MayaHealth - Centar dobrih navika

Pozovi danas na:

060/402-61-92

Sokovi za detoksikaciju – prednosti i mane koje morate znati

Čini mi se da su danas više nego ikad popularni tzv. zdravi sokovi, napravljeni od sveže ceđenog voća i povrća.  Ako ste i vi zainteresovani za ovakve sokove, biće vam drago da znate da sokovi imaju dosta prednosti – ali i mana.

Šta je zapravo dobro, a šta loše u vezi ispijanja sokova?

 

Prednosti

Uživajte u svojoj dnevnoj dozi voća i povrća 

Koliko nas zapravo jede sedam porcija voća – a posebno povrća – dnevno, što se preporučuje za smanjenje rizika od obolevanja od akutnih i hroničnih bolesti?

Sokovi ovo čine mnogo lakšim! Praktično bilo koje voće ili povrće se može iscediti pomoću sokovnika, što vam omogućava da lako dobijete mnogo hranjivih sastojaka i vitamina koje biste inače mogli propustiti.

Pravljenje sokova vam takođe omogućava da budete avanturistički nastrojeni sa proizvodima koje konzumirate. Sokovi vam daju slobodu da isprobate nove sorte bez potrebe da tražite nove recepte ili se brinete da li će ostatak porodice uživati u njima. Samo ubacite u sokovnik, i spremno je za piće.

Sokovi su posebno dobra opcija ako imate decu koja su izbirljiva. Uživaće u ispijanju soka, a dobijaće hranjive sastojke.

Vaše telo može lako da apsorbuje hranljive materije

Budući da su sva nerastvorljiva vlakna – ona koja zahtevaju od organizma da radi malo napornije kako bi se svarila – uklonjena kroz proces ceđenja soka, varenje postaje mnogo lakša za telo.

Pijenje soka omogućava telu da bolje apsorbuje vitamine, minerale i enzime koje sok nudi.

To je sjajan način za smanjenje količine otpadaka

Pošto čak 30 do 40% hrane otpada prilikom pripreme obroka od povrća ili voća, sokovi su pametan način da se u određenoj meri eliminiše otpad u vašem domaćinstvu.

 

Mane

Nažalost, postoji nekoliko nedostataka kod sokova koje treba uzeti u obzir ako razmišljate da uvedete sokove u svoju ishranu.

 

Verovatno nećete izgubiti težinu

Ako planirate da koristite sokove u cilj smanjenja telesne mase i želite da u te svrhe često konzumirate sokove, uzmite u obzir sledeće – češće ćete osećati glad.

To nije samo vaša mašta – dokazano je da jedenje čvrste hrane pomaže da dođete do sitosti i da se osećate mnogo duže sitim nego kada “pijete obroke”.

To znači da ako redovno pijete sokove, imaćete veću potrebu za hranom i to znači da može doći do povećanja unosa kalorija u toku dana.

Sokovi takođe generalno ne sadrže proteine. Ako pokušavate da izgradite mišićnu masu, ispijanje sokova će delovati protiv vaših napora, jer ako vaše telo ne može da dobije proteine iz onoga što jedete, ono će se okrenuti tamo gde ga može pronaći – vašim mišićima.

I kada počnete da gubite mišićnu masu, vaš metabolizam takođe opada.

Dakle, kada ponovo počnete da jedete čvrstu hranu, možete očekivati da se težina vrati.

Previše šećera može dovesti do značajnog variranja nivoa šećera u krvi

Čak i kada su domaći, sokovi sadrže dosta prirodnog šećera i mnogo više nego ako pojedete istu voćku ili povrćku u celovitom obliku.

Razmislite o tome: kada jedete jabuku kao užinu, konzumirate oko 10 grama šećera.  Ali pravljenje soka od jabuke zahteva mnogo više nego samo jedan komad voća, za dobijanje samo jedne čaše soka.

Za osobe sa dijabetesom, najbolje je izbeći nagle promene nivoa šećera u krvi zbog njihove ograničene proizvodnje insulina. Čak i za one ljude koji nemaju dijabetes, drastične promene šećera u krvi mogu dovesti do gubitka energije kada opadne šećera u krvi!

Osim toga, fruktoza, tip šećera koji se nalazi u većini voća, se uklanja iz krvotoka kroz jetru. Ako ste na ishrani sa sokovima, jetra može postati preopterećena i pretvoriti šećer u mast, što će vas učiniti osetljivijim na insulinsku rezistenciju – što dovodi do dijabetesa – ili bolesti srca.

Dakle, ako ste dijabetičar, izbegavajte detoksikacijske sokove u svom planu ishrane!

 

Vašem telu nije neophodna detoksikacija

Generalno govoreći, ako većinu vremena jedete zdravo, vaše telo se prirodno detoksikuje svaki dan.

Nakon perioda nezdrave ishrane, nagli prelazak na detoksikaciju sokovima može dovesti do više štete nego koristi. Istina je da vaše telo ne treba ovu vrstu detoksikacije tokom dužeg vremenskog perioda, jer je najbolji način da se detoksikuje kroz zdravu ishranu, vežbanje i vreme provedeno napolju na suncu i u prirodi.

 

Nedostaju vam vlakna

Da, uklanjanje nerastvorljivih vlakana prilikom pravljenja sokova čini ovaj napitak lakšim za varenje. Ali, dugoročno, potrebna su nam vlakna u ishrani. Zapravo, sadržaj vlakana je jedan od velikih razloga zašto su voće i povrće tako dobri za nas.

I svakako da su nam potrebna nerastvorljiva vlakna u našoj ishrani. Budući da se ne rastvaraju, ova vrsta vlakana čisti probavni trakt i oslobađa ga plaka i zarobljenih toksina. Vlakna takođe pomažu da šećer sporije otpušta u krvotok i tako sprečavaju nagle skokove i padove šećera u krvi koje viđamo kod upotrebe sokova.

 

Kvantna medicina u Beogradu

Rezervišite svoj termin za kvantni pregled funkcionalnog statusa celog organizma po promotivnoj ceni od samo 5 790 din u Centru dobrih navika i unapredite zdravlje svog sistema organa za varenje kroz individualne, precizne i praktične savete prilagođene trenutnim potrebama vašeg organizma.
Zakazivanje je obavezno, od ponedeljka do petka od 09h do 19h i subotom od 09h do 12h, na broj telefona 0644026192 ili putem email-a centardobrihnavika@gmail.com.

 

Kada počnete da konzumirate tzv. detoksikacijske sokove, vi efikasno eliminišete hranu bogatu vlaknima iz vaše ishrane, što tokom vremena ima više negativnih efekata na varenje nego prednosti.

 Zaključak: Sokove dugoročno u ishrani treba koristiti kao dodatak, a ne kao zamenu za obroke. Ovo naročito važi za osobe koje su tokom dužeg vremenskog perioda bile na nezdravoj ishrani, kao i za osobe koje imaju bilo kakve zdravstvene probleme.

Оставите коментар

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *