MayaHealth - Centar dobrih navika

Pozovi danas na:

060/402-61-92

Da li je alkalna ishrana ključ dugog života i lek protiv hroničnih bolesti?

Postoje razni načini ishrane, ali je sve izvesnije da ne postoji ishrana koja je bolja za dugovečnost i dobro zdravlje od alkalne ishrane.

Istraživanje iz 2012. godine pokazalo je da balansiranje pH tela kroz alkalnu ishranu može biti od koristi za smanjenje morbiditeta i smrtnosti od brojnih hroničnih bolesti – kao što su hipertenzija, dijabetes, artritis, nedostatak vitamina D i niska gustina kostiju gustina. Ovo su samo neki od primera.

Kvantna medicina Beograd

Rezervišite svoj termin za kvantni pregled celog organizma u Centru dobrih navika, sa detaljnim tumačenjem rezultata i savetovanjem po ceni od samo 5 790 din.

Zakazivanje je obavezno, od ponedeljka do petka od 09h do 19h i subotom od 09h do 12h, na broj telefona 060/402-61-92 ili putem email-a centardobrihnavika@gmail.com. Zadržavanje na pregledu i savetovanju je između 60 i 90 min.

Kako deluje alkalna ishrana? 

Istraživanja pokazuju da ishrana koja je bogata visoko alkalnom hranom – na primer, svežim povrćem, voćem i neprerađenim biljnim izvorima proteina – rezultira višim pH alkalnim nivoom urina, što pomaže u zaštiti zdravih ćelija i uravnoteženju nivoa esencijalnih minerala. Ovo može biti posebno važno za žene koje su povremeno na postu i/ili su na keto dijeti, jer tada nivo hormona može da se promeni.

Pokazano je da alkalna ishrana (poznata i kao pH bazna ishrana) pomaže u sprečavanju stvaranja plaka na krvnim sudovima, sprečava nakupljanje kalcijuma u ​​urinu, sprečava nastanak bubrežnih kamenaca, jača kosti, smanjuje gubitak mišićne mase, prevenira pojavu grčeva u mišićima i još mnogo toga.

Šta je alkalna ishrana?

Alkalna ishrana , takođe poznata i kao pH bazna ishrana ili dijeta,  pomaže balansiranju nivoa pH tečnosti u telu, uključujući krv i urin.

pH vrednost, uključujući pH kiselost krvi, je delimično određena mineralnom gustinom hrane koju jedemo.

Svi živi organizmi i životni oblici na zemlji zavise od održavanja odgovarajućeg nivoa pH, a često se govori da bolesti i poremećaji ne mogu da se dese u telu sa uravnoteženim pH.

Pročitajte još —> prednosti i principi alkalne ishrane

Principi hipoteze o ”kiselinskom” ostatku pomažu u sastavljanju načela alkalne ishrane. Prema istraživanju, „Hipoteza o kiselinskom ostatku govori o tome da proteini i hrana na bazi žitarica, sa malim unosom kalijuma, stvaraju dijetalno opterećenje kiselinom, neto izlučivanje kiseline (NAE), povećavaju kalcijum u urinu i oslobađaju kalcijum iz kostiju, što vremenom dovodi do osteoporoze.“

Alkalna ishrana ima za cilj da spreči da se to desi pažljivim razmatranjem pH nivoa hrane i dominantnom upotrebom alkalne hrane u ishrani.

Iako se neki stručnjaci možda u potpunosti ne slažu sa ovom tvrdnjom, skoro svi se slažu da je za ljudski život potreban veoma strogo kontrolisan nivo pH u krvi, oko 7.365–7.4.

Vaša pH kiselost krvi može da se kreće između 7,35 do 7,45, zavisno od doba dana, vaše ishrane, šta ste poslednji put jeli i kada ste poslednji put išli u toalet. Ako razvijete neravnotežu elektrolita i često konzumirate previše kisele hrane – tj. hranu koja sadrži kiseli ostatak – promena pH vrednosti u vašem telu može dovesti do pojačane „acidoze“ ili ”kiselosti”.

Šta znači „nivo pH“?

PH je skraćeni naziv za potencijal vodonika. To je merilo kiselosti ili baznosti tečnosti i tkiva našeg tela. Meri se na skali od 0 do 14. Što je rastvor kiseliji, to je niži njegov pH. Što je alkalniji, to je veći i broj. pH od oko 7 se smatra neutralnim, ali pošto je optimalni pH ljudskog tela oko 7,4 – najzdraviji pH smatramo onim koji je blago alkalan, a nivo pH varira u celom telu, pri čemu je želudac najviše kiselo područje.

Čak i vrlo male promene pH nivoa različitih organizama mogu izazvati velike probleme. Na primer, zbog povećanja taloženja CO2, pH okeana je opao sa 8,2 na 8,1, a različiti životni oblici koji žive u okeanu su pretrpeli velike patnje.

Nivo pH je takođe presudan za uzgoj biljaka, pa stoga uveliko utiče na sadržaj minerala u hrani koju jedemo. Minerali u okeanu, zemlji i ljudskom telu koriste se kao puferi za održavanje optimalnih nivoa pH, pa kada kiselost poraste, minerali opadaju.

Kako deluje alkalna ishrana?

Navešću samo neke od činjenica o kiselosti/baznosti u ljudskoj ishrani, kao i ključne tačke o tome kako alkalna ishrana može biti korisna:

  • Istraživači veruju da je, kada je u pitanju ukupno kiselo opterećenje ljudske ishrane, “došlo do značajnih promena od nastanka civilizacije do danas.” Posle poljoprivredne revolucije i masovne industrijalizacije našeg snabdevanja hranom u poslednjih 200 godina, hrana koju jedemo ima znatno manje kalijuma, magnezijuma i hlorida, zajedno sa više natrijuma, u poređenju sa ishranom u prošlosti.
  • Bubrezi normalno održavaju naše nivoe elektrolita (kalcijum, magnezijum, kalijum i natrijum). Kada smo izloženi prekomerno kiselim supstancama, ove elektrolite naše telo koristi za borbu protiv kiselosti.
  • Odnos kalijuma i natrijuma u ​​ishrani većine ljudi se drastično promenio. Kalijum je nekada bio u prednosti u odnosu na natrijum za 10:1, ali sada je taj odnos pao na 1:3. Ljudi koji imaju „standardnu zapadnjačku ishranu“ u proseku konzumiraju tri puta više natrijuma, nego kalijuma!
  • Mnoga deca i odrasli danas konzumiraju visoko-natrijumsku ishranu koja ima, ne malo magnezijuma i kalijuma, već i antioksidanata, vlakana i osnovnih vitamina. Povrh toga, tipična zapadnjačka ishrana sadrži mnogo rafinisanih masti,  prostih šećera, natrijuma i hlorida.
  • Sve ove promene u ljudskoj ishrani dovele su do povećane “metaboličke acidoze”. Drugim rečima, pH nivoi mnogih ljudi više nisu optimalni. Povrh svega, mnogi pate od niskog unosa hranljivih materija i problema poput nedostatka kalijuma i magnezijuma.
  • Ovo ubrzava proces starenja, uzrokuje postepeni gubitak funkcija organa i degeneriše tkiva i koštanu masu. Visok stepen kiselosti prisiljava naša tela da ”pljačkaju” minerale iz kostiju, ćelija, organa i tkiva.

Prednosti alkalne ishrane

  1. Štiti gustinu kostiju i mišićnu masu

Svakodnevni unos minerala igra važnu ulogu u razvoju i održavanju koštanih struktura. Istraživanja pokazuju da što više alkalnog voća i povrća osoba jede, to je bolja zaštita koju bi ista mogla imati od smanjene snage kostiju i gubitka mišićne mase koji prati proces starenja.

Alkalna ishrana može pomoći u uravnoteženju odnosa minerala koji su važni za izgradnju kostiju i održavanje mišićne mase, uključujući kalcijum, magnezijum i fosfat. Alkalna ishrana takođe pomaže u poboljšanju proizvodnje hormona rasta i apsorpcije vitamina D, što dodatno štiti kosti, uz ublažavanje mnogih drugih hroničnih bolesti.

  1. Smanjuje rizik od hipertenzije i moždanog udara

Jedan od efekata alkalne ishrane protiv starenja je taj da smanjuje upalu i povećava proizvodnju hormona rasta. Pokazano je da to poboljšava kardiovaskularno zdravlje i pruža zaštitu od uobičajenih problema poput visokog holesterola, hipertenzije (visokog krvnog pritiska), bubrežnih kamenaca, moždanog udara i čak gubitka pamćenja.

  1. Umanjuje hronični bol i upalu

Studije su otkrile vezu između alkalne ishrane i smanjenog nivoa hroničnog bola. Otkriveno je da hronična acidoza doprinosi hroničnom bolu u leđima, glavobolji, mišićnim grčevima, menstrualnim simptomima, upali i bolovima u zglobovima.

Jedna studija je otkrila da kada su pacijenti sa hroničnim bolom u leđima svakodnevno dobijali alkalni dodatak u toku četiri nedelje, 76 od 82 pacijenta je prijavilo značajno smanjenje bola.

  1. Pojačava apsorpciju vitamina i sprečava nedostatak magnezijuma

Povećanje magnezijuma je potrebno za funkciju stotine enzimskih sistema i telesnih procesa. Mnogi ljudi imaju manjak magnezijuma i kao rezultat doživljavaju srčane komplikacije, bolove u mišićima, glavobolje, probleme sa spavanjem i anksioznost. Dostupni magnezijum je takođe potreban za aktiviranje vitamina D i sprečavanje nedostatka istog,  što je važno za celokupni imunološki i endokrini rad.

  1. Pomaže poboljšanju funkcije imunog sistema i zaštiti od raka

Kada ćelijama nedostaju minerali koji bi inače trebali da pravilno odlažu otpadne materije ili oksigenišu telo u potpunosti – tada pati celo telo. Apsorpcija vitamina je ugrožena gubitkom minerala, dok se toksini i patogeni nakupljaju u telu i slabe imunološki sistem.

Istraživanje je pokazalo da je verovatno da će se smrtnost ćelija raka (apoptoza) dogoditi u alkalnom telu. Smatra se da je prevencija raka povezana sa alkalnim pomakom pH zbog promene naelektrisanja i oslobađanja osnovnih komponenti proteina. Alkalnost može pomoći u smanjenju upale i riziku od bolesti poput raka. Pored toga, pokazalo se da je alkalna ishrana korisnija za neka hemoterapijska sredstva za koja je potreban viši pH.

  1. Može pomoći očuvanju zdrave telesne težine

Ograničavanje konzumiranja hrane koja formira kiselinu i unos baznih namirnica može zaštititi vaše telo od gojaznosti smanjenjem nivoa leptina i upale, što utiče na glad i sposobnost sagorevanja masti. S obzirom da alkalna hrana deluje protivupalno, konzumiranje alkalne ishrane pruža vašem telu šansu da dostigne normalan nivo leptina, kao i to da se osećate sito kada unesete količinu kalorija koja je vašem telu zaista potrebna.

 

 

Оставите коментар

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *