MayaHealth - Centar dobrih navika

Pozovi danas na:

060/402-61-92

Kako da prirodno poboljšate proizvodnju želudačne kiseline?

Hlorovodonična kiselina je prirodna komponenta naših želudačnih sokova/želudačne kiseline. Proizvode je ćelije u našem želucu i ima brojne važne uloge u procesima varenja i podršci imunog sistema.

Želudačna kiselina pomaže u varenju, bori se protiv gorušice i refluksa kiseline, ima antimikrobne efekte, štiti od propustljivosti creva, štiti od kandide, pomaže u održavanju zdravlja kože i pomaže u apsorpciji nutrijenata.

Postoje brojni razlozi zbog kojih se HCL (želudačna kiselina) nedovoljno proizvodi. Neki od uzroka slabijeg lučenja kiseline uključuju redovno uzimanje antacida kako bi se smanjili simptomi gorušice, ishrana siromašnom hranom koja uključuje mnogo prerađene hrane, hronični stres, često uzimanje antibiotika, nedostatak fizičke aktivnosti, alkoholizam, pušenje, starenje, intolerancija na pojedine namirnice, poremećaji u ishrani i trudnoća.

Koraci koje treba preduzeti kako bi se proizvela optimalna količina želudačne kiseline (ne previše ili premalo) uključuje unos anti-inflamatornih namirnica, vežbanje, upravljanje stresom, dovoljno spavanja i izbegavanje nepotrebnih lekova/suplemenata koji smanjuju želudačnu kiselinu.

Želudačna kiselina prirodno lečenje

Određene namirnice i životne navike mogu pomoći u uravnoteženju proizvodnje HCL-a i ograničiti simptome kao što je refluks kiseline. Preporučujem upotrebu sledećih namirnica, a u daljem tekstu navešću i druge korisne savete za prevazilaženje tegoba koje sa sobom nosi nedovoljna proizvodnja želudačne kiseline:

  1. Uzmite organsko jabukovo sirće pre obroka

Jedna od najboljih namirnica za balansiranje pH vrednosti u želucu je jabukovo sirće.  Trebalo bi da uzmete otprilike jednu do dve kašičice visokokvalitetnog jabukovog sirćeta (sirovo, fermentisano) pomešane sa malo vode pre nego što pojedete glavne obroke. Počnite sa manjom količinom i po potrebi povećavajte količinu.

Jabukovo sirće je korisno jer ima veoma nizak pH i veoma je kiselo, tako da imitira neke efekte želudačnih sokova.

  1. Smanjite prerađenu hranu koja pogoršava simptome

Konačno, cilj je vratiti sposobnost tela da proizvede pravu količinu HCL-a (ne previše ili premalo). Smanjenje upale i uklanjanje visoko prerađene hrane iz vaše ishrane može pomoći. Pokušajte da pratite ovu ishranu za reflukso kiseline kako biste podržali sveukupno zdravlje creva:

– Konzumirajte visokokvalitetne proteine i zdrave masti u umerenim količinama, umesto da jedete velike porcije. Izbegavajte prženu hranu, brzu hranu i kremaste/masne prelive koji se teško razlažu.

– Jedite raznovrsno kuvano i sirovo povrće.

– Izbegavajte prerađenu hranu, rafinisane žitarice, dodane šećere, previše alkohola ili kofeina i hranu sa aditivima.

– Testirajte svoju reakciju na uklanjanje namirnica koje mogu pogoršati simptome gorušice, kao što su čokolada, začinjena hrana, paradajz, luk, menta, mlečni proizvodi i citrusi.

– Konzumirajte dovoljno elektrolita preko prave morske soli, voća i povrća i dovoljno vode za piće.

– Jedite probiotičku hranu svakodnevno, uključujući fermentisane mlečne proizvode (ako se tolerišu), kiseli kupus, kimki ili kombuha.

– Ako primetite različite gastrointestinalne simptome koji dovode do nadutosti, podrigivanja, itd. – možete razmotriti i pokušati “eliminacionu dijetu”

  1. Promenite svoje navike u ishrani

– Nemojte piti velike količine vode ili tečnosti uz obroke ili neposredno pre jela, jer to može razrediti želudačnu kiselinu

– Jedite manje obroke tokom dana, a ne jedan do dva velika obroka.

– Ne jedite veoma velike količine masnoće odjednom; rasporedite unos zdravih masti tokom dana.

– Jedite pažljivo i temeljno žvaćite hranu.

– Pijte čaj od đumbira da umirite želudac, ili koristite eterično ulje đumbira.

– Nemojte jesti blizu vremena za spavanje. Jedite barem oko tri ili više sati pre spavanja.

  1. Vežbajte i upravljajte stresom

Vežbanje pomaže da se smanji zapaljenje, poboljša protok krvi do organa za varenje i može se koristiti za upravljanje stresom. Pokušajte da vežbate svakodnevno najmanje 30-60 minuta.

Visoke količine stresa mogu sniziti nivo HCL-a, stoga se potrudite da održite nivo stresa pod kontrolom. Probajte aktivnosti kao što su joga, meditacija, kretanje/vežbanje, vođenje dnevnika, korišćenje eteričnih ulja, akupunkture, masaže i vežbi dubokog disanja.

Dovoljno spavajte, oko 7-8 sati ili više, preko noći. Nedostatak sna može povećati hormone stresa, dovesti do žudnje za nezdravom hranom i može pogoršati većinu probavnih problema.

Ne pokušavajte nikakvu ishranu ili dijetu koja uzrokuje ekstremno ograničenje kalorija. Ovo može smanjiti proizvodnju želudačne kiseline i doprineti široko rasprostranjenim gastrointestinalnim problemima.

Ne opterećujte svoje telo pušenjem, upotrebom rekreativnih droga ili pijenjem velikih količina alkohola.

Suplementi i doziranje hlorovodonične kiseline

Šta su HCL suplementi, i da li ih treba uzimati? Ako imate nisku kiselinu u stomaku, uzimanje HCL suplementa koji sadrži i pepsin može biti od velike pomoći, pogotovo ako se borite sa varenjem proteina. HCL sa pepsinom može se uzimati redovno kako bi pomogao da se izleči vaš gastrointestinalni trakt, smanje simptomi kao što su refluks kiseline i sveukupno zdravlje probavnog trakta.

Betain hidrohlorid je jedna vrsta suplementa koji može biti izvor HCL za ljude koji imaju nisku proizvodnju želudačne kiseline (hipohlorhidrija). Dok ovaj suplement može biti veoma koristan za mnoge ljude, ne treba da ga uzimaju ljudi sa aktivnim ulkusom ili oni koji uzimaju steroide, lekove protiv bolova ili anti-inflamatorne lekove.

Suplementi HCL-u se takođe nisu preporučljivi trudnicama i dojiljama.

Napomena: HCL suplemente uzimajte isključivo pod nadzorom lekara!

Kada vi i vaš lekar odredite kako reagujete na ove suplemente, možete prilagoditi dozu u skladu sa tim.

Većina ljudi može imati koristi od uzimanja HCL-a sa pepsinom u dozama od jedne pilule od 650 miligrama pre svakog obroka. Možete dodati i dodatne tablete kako je neophodno da biste zadržali neugodne simptome.

Počnite sa niskom dozom, obično oko jedne kapsule sa vašim najvećim obrokom u danu. HCL sa pepsinom je najkorisniji kada ga uzimate pre jela obroka koji sadrži proteine.

Idealna doza HCL-a varira mnogo od osobe do osobe. Nekim ljudima treba samo jedna kapsula dnevno da bi se osećali bolje, dok je drugima možda potrebno da uzimaju mnogo veće doze (do šest ili devet kapsula dnevno) da bi se njihovi simptomi zaista poboljšali. Ako osetite osećaj topline u želucu nakon uzimanja suplementa HCL-u, to znači da uzimate dovoljno i možda ćete morati čak i da smanjite dozu.

U idealnom slučaju, nećete morati da uzimate suplemente HCL-a duže vreme, jer bi vaše telo trebalo da se prilagodi i da počne samo da proizvodi pravu količinu. Ako se vaši simptomi poboljšaju u roku od nekoliko nedelja ili meseci, razmislite o postepenom snižavanju doze dok ne prestanete potpuno da uzimate suplement HCL-a.

 

Оставите коментар

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *