Sastojci:
– 1 šolja kokosovog mleka
– 1 šolja vode
– 1 kašičica ghee maslaca
– 1 kašičica meda
– 1 kašičica kurkume (prah ili narendani koren)
Priprema:
Ulijte kokosovo mleko i vodu u posudu i zagrejte 2 minuta.
Dodajte potom ghee maslac, sirovi med i kurkuma prah i zagrejte još 2 minuta.
Promešajte i sipajte u čaše.
Postoji razlog zašto je kurkuma čaj popularan napitak širom Azije i poznat je kao „tečno zlato“. Dodavanje čaja od kurkume u vašu svakodenvnu rutinu može pomoći da oporavite svoj organizam i poboljšate opšte zdravstveno stanje.
Četiri jednostavna sastojka u ovom receptu čaja kurkume rade na poboljšanju vašeg zdravlja, bilo da se radi o smanjenju upale, pomoći u varenju, poboljšanju zdravlja srca ili jačanju kostiju.
Zašto koristiti čaj od kurkume?
Postoji jednostavan odgovor na ovo pitanje, a to je – zapaljenje. Istina je da je zapaljenje u korenu većine bolesti, i to je problem na koji moderna medicina obično nije fokusirana.
Kurkumin koji se nalazi u ovom popularnom začinu je ono što ga čini funkcionalnom hranom i doprinosi mnogim koristima od kurkume. Ne samo da pomaže u borbi protiv zapaljenja koje može dovesti do hroničnog bola, artritisa, degenerativnih bolesti i poremećaja probave, on poboljšava zdravlje kože i pomaže procesima detoksikacije organizma.
Kokosovo mleko i ghee, još dva glavna sastojka u kurkuma čaju, prepuni su prirodnih masnih kiselina koje takođe pomažu u smanjenju upale i rade na jačanju zdravlja srca i čak potpomažu smanjenje kilograma.
Ghee ima ukus maslaca, ali je “posniji”, sa intenzivnijim ukusom koji zaista zadovoljava. Kada se pomeša sa kokosovim mlekom, stvara kremasti, bogati i ukusan čaj.
I da dodamo malo slatkoće ovom čaju, dodajemo med, koji je jedan od najboljih prirodnih zaslađivača jer je prepun vitamina i minerala i čak promoviše zdravlje digestivnog trakta.
Kurkuma čaj: nutritivne vrednosti
Jedna porcija čaja od kurkume, napravljena po ovom receptu, sadrži oko:
310 kalorija
2,5 grama proteina
30 grama masti
13 grama ugljenih hidrata
0,4 grama vlakana
9 grama šećera
1.17 miligrama mangana (65% DV)
0.2 miligrama bakra (31% DV)
4,6 miligrama gvožđa (26% DV)
55 mg magnezijuma (18% DV)
115 miligrama fosfora (16% DV)
0.7 miligrama cinka (9% DV)
177 IUS vitamina A (8% 505)
287 miligrama kalijuma (6% DV)
0.7 miligrama vitamina B3 (5% DV)
17 mikrograma folata (4% DV)
0.19 miligrama vitamina B5 (4% DV).
Pravo je vreme da se upoznate sa tečnim zlatom.
Podelite sa mnom utiske. 🙂