Sindrom iritabilnog creva je vrlo čest poremećaj koji utiče na probavu, posebno ometajući
normalne funkcije debelog creva.
Simptomi nervoznih creva obično uključuju: konstipaciju, dijareju, gasove, nadimanje i bolove u stomaku.
Uzroci za ovo stanje mogu biti: loša ishrana, nedostatak vlakana, stres, infekcije, hormonske promene, slab motilitet creva, probavni problemi kao što su promene u mikrobiomu creva, preosetlivost na hranu i genetika.
Rezervišite svoj termin za kvantni pregled celog organizma sa detaljnim tumačenjem i savetovanjem po promotivnoj ceni od 5 790 din u Centru dobrih navika. Trajanje pregleda i savetovanja je između 60 i 90 min.
Zakazivanje je obavezno, od ponedeljka do petka od 09h do 19h i subotom od 09h do 12h, na broj telefona 0604026192 ili putem email-a centardobrihnavika@gmail.com.Ukoliko do sada niste bili na kvantnom pregledu, pročitajte blog koji se bavi temom kvantna medicina.
Kada je u pitanju sindrom nervoznih creva ishrana treba da uključuje celokupnu, neprerađenu hranu – uključujući dovoljno vlakana, tolerantno voće i povrće, čiste proteine, zdrave masti i vodu.
Ako imate sindrom nervoznih creva, vaša ishrana mora biti prilagođena simptomima i
okidačima ovog stanja.
Važno je ukloniti upalne i alergene namirnice kako bi pomogli u
zaceljivanju gastrointestinalnog trakta.
Možda ćete takođe morati da uklonite kofein, alkohol,
gluten, mlečne proizvode, začinjenu hranu i određene vrste ugljenih hidrata.
Koja je najbolja hrana za sindrom iritabilnog creva?
– Domaća supa od kostiju – ovo će obezbediti telu prolin i glicin koji čine kolagen i koji mogu pomoći u popravljanju crevne propustljivosti
– Sirova kultivisana mlečna hrana – probiotičke namirnice kao što su kefir, amasai i jogurt mogu pomoći da se izleče creva i izbalansira mikroflora. Takođe, kada kupujete mlečne proizvode, potražite sirove, organske proizvode od kozjeg mleka ili mlečne proizvode koji ne sadrže A1 kazein
– Čisti proteini – nedostatak proteina je čest kod ljudi sa bolestima creva, stoga pokušajte da jedete dovoljno proteina.
– Sok od svežeg povća – sve dok sok od povrća ne pogoršava dijareju, povrće može pomoći da se obezbede kritični elektroliti
– Povrće na pari – povrće bez skroba koje se sprema na pari se lako vari i bitan je deo ishrane za sindrom nervoznih creva.
– Zdrave masti – konzumiranje zdravih masti u umerenim količinama, kao što su žumanca, losos, avokado, ghee maslac i kokosovo ulje visoko je preporučljivo
– Voće – konzumiranje voća u umerenim količinama, oko jedne porcije rano u toku dana, obično je dobro za one koji se bore sa nervoznim crevima.
Šta možete da pijete ako imate sindrom iritabilnog creva?
Prvo i najvažnije, prioritetno je pijenje vode. Hidratacija je ključna za održavanje probavnog sistema “podmazanim” i zdravim, pa pokušajte da pijete oko čašu tečnosti na svaka dva sata, ili
čak i više ako ste žedni. Izbegavajte upotrebukofeina (dozvoljena je jedna šoljica dnevno), jer kofein može da stimuliše digestivni trakt i pogorša dijareju ili grčeve.
Ukoliko primetite da vašim crevima ne prija ni ta jedna šoljica kafe, isključite kafu u potpunosti.
Koja hrana može da bude okidač za sindrom nervoznih creva?
– Konvencionalni mlečni proizvodi – Pasterizovana mlečna hrana može biti teško probavljiva i može pogoršati probavne simptome.
– Gluten – hrana bez glutena može poboljšati simptome bolesti creva. Ako sumnjate da gluten doprinosi simptomima, izbegavajte svu hranu sa glutenom ili žitarice kao što su pšenica, ječam i raž.
– Žitarice (ako ih ne možete tolerisati) – Bilo koja vrsta integralnih žitarica sadrži fitinsku kiselinu i skrob koji mogu iritirati crevnu sluznicu i uzrokovati probleme u crevima
– Šećer i rafinisano brašno – Bakterije se hrane šećerom i šećer utiče negativno na imunološku funkciju
– Bilo koji potencijalni alergen – Dijareja može biti posledica preosetljivosti na hranu; uobičajeni krivci su gluten, orašasti plodovi, školjke i mlečni proizvodi.
– Začinjena hrana – Vruća i začinjena hrana može uzrokovati pogoršanje simptoma
gorušice/refluksa kiseline i sindroma nervoznih creva
– Hrana koja prouzrokuje gasove – Gazirana i alkoholna pića, kofein, sirovo voće, mlečni proizvodi i određeno povrće, kao što su kupus, brokoli i karfiol mogu pogoršati gasove.
Niska FODMAP ishrana za sindrom nervoznih creva
Šta je FODMAP hrana, i kako niska FODMAP ishrana koristi ljudima sa sindromom iritabilnog
creva?
FODMAP je akronim za “oligosaharide, disaharide, monosaharide i poliole koji se mogu
fermentisati.” Ovo su specifični tipovi šećera – kao što su fruktoza, laktoza, fruktani i galaktani – koji se nalaze u ugljeno-hidratnim namirnicama kao što su određeno povrće, voće, žitarice i mleko. FODMAP-ovi su ugljeni-hidrati kratkog lanca koji se mogu fermentisati i mogu se slabo
apsorbovati u crevima.
Za veliki procenat ljudi sa sindromom nervoznih creva, pokazalo se da smanjenje potrošnje
FODMAP-ova pomaže da se ukloni teret sa probavnog sistema i poboljšaju simptomi.
Imajte na umu da ćete možda morati da prilagodite svoju ishranu u zavisnosti od toga koje
simptome (dijareja ili konstipacija, ili i jedno i drugo) najviše treba da rešite. Dijeta za
konstipaciju će sadržati mnogo vlakana, ali ne previše, što pogoršava zatvor. Dijeta za dijareju
će uključivati mnogo hidratantnih namirnica, nešto vlakana i nekih "vezivnih namirnica" koje
mogu skupiti stolicu.
Kada imate dijareju, pokušajte sa uključivanjem hrane za vezivanje kao što su: banane, pirinač,
pire krompir, jednostavno kuvana piletina ili meso, jogurt i ovsena kaša.
Ako imate zatvor,
jedite bobice, sokove od povrća, čia seme i laneno seme, kuvano zeleno povrće, artičoke, slatki
krompir i tikvice.
Suplementi i esencijalna ulja za sindrom iritabilnog creva
– Probiotici (50-100 milijardi jedinica dnevno) – Probiotici mogu pomoći u ponovnoj kolonizaciji creva zdravim bakterijama
– Digestivni enzimi – koristite ih u konsultaciji sa lekarom
– L-glutamin u prahu (5 grama dva puta dnevno) – Glutamin je aminokiselina koja pomaže u oporavku digestivnog trakta, što je posebno važno za osobe sa hroničnom dijarejom.
– Sok Aloe vere – Aloe vera leči probavni sistem i može delovati kao prirodni laksativ za one sa zatvorom.
– Riblje ulje (1000 mg dnevno) – EPA/DHA u ribljem ulju može pomoći u smanjenju upale u gastrointestinalnom traktu.
– Biljni lekovi – brest, đumbir, ulje peperminta i koren sladića mogu da pomognu da se smiri upala creva.
– Psilijum ljuske ili čaj od sene (mogu se povremeno koristiti za tretman konstipacije i treba biti oprezan sa njihovom upotrebom).
– Čia i laneno seme natopljeno vodom da bi se regulisao zatvor.
– Eterična ulja – uključujući đumbir, nanu, lavandu i komorač, mogu pomoći da se smanje
simptomi sindroma nervoznih creva. Dodajte 1 kap ulja u vodu 3 puta dnevno ili utrljajte
nekoliko kapi pomešanih sa uljem nosačem preko stomaka dvaput dnevno.
Osim toga, postoje određene promene u načinu života i navike koje mogu pomoći u upravljanju simptomima nervoznih creva, posebno vežbanje, obezbeđivanje organizmu dovoljno sna i uspešno upravljanje stresom.