Za većinu ljudi, ishrana koja podrazumeva samo ispijanje sokova nije zdrav niti praktičan izbor.
Ali, sokovi svakako mogu i treba da budu deo uravnotežene, hranljive ishrane.
Evo nekoliko načina kako možete najbolje da iskoristite sokove u ishrani:
- *Sokovi treba da čine sastavni deo vašeg obroka, a ne glavno jelo. Pobrinite se da ostanete siti tako što ćete upariti sok sa nekim probiotskim jogurtom za unos proteina ili popijte manju količinu uz redovni doručak.
- *Cedite više povrće, a manje voće. Povećajte sadržaj povrća i sačuvaćete organizam od unosa viška šećera – pridržavajte se odnosa 4:1 u korist povrća.
- *Ako zamenite obrok sokom, ograničite ga na samo nekoliko puta nedeljno da biste osigurali da vaše telo dobije sve hranljive materije koje su mu potrebne od celokupne ishrane.
- *Želite da detoksikujete svoj organizam? Počnite prvo tako što ćete ukloniti prerađenu hranu, alkohol i pšenične proizvode.
- *Zatim dodajte čašu soka – primarno od povrća, kako biste obogatili postojeću ishranu.
- Sok koji je zdrav za srce
Sastojci:
- 1/8 kašičice ili manje jalapeno (čili) paprike
- 1 manji komad đumbira (veličine dugmeta)
- 1 čen belog luka
- 1 cvekla (srednje veličine)
- 2 šargarepe
- 1 limun
- 1 krastavac
Priprema:
Dodajte sve sastojke u sokovnik za povrće. Pažljivo iscedite sok i odmah konzumirajte.
Određene namirnice mogu dati snažnu dozu fitonutrijenata koji mogu pomoći u sprečavanju i smanjenju oštećenja ćelija srca. Sveži proizvodi su kamen temeljac ishrane zdrave za srce, jer su puni antioksidanasa.
Anti- upalni sok
Smanjite zapaljenje u organizmu i podstaknite prirodnu odbranu vašeg organizma.
Sastojci:
– 4 stabljike celera
– ½ krastavca
– 1 šoljica ananasa
– ½ zelene jabuke
– 1 šolja spanaća
– 1 limun
– 1 komad đumbira (veličine dugmeta)
Priprema:
Dodajte sve sastojke u sokovnik za povrće.
Pažljivo iscedite sok i odmah konzumirajte.
Danas znamo da je većina bolesti uzrokovana upalom u organizmu. Upala oštećuje ćelije i zidove arterija i može izazvati sve vrste problema, uključujući hronična upalna stanja kao što su kardiovaskularne bolesti i artritis.
Smanjenjem zapaljenja, vaše telo ima veći potencijal bolje da se uspešno izleči od bolesti. Jedan od najboljih načina da se smanji zapaljenje je da se prati antiinflamatorna ishrana.
Sledeći recept za anti-upalni sok je savršena mešavina koja pomaže u održavanju prirodne odbrane vašeg tela i smanjuje upalu – plus, apsolutno je ukusan!
Sok od đumbira i šargarepe
Sastojci:
– 6 manjih šargarepa
– 1 narandža
– 1 komad đumbira (veličine dugmeta)
– 1 krastavac
Priprema:
Dodajte sve sastojke u sokovnik za povrće. Pažljivo iscedite sok i odmah konzumirajte.
Sokiranje je jednostavan način da dobijete hrpu svežeg povrća (i voća) u svojoj ishrani. Ovo je posebno korisno kada pokušavate da naterate svoju decu da jedu zdravo povrće! Stoga, ovaj recept za sok od đumbira i šargarepe je omiljen i veoma se preporučuje za decu.
Sok vs smoothie
Vrlo često, ljudi ne prave razliku između sokova i smoothija
Da pojasnim: smoothie ili šejk je piće napravljeno miksanjem hrane u celovitom obliku, obično voća i povrća, iako možete dodati semenke, orašaste plodove i tečnosti kao što su mleko ili kokosova voda.
Iako je hrana u ovom slučaju blendirana (izmiksana), i dalje je konzumirate u potpunosti, sa svim njenim sastojcima.
Kada spravljate sok, sva vlakna – i deo proteina – se uklanjaju iz voća ili povrća.
Ono što je ostalo su svi mikronutrijenti i šećer u tečnom obliku; ostatak se odbacuje. Ova preostala tečnost je ono što zagovornici sokova smatraju ”tečnim zlatom”.
Zaključak
Postoje prednosti i mane kada je u pitanju ispijanje detoksikacijskih sokova. Prednost je što vam sokovi omogućavaju da lako uživate u dnevnoj dozi voća i povrća, a vaše telo može lako da apsorbuje hranljive materije.
S druge strane, sokovi vam najverovatnije neće pomoći da smanjite telesnu masu, a prirodni šećeri u voću mogu dovesti do neželjene promene i varijacije nivoa šećera u krvi.
Takođe, vašem telu zapravo nije potrebna detoksikacija sokovima – jer je stvoreno tako da se samo detoksikuje na različite načine. Pored ovoga, sa ekonomskog aspekta, svakodnevno konzumiranje sokova od organskog voća i povrća može da bude skupo, a time svakako propuštate i unos vlakana.