kisele hrane – tj. hranu koja sadrži kiseli ostatak – promena pH vrednosti u vašem telu može dovesti do pojačane „acidoze“ ili ”kiselosti”.
Šta znači „nivo pH“?
PH je skraćeni naziv za potencijal vodonika. To je merilo kiselosti ili baznosti tečnosti i tkiva našeg tela. Meri se na skali od 0 do 14. Što je rastvor kiseliji, to je niži njegov pH. Što je alkalniji, to je veći i broj. pH od oko 7 se smatra neutralnim, ali pošto je optimalni pH ljudskog tela oko 7,4 – najzdraviji pH smatramo onim koji je blago alkalan, a nivo pH varira u celom telu, pri čemu je želudac najviše kiselo područje.
Čak i vrlo male promene pH nivoa različitih organizama mogu izazvati velike probleme. Na primer, zbog povećanja taloženja CO2, pH okeana je opao sa 8,2 na 8,1, a različiti životni oblici koji žive u okeanu su pretrpeli velike patnje.
Nivo pH je takođe presudan za uzgoj biljaka, pa stoga uveliko utiče na sadržaj minerala u hrani koju jedemo. Minerali u okeanu, zemlji i ljudskom telu koriste se kao puferi za održavanje optimalnih nivoa pH, pa kada kiselost poraste, minerali opadaju.
Kako deluje alkalna ishrana?
Navešću samo neke od činjenica o kiselosti/baznosti u ljudskoj ishrani, kao i ključne tačke o tome kako alkalna ishrana može biti korisna:
- Istraživači veruju da je, kada je u pitanju ukupno kiselo opterećenje ljudske ishrane, “došlo do značajnih promena od nastanka civilizacije do danas.” Posle poljoprivredne revolucije i masovne industrijalizacije našeg snabdevanja hranom u poslednjih 200 godina, hrana koju jedemo ima znatno manje kalijuma, magnezijuma i hlorida, zajedno sa više natrijuma, u poređenju sa ishranom u prošlosti.
- Bubrezi normalno održavaju naše nivoe elektrolita (kalcijum, magnezijum, kalijum i natrijum). Kada smo izloženi prekomerno kiselim supstancama, ove elektrolite naše telo koristi za borbu protiv kiselosti.
- Odnos kalijuma i natrijuma u ishrani većine ljudi se drastično promenio. Kalijum je nekada bio u prednosti u odnosu na natrijum za 10:1, ali sada je taj odnos pao na 1:3. Ljudi koji imaju „standardnu zapadnjačku ishranu“ u proseku konzumiraju tri puta više natrijuma, nego kalijuma!
- Mnoga deca i odrasli danas konzumiraju visoko-natrijumsku ishranu koja ima, ne malo magnezijuma i kalijuma, već i antioksidanata, vlakana i osnovnih vitamina. Povrh toga, tipična zapadnjačka ishrana sadrži mnogo rafinisanih masti, prostih šećera, natrijuma i hlorida.
- Sve ove promene u ljudskoj ishrani dovele su do povećane “metaboličke acidoze”. Drugim rečima, pH nivoi mnogih ljudi više nisu optimalni. Povrh svega, mnogi pate od niskog unosa hranljivih materija i problema poput nedostatka kalijuma i magnezijuma.
- Ovo ubrzava proces starenja, uzrokuje postepeni gubitak funkcija organa i degeneriše tkiva i koštanu masu. Visok stepen kiselosti prisiljava naša tela da ”pljačkaju” minerale iz kostiju, ćelija, organa i tkiva.
Prednosti alkalne ishrane
- Štiti gustinu kostiju i mišićnu masu
Svakodnevni unos minerala igra važnu ulogu u razvoju i održavanju koštanih struktura. Istraživanja pokazuju da što više alkalnog voća i povrća osoba jede, to je bolja zaštita koju bi ista mogla imati od smanjene snage kostiju i gubitka mišićne mase koji prati proces starenja.
Alkalna ishrana može pomoći u uravnoteženju odnosa minerala koji su važni za izgradnju kostiju i održavanje mišićne mase, uključujući kalcijum, magnezijum i fosfat. Alkalna ishrana takođe pomaže u poboljšanju proizvodnje hormona rasta i apsorpcije vitamina D, što dodatno štiti kosti, uz ublažavanje mnogih drugih hroničnih bolesti.
- Smanjuje rizik od hipertenzije i moždanog udara
Jedan od efekata alkalne ishrane protiv starenja je taj da smanjuje upalu i povećava proizvodnju hormona rasta. Pokazano je da to poboljšava kardiovaskularno zdravlje i pruža zaštitu od uobičajenih problema poput visokog holesterola, hipertenzije (visokog krvnog pritiska), bubrežnih kamenaca, moždanog udara i čak gubitka pamćenja.
- Umanjuje hronični bol i upalu
Studije su otkrile vezu između alkalne ishrane i smanjenog nivoa hroničnog bola. Otkriveno je da hronična acidoza doprinosi hroničnom bolu u leđima, glavobolji, mišićnim grčevima, menstrualnim simptomima, upali i bolovima u zglobovima.
Jedna studija je otkrila da kada su pacijenti sa hroničnim bolom u leđima svakodnevno dobijali alkalni dodatak u toku četiri nedelje, 76 od 82 pacijenta je prijavilo značajno smanjenje bola.
- Pojačava apsorpciju vitamina i sprečava nedostatak magnezijuma
Povećanje magnezijuma je potrebno za funkciju stotine enzimskih sistema i telesnih procesa. Mnogi ljudi imaju manjak magnezijuma i kao rezultat doživljavaju srčane komplikacije, bolove u mišićima, glavobolje, probleme sa spavanjem i anksioznost. Dostupni magnezijum je takođe potreban za aktiviranje vitamina D i sprečavanje nedostatka istog, što je važno za celokupni imunološki i endokrini rad.
- Pomaže poboljšanju funkcije imunog sistema i zaštiti od raka
Kada ćelijama nedostaju minerali koji bi inače trebali da pravilno odlažu otpadne materije ili oksigenišu telo u potpunosti – tada pati celo telo. Apsorpcija vitamina je ugrožena gubitkom minerala, dok se toksini i patogeni nakupljaju u telu i slabe imunološki sistem.
Istraživanje je pokazalo da je verovatno da će se smrtnost ćelija raka (apoptoza) dogoditi u alkalnom telu. Smatra se da je prevencija raka povezana sa alkalnim pomakom pH zbog promene naelektrisanja i oslobađanja osnovnih komponenti proteina. Alkalnost može pomoći u smanjenju upale i riziku od bolesti poput raka. Pored toga, pokazalo se da je alkalna ishrana korisnija za neka hemoterapijska sredstva za koja je potreban viši pH.
- Može pomoći očuvanju zdrave telesne težine
Ograničavanje konzumiranja hrane koja formira kiselinu i unos baznih namirnica može zaštititi vaše telo od gojaznosti smanjenjem nivoa leptina i upale, što utiče na glad i sposobnost sagorevanja masti. S obzirom da alkalna hrana deluje protivupalno, konzumiranje alkalne ishrane pruža vašem telu šansu da dostigne normalan nivo leptina, kao i to da se osećate sito kada unesete količinu kalorija koja je vašem telu zaista potrebna.