Sastojci:
Dresing (preliv):
– 2 kašike sveže isceđenog limunovog soka
– 1 kašičica crvenog vinskog sirćeta
– 1/3 šoljice ekstra devičanskog maslinovog ulja
– 1 mleveni čen belog luka
– ¼ kašičice sušenog peršuna
– ¼ kašičice osušenog origana
– gruba so i svež crni biber
Salata:
– 1 mala tikvica ili krastavac, oljušten, uklonjeno seme i iseckano na kockice
– 1/3 šolje maslina, prepolovljenih
– 1 konzerva leblebije, proceđene, isprane i osušene
– 1 mali crveni luk, tanko narezan
– 1/3 do 1/2 šolje smrvljene fete
– 2 – 3 zrela paradajza šljivara, seckana ili nekoliko čeri paradajza, isečenih na pola
– 5 – 6 šoljica naseckane zelene salate, dobro oprane i osušene
– 2-3 šoljice svežeg spanaća, dobro opranog i osušenog
Priprema:
U maloj posudi umutite limunov sok i sirće zajedno. Polako umutite tu i ulje, zatim mleveni beli luk, peršun, origano i malo soli i bibera.
Podelite preliv u 3 staklene tegle, sipajući ga na dno.
Zatim napravite salatu u slojevima, ravnomerno raspoređujući između tri tegle, počevši od tikvica i završavajući sa zelenom salatom.
Nežno spakujte salatu u slojevima – što je manje vazduha u tegli, to će duže ostati sveža!
Čvrsto zatvorite i čuvajte do 3 dana u frižideru.
S obzirom da je ova salata veoma bogata, možete da izostavite pojedine sastojke i da je tako još više prilagodite vašem ukusu.
U svakom slučaju, preporučujem vam da se upoznate sa ovim brzim i praktičnim rešenjem za zdrave i osvežavajuće letnje obroke.
PRIJATNO! 🙂