MayaHealth - Centar dobrih navika

Pozovi danas na:

060/402-61-92

Šta je kvercetin i zašto je važan za naše zdravlje?

Da li ste se ikad zapitali šta to vrhunske supernamirnice kao što su crno vino, zeleni čaj, kelj i borovnice imaju zajedničko?

Odgovor je: kvercetin, prirodno jedinjenje koje se povezuje sa boljim zdravijem srca, dugovečnosti, izdržljivosti i snažnim imunitetom.

Kvercetin se smatra najčešće distribuiranim i najopsežnije proučenim flavonoidom.

Pokazano je u više desetina studija da kvercetin pokazuje antikancerogene, antiupalne i antivirusne aktivnosti. U stvari, ne postoji mnogo toga što ovo moćno antioksidativno jedinjenje ne može da učini, pogotovo ako se kombinuje sa zdravstvenim koristima bromelaina, antiupalnog enzima.

Sve ovo objašnjava zašto mnogi stručnjaci preporučuju redovno konzumiranje hrane koja sadrži kvercetin. Ali koja je to hrana? I koliko treba da je pojedete? Saznajte u nastavku.

 

Šta je kvercetin?

Kvercetin je vrsta flavonoidnog antioksidansa koji se nalazi u biljnoj hrani, uključujući lisnato zeleno povrće, paradajz, bobice i brokoli. Tehnički se smatra „ biljnim pigmentom “, što je i razlog zašto se nalazi u voću i povrću koje je tamno obojeno. Obiluje hranjivim materijama.

Prema mnogim studijama, kvercetin se smatra jednim od najzastupljenijih antioksidanasa u ljudskoj ishrani, a igra važnu ulogu u borbi protiv oštećenja slobodnim radikalima,  kao i u smanjenju efekata starenja i upala.

Za šta se koristi kvercetin?

Kvercetin glikozidi i drugi flavonoidi (poput kempferola i miricetina) su antivirusna, antimikrobna, protivupalna i antialergijska jedinjenja. Imaju potencijal da ostvare pozitivna dejstva u različitim tipovima ćelija i kod životinja i kod ljudi.

Flavonoidni polifenoli su najpovoljniji za smanjivanje ili suzbijanje upalnih procesa u organizmu.

Kada je u pitanju kvantna medicina Beograd se poslednjih godina smatra uporištem edukacije i medicinske prakse zdravstvenih ranika i lekara iz čitavog regiona. Zašto je kvantna medicina tako posebna  i kako vam može pomoći da poboljšate svoje zdravlje saznajte u blogu koji se bavi temom -> kvantna medicina.

Kako kvercetin deluje?

Istraživanja pokazuju da  protivupalna hrana  koja sadrži kvercetin može pomoći u upravljanju nizom upalnih (inflamatornih) zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca i krvnih sudova, alergije, infekcije, hronični umor i simptome koji se odnose na autoimune poremećaje poput artritisa.

Kako nam tačno koriste flavonoidi?

Kao glavni bioflavonoid u našoj ishrani, kvercetin (vrsta „polifenolnog antioksidansa“) pomaže u usporavanju procesa starenja jer smanjuje efekte oksidativnog stresa na organizam. Oksidativni stres se javlja kod svih nas, ali pojačan je faktorima poput loše ishrane, visokog nivoa stresa, nedostatka sna i izloženosti hemijskim toksinima.

Kvercetin igra važnu ulogu u regulisanju odgovora imunog sistema na spoljašnje stresore putem ćelijskih signalnih puteva koji se nazivaju kinaze i fosfataze, dve vrste enzima i membranskih proteina potrebnih za pravilno funkcionisanje ćelija.

Prednosti kvercetina

  1. Umanjuje upalu

Flavonoidi, uključujući kvercetin, važna su protiv-upalna sredstva jer deluju kao antioksidansi, što znači da se bukvalno bore protiv prirodnog procesa „oksidacije“ koji se dešava tokom vremena.

Kvercetin može pomoći u zaustavljanju oštećenja od strane čestica u telu poznatih kao slobodni radikali, što negativno utiče na funkciju ćelija – uključujući oštećenje ćelijskih membrana, promenu načina rada DNK, povećanje mutacija ćelija i izumiranje zdravih ćelija. Takođe može da smanji ekspresiju upalnih gena, kao što je interleukin.

Najnovija istraživanja pokazuju da se upalni procesi nalaze u korenu većine bolesti, uključujući srčane bolesti, rak, pad kognitivnih funkcija, neke mentalne poremećaje i autoimune poremećaje.

Kvercetin može da se koristi u borbi protiv sledećih stanja povezanih sa upalom:

  • ateroskleroza
  • visok nivo LDL-a
  • srčane bolesti i problemi sa cirkulacijom
  • insulinska rezistencija i dijabetes
  • poremećaji u vezi sa očima, uključujući kataraktu
  • alergija, astma i polenska groznica
  • čir na želucu
  • kognitivno oštećenje
  • giht
  • virusne infekcije
  • upalu prostate, bešike i jajnika
  • sindrom hroničnog umora
  • rak
  • hronične infekcije prostate
  • kožna oboljenja, uključujući dermatitis i osip.
  1. Bori se protiv alergija

Da li je kvercetin antihistaminik? Neki smatraju da je to prirodni antihistamin i protivupalno sredstvo, što ga možda čini efikasnim za smanjivanje efekata sezonskih i nutritivnih alergija,  kao i blagotvornim u slučaju astme i kožnih reakcija.

Međutim, do danas je većina istraživanja obavljena na životinjama, a ne na ljudima.

Histamini su hemijske supstance koje se oslobađaju kada imuni sistem ”otkrije” alergiju ili osetljivost, i oni su ono što predstavlja neprijatne simptome sa kojima se suočavamo kad god telo ima alergijsku reakciju.

Kvercetin može pomoći u stabilizaciji oslobađanja histamina iz određenih imunih ćelija, što rezultira smanjenim simptomima poput kašlja, curenja očiju, curenja iz nosa, osipa, natečenih usana ili jezika i probavne smetnje.

  1. Podržava zdravlje srca

Zbog sposobnosti da umanjuje upalu i  oksidativni stres, kvercetin je koristan za osobe sa poremećajima vezanim za srce i krvne sudove.

Na primer, konzumiranje raznobojnog voća i povrća koje sadrži flavonoide povezano je sa nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, pa čak i smrti, kod starijih odraslih osoba. Takođe je povezano sa smanjenim rizikom za dijabetes tipa 2 i gojaznost, koji imaju veliki broj istih riziko faktora kao srčane bolesti.

Različite vrste flavonoida (na primer: kvercetin, resveratrol i katehini) mogu da smanje rizik od ateroskleroze, što je opasno stanje uzrokovano nakupljanjem plaka na zidovima arterija.

Takođe, ljudi koji jedu hranu najviše bogatu flavonoidima obično imaju zdraviji i niži nivo holesterola, plus manji broj pojava hipertenzije i visokog krvnog pritiska.

Ako ste ikada čuli da je crno vino dobro za vaše srce, to je zato što je crno vino prirodni izvor kvercetina. To je jedan od glavnih aktivnih sastojaka ekstrakta crvenog vina, koji je povezan sa boljim radom srca.

  1. Pomaže u borbi protiv bolova

Uzimanje dodataka kvercetina može pomoći u smanjenju bola povezanog sa autoimunim stanjima kao što je artritis, kao i infekcijama, uključujući infekcije prostate i disajnih puteva.

To je zato što kvercetin smanjuje upalni bol. Flavonoidi su takođe povezani sa smanjenim simptomima prostatitisa (upala prostate) i reumatoidnog artritisa.

  1. Može pomoći u poboljšanju energije i izdržljivosti

Kvercetin se dodaje nekim suplementima za sportiste jer se veruje da pomaže u poboljšanju atletskih performansi i izdržljivosti, verovatno zbog pozitivnih uticaja na protok krvi.

Iako su poboljšanja ponekad mala, ima smisla da antioksidansi mogu da pojačaju fizičke performanse, jer pomažu jačanju zdravlja krvnih sudova, koji prenose kiseonik i hranjive materije do mišića i zglobova.

Druga istraživanja takođe pokazuju da kvercetin pomaže u povećanju imunološke funkcije i sprečava podložnost bolestima koje mogu nastati kada osoba trenira intenzivno i doživi iscrpljenost.

Možda se pitate – budući da vam može povećati nivo energije, da li kvercetin utiče na san?

Na primer, postoji li veza između kvercetina i nesanice? Jedno istraživanje pronašlo je dokaze da delom može da promeni ciklus spavanja-budnosti aktiviranjem GABA receptora. Međutim, veruje se da nesanica nije uobičajena nuspojava kod uzimanja kvercetina u obliku dodataka ishrani.

6. Može pomoći u borbi protiv raka

Kvercetin ima potencijalnu hemo-preventivnu aktivnost i može ostvariti jedinstveni antiproliferativni efekat na ćelije karcinoma, što ga čini efikasnim dodatkom bilo kojem prirodnom pristupu lečenju raka.

Nedavna istraživanja otkrila su da kvercetin može pomoći u zaustavljanju procesa uključenih u proliferaciju i mutaciju ćelija, rast tumora i simptome povezane sa tipičnim načinima lečenja raka, poput zračenja ili hemoterapije.

 7. Pomaže u zaštiti zdravlja kože

Flavonoidi poput kvercetina blokiraju oslobađanje mnogih protiv-upalnih citokina, poput IL-8 i TNF, koji pomažu u zaustavljanju simptoma povezanih sa upalom kože, čak i kod ljudi koji ne pronađu olakšanje primenjujući druge konvencionalne tretmane.

Studije su otkrile da ovo jedinjenje ima antioksidativne i protivupalne efekte koji pomažu u borbi protiv alergijskih i upalnih bolesti. Na primer, neki uzimaju kvercetin zbog ekcema jer on može inhibirati lučenje histamina i aktivaciju upalnih markera.

     

8. Štiti zdravlje jetre

Studija iz 2017. godine pronašla je dokaze koji ukazuju da kvercetin ublažava upalu jetre i fibrozu kod miševa kroz inhibiranje infiltracije makrofaga. Istraživači veruju da to „obećava kao potencijalno terapeutsko sredstvo za fibroznu bolest jetre kod ljudi“, stanje koje pokreće povreda i upala jetre.

9. Štiti od neuroloških poremećaja

Postoje značajni dokazi koji pokazuju da kvercetin ima neuroprotektivi efekat, zahvaljujući sposobnosti da brani mozak od oksidativnog stresa i upale, što dovodi do potencijalno manjeg rizika za kognitivna stanja poput Alchajmerove bolesti i demencije.

 

Оставите коментар

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *