Ukoliko spadate u grupu ljudi koji imaju predijabetes, dijabetes, metabolički sindrom ili bilo koji drugi oblik insulinske rezistencije, održavanje normalnog nivoa šećera u krvi može predstavljati izazov.
Tokom proteklih nekoliko decenija, ovi hronični poremećaji dostižu epidemične proporcije i uzrokuju ozbiljne neželjene efekte koji ipak mogu da se spreče, a to su: oštećenje nerava, umor, gubitak vida, oštećenje želuca i povećanje telesne mase.
Povišen nivo šećera u krvi može biti nezapaženo prisutan u dužem vremenskom periodu, pa osoba koja je bila u predijabetskom stadijumu, dobija standardnu dijagnozu dijabetesa.
Rezervišite svoj termin za kvantni pregled celog organizma sa detaljnim tumačenjem i savetovanjem po ceni od samo 5 790 din.
Zakazivanje je obavezno, od ponedeljka do petka od 09h do 19h i subotom od 09h do 12h, na broj telefona 060/402-61-92 ili putem email-a centardobrihnavika@gmail.com. Pregled i savetovanje traju između 60 i 90 min.
Čak i za ljude koji nisu nužno visokog rizika za razvoj dijabetesa ili srčanih oboljenja, šećer u krvi može dovesti do komplikacija, uključujući umor, povećanje telesne težine i povećanu želju za upotrebom šećera.
U ekstremnim slučajevima, povišeni šećer u krvi može čak doprineti moždanom udaru, amputacijama, komi i smrti kod ljudi sa istorijom insulinske rezistencije.
Šećer u krvi podiže glukoza, što je šećer koji dobijamo od jedenja različitih vrsta namirnica koje sadrže ugljene hidrate.
Takođe, stres može podići nivo kortizola, koji ometa korišćenje insulina, a vreme obroka može uticati na to kako telo upravlja šećerom u krvi – pa se zato može javiti povišen šećer u krvi posle jela.
Kako sniziti ovaj parametar?
Normalan nivo šećera u krvi se održava kombinacijom uravnotežene, nisko obrađene ishrane, redovnim vežbanjem i upravljanjem najvažnijim hormonima na drugi način (kao što je dovoljno spavanja i smanjenje stresa).
Kako zadržati normalan šećer u krvi?
Većina navika koje nam pomažu u održavanju zdravog, normalnog nivoa šećera u krvi su prilično očigledne i jednostavne za izvođenje.
Mala promena u vašoj ishrani, redovno vežbanje i dovoljno sna može učiniti veliku razliku kada je u pitanju upravljanje šećerom u krvi.
Saznajte koji su –> simptomi dijabetesa.
Šećer u krvi kako sniziti:
1. Jedite nisko obrađenu, protiv-upalnu hranu
Zdrava ishrana je ključna za upravljanje šećerom u krvi i sprečavanje ili lečenje dijabetesa. Nije to što morate izbeći konzumiranje bilo kojih ugljenih hidrata ili šećera kada pokušavate da održavate normalan nivo šećera u krvi – već ih morate uravnotežiti sa proteinima i mastima, i fokusirajte se na njihovo dobijanje od ”prave”, integralne hrane. Uzimanje izvora proteina, vlakana i zdravih masti uz sve vaše obroke može pomoći u stabilizaciji šećera u krvi, naročito kada konzumirate ugljene hidrate/šećer (kao što su skrobno povrće poput krompira, voće ili žitarice). Ove namirnice usporavaju apsorpciju šećera u krvotoku, pomažu u upravljanju apetitom i takođe su važne za vaš metabolizam i varenje.
– Neke od najboljih proteinskih namirnica za upravljanje šećerom u krvi uključuju: divlje ulovljenu ribu, kao što je losos, jaja iz slobodnog uzgoja, govedinu ili jagnjetinu (od životinja koje su se hranile travom), sirove mlečne proizvode (uključujući jogurt, kefir ili sirove sireve) i piletinu.
– Zdrave masti uključuju: devičansko kokosovo ulje, ekstra devičansko maslinovo ulje, orašaste plodove i semena (kao što su bademi, chia, konoplja i lan) i avokado.
– Hrana sa visokim sadržajem vlakana uključuje: sveže povrće, celo voće (ne sokove), mlad pasulj ili grašak i drevne žitarice. Tu je i zeleno lisnato povrće, čia seme, laneno seme, jabuke, seme bundeve, bademi, avokado i slatki krompir.
Ostala hrana i pića koja u velikoj meri učestvuju u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi uključuju: jabukovo sirće, cimet, zeleni čaj, biljni čajevi, sveže bilje i začini.
2. Vodite računa o tome koje ugljene hidrate i zaslađivače konzumirate
Iako su svi tipovi šećera u stanju da podižu šećer u krvi, neki izvori šećera utiču na nivo glukoze u krvi više nego drugi!
Namirnice sa prostim ugljenim hidratima imaju tendenciju da brzo podižu šećer u krvi posle jela. Kada koristite odgovarajuće količine, prirodni/nerafinisani, idealno organski izvori šećera (poput onih iz voća ili sirovog meda) manje verovatno mogu doprineti lošem upravljanju šećera u krvi nego rafinisani šećeri (kao što je šećer od bele trske ili rafinisani proizvodi napravljeni od belog/beljenog pšeničnog brašna).
Nemojte da konzumirate bilo šta napravljeno od rafinisanog brašna (takođe nazvano pšenično brašno ili “obogaćenog brašna”) i dodate šećere, kao što su šećer od šećerne repe, šećer šećerne trske, visoko fruktozni kukuruzni sirup, fruktozu i dekstrozu.
Umesto toga, izaberite prirodne zaslađivače, uključujući sirovi med, organsku steviju, urme, čist javorov sirup ili crnu melasu.
Ono što je najvažnije, i dalje vodite računa o veličini svojih porcija, koristeći samo male količine zaslađivača dnevno, čak i prirodnih zaslađivača (kao što je 1-3 kašičice dnevno).
Kada su u pitanju proizvodi od žitarica, najbolje je konzumirati žitarice u celovitom obliku (tzv. integralne žitarice) kad god je to moguće, a ne u obliku brašna, koje ima za cilj povećanje šećera u krvi. Ali, ako morate koristiti brašno, izaberite ono napravljeno od 100% celih žitarica, ili pokušajte sa kokosovim ili bademovim brašnom.
U pogledu napitaka, držite se čiste vode, biljnog čaja ili crnog čaja i kafe. Kafu je najbolje konzumirati umereno, što znači jednu do dve šoljice dnevno.
Imajte na umu da alkohol može podići šećer u krvi, posebno ako konzumirate zaslađena alkoholna pića (kao što su određena dezertna vina, likeri, mešoviti napici od soka i alkohola itd.).
3. Redovno vežbajte
Vežbanje upravlja nivoom šećera u krvi na više načina. Kratkotrajno vežbanje pomaže ćelijama u mišićima da uzmu više glukoze kako bi je koristile za popravku energije i tkiva, zbog čega se smanjuje nivo šećera u krvi. Dugotrajno vežbanje takođe čini ćelije boljim u reagovanju na insulin i pomaže u sprečavanju insulinske rezistencije.
Oko 30-60 minuta vežbanja većinu dana u nedelji (kao što su trčanje, vožnja bicikla, plivanje i dr.) je takođe jednostavan, koristan način za smanjenje upale, upravljanje stresom, poboljšanje imuniteta i balansiranje nivoa hormona. Senzitivnost insulina je povećana, tako da vaše ćelije mogu bolje da koriste bilo koji raspoloživi insulin za uzimanje glukoze tokom i nakon aktivnosti.
4. Kontrolišite stres
Prekomerni stres može zapravo dovesti do povećanja nivoa šećera u krvi zbog povećanog oslobađanja kortizola, “stresnog hormona”. Stres pokreće začarani hormonski ciklus kod mnogih ljudi. Ne samo da doprinosi visokom šećeru u krvi, već i povećava želju za nezdravom hranom i često ometa dobar san.
Na koji način možete pomoći u rešavanju neizbežnih stresova koji se javljaju u svakodnevnom životu? Studije su otkrile da su prirodni ”opuštači” stresova, uključujući vežbanje, jogu, meditaciju i korišćenje opuštajućih eteričnih ulja za anksioznost (kao što su ulje lavande, ruže i tamjan), korisni za dijabetičare i one koji imaju insulinsku rezistenciju. Drugi načini borbe protiv stresa uključuju trošenje više vremena na otvorenom, druženje i više povezivanja sa porodicom i prijateljima.
5.Odmarajte dovoljno
Dobar odmor je presudan za održavanje zdravog pogleda na život, doslednosti zdravim navikama i čak upravljanja nivoima hormona.
Veliki broj ljudi ima manje od preporučenih 7-9 sati sna svake noći, povećavajući tako rizik za brojne zdravstvene probleme, uključujući dijabetes tipa 2.
Nedostatak sna može podići stres i hormone apetita (kao što su kortizol i grelin, koji vas čine gladnim), što čini da se manje odupirete nezdravim grickalicama i drugoj ”ukusnoj” hrani.
Procesi spavanja i metabolizma su povezani na nekoliko ključnih načina, a istraživanja pokazuju da naši prirodni cirkadijalni ritmovi mogu izazvati visok nivo glukoze u krvi ili povećati rizik od dijabetesa kada su poremećeni.
Premalo spavanja, slab kvalitet sna ili spavanje u pogrešnom periodu može uticati na lučenje insulina, čak i ako ne menjate vašu ishranu!
Dakle, cilj je da ostvarujete između 7 i 9 sati noćnog sna.