Avokado humus
Sastojci:
– 1 manja konzerva leblebija, dobro proceđenih i osušenih
– 2 srednje zrela avokada, oguljena i bez koštice
– 3 kašike ekstra devičanskog hladno ceđenog maslinovog ulja
– 1,5 kašika tahinija
– 3 kašike soka od svežeg limuna
– 1 čen belog luka, oljušten
– so i sveže mleven crni biber
– 1/8 kašičice kumina
– 1-2 kašike fino iseckanog lišća korijandera, za posipanje
– pahuljice crvene paprike, za posipanje
Priprema:
Pomešajte leblebije, maslinovo ulje, tahini, sok od limuma i beli luk u blenderu, pa miksajte sve dok ne dobijete glatku smesu, oko 2 minuta.
Začinite himalajskom solju i biberom po ukusu (npr. 1/2 kašičice soli i oko 1/8 kašičice bibera), zatim dodajte kumin i avokado i blendirajte dok ne postane glatka i kremasta smesa, oko 1-2 minuta duže.
Po želji poslužite preliveno maslinovim uljem i pospite korijander i pahuljice crvene paprike. Uživajte u ovoj zdravoj i ukusnoj užini, koju možete jednostavno namazati na hleb sačinjen od žitarica celog zrna ili je služiti uz uzdužno isečenu svežu papriku i krastavce.
Prijatno! 🙂