Kada masnoća u jetri čini 5-10% težine organa, dijagnostikuje se masna jetra.
Postoje dva glavna tipa oboljenja masne jetre – alkoholna oboljenja jetre i nealkoholna masna bolest jetre.
Ako niste praktikovali ishranu na bazi povrća, redovno vežbali i vodili računa da ograničite izlaganje alkoholu i toksinima – kao i većina ljudi – možda ćete morati da očistite jetru.
Kada je u pitanju masna jetra lečenje se obično započinje pravilnom ishranom, koja je i najvažnija.
Zato ću vas u nastavku upoznati sa osnovnim principima tretmana masne jetre ishranom.
Hrana koja pogoršava masnu bolest jetre
Većina ljudi povezuje bolest jetre sa alkoholizmom, ali u suštini sve što se ne može razbiti i koristiti za energiju odmah završava u jetri radi detoksikacije. To znači da vašoj jetri treba sva pomoć koju može dobiti. Ali kada preterujete sa alkoholom, hemikalijama, lekovima, prženom hranom, prerađenom ili rafinisanom hranom (belo brašno, konvencionalni mlečni proizvodi, beli šećer, i niskokvalitetni životinjski proizvodi, na primer), vaša jetra je u ozbiljnom problemu.
Alkohol
Konzumiranje velike količine alkohola je jedan od najbržih načina da se oštete ili unište ćelije jetre – a alkohol u kombinaciji sa lekovima, cigaretama ili lošom ishranom je još više štetan. Ako imate masnu bolest jetre, a pijete alkohol, najvažnije je da prestanete sa njegovom konzumacijom.
Hrana sa visokim sadržajem ugljenih hidrata
Treba izbegavati hranu kao što su hleb, pirinač, griz i kukuruz. Sav beli hleb i ugljeni hidrati treba da budu minimalizovani u vašoj ishrani, a i neki proizvodi od integralnih žiatrica takođe nisu dobar izbor. Kada konzumiramo previše rafinisanih ugljenih hidrata, nivoi insulina se povećavaju, a neosetljivost ćelija na insulin može biti glavni faktor u nastanku bolesti jetre.
Slatka pića
Sportska pića, gazirani sokovi, energetska pića i gusti sokovi su puni šećera i veštačkih zaslađivača. Ovaj šećer koji uzrokuje masnu bolest jetre.
Postoje značajne veze između povećane potrošnje fruktoze i gojaznosti, dislipidemije i insulinske rezistencije.
Rezervišite svoj termin za kvantni pregled celog organizma sa detaljnim tumačenjem rezultata i savetovanjem po ceni od samo 5 790 din.
Zakazivanje je obavezno, od ponedeljka do petka od 09h do 19h i subotom od 09h do 12h, na broj telefona 0604026192 ili putem email-a centardobrihnavika@gmail.com.Trajanje pregleda i savetovanja je između 60 i 90 min.
Kvantna medicina u Beogradu je priznat i sve zastupljeniji metod i spada u domen integrativne medicine. Ovim medicinskim metodom se po zakonu mogu baviti isključivo zdravstveni radnici i lekari.
Prerađena hrana
Hidrogenizovana ulja, rafinisani šećer i upakovane i obrađene namirnice su izrazito toksični po organizam. Nitrati i nitriti, na primer, obično se nalaze u procesiranoj hrani i mesu, a povezani su sa ozbiljnim stanjima, uključujući rak.
Visoko fruktozni kukuruzni sirup u obrađenoj hrani je često uzrok taloženja masnoća na zidovima jetre. Morate se držati podalje od ovih proizvoda ukoliko želite da tretirate jetru na pravi način.
Hrana koja pozitivno utiče na funkciju jetre
Prvo i najvažnije, ključno je poštovati principe zdrave ishrane.
Jetra se smatra jednim od organa koji imaju najteži zadatak u organizmu. Većinom zbog toga što je potrebna enormna energija za svakodnevno varenje hrane, naročito kada je vaša ishrana bogata teškim, nisko-hranljivim sastojcima.
Redovno vežbanje i smanjenje izlaganja toksinima uz ograničavanje količine alkohola, lekova, pesticida, herbicida i hormona, pomaže jetri da dobro radi.
Važnost organske hrane
Do sada ste znali da vaša jetra plaća cenu za hranu koja je bogata hemikalijama, pesticidima i drugim toksinima. Iz tog razloga, izbor da kupite što više organske hrane je važan za sprečavanje problema sa jetrom i, potencijalno, masne bolesti jetre.
Najbolja stvar koju možete da uradite u lečenju bolesti masne jetre je održavanje zdrave ishrane. Mnogi ljudi sa masnom jetrom su gojazni, a zapravo nutritivno pothranjeni.
Zdrava ishrana koja obezbeđuje vitamine i hranljive materije koje vaše telo zahteva da funkcioniše je veoma važno.
Prvi tretman masne jetre je gubitak težine i zdrava ishrana. Bitno je da imate dobro izbalansiranu ishranu koja je pretežno bazirana na biljkama; plus, treba da redovno vežbate – fizičku aktivnost upražnjavajte najmanje 30 minuta dnevno, što može biti i obična šetnja.
Sirovo povrće
Veoma je važno dodati povrće u svakodnevnu ishranu.
Najjednostavniji način da se to uradi je pravljenje sokova od povrća. Sa oslabljenom funkcijom jetre, sokovi od povrća imaju dodatnu korist jer je tako povrće lakše svarljivo i brže dostupno za apsorpciju u crevima.
Povrće koje je idealno za detoksikaciju jetre je: kelj, kupus, zelena salata, karfiol, brokoli, prokelj, špargle, cvekla i celer. Možete početi sa sokom od cvekle.
Što češće možete uključiti sledeće povrće i bilje u svojim obrocima i sokovima:
- karfiol
- brokoli
- lisnato zeleno povrće kao kelj, spanać, potočarka
- prokelj ili kupus
- celer
- špargle
- cvekla
- šargarepa
- krastavci
- bilje, uključujući peršun, metvicu, korijander, bosiljak.
Koren đumbira
Hrana bogata vlaknima pomaže u održavanju zdravog probavnog trakta, ubrzavajući eliminaciju toksina iz organizma. Na primer, koren đumbira koristi probavnom sistemu. Napravite čaj od đumbira kuvanjem komada đumbira u zelenom čaju ili vodi.
Slatki krompir
Zbog sadržaja kalijuma, slatki krompir je koristan i pomaže u čišćenju jetre. Jedan slatki krompir sadrži skoro 700 mg kalijuma! Takođe je bogat vitaminima B6, C, D, magnezijumom i gvožđem. Šećeri se polako oslobađaju u krvotok kroz jetru, tako da neće uzrokovati nagli porast šećera u krvi.
Banane
Uz 470 mg kalijuma, ishrana sa bananama je takođe odlična za čišćenje jetre i prevazilaženje niskog nivoa kalijuma. Plus, banane pomažu u varenju i pomažu u oslobađanju toksina i teških metala iz tela.
Koren maslačka
Vitamini i nutrijenti prisutni u maslačku pomažu u čišćenju jetre. Maslačak takođe pomaže našem probavnom sistemu održavanjem pravilnog protoka žuči. To je prirodni diuretik i omogućava jetri da brzo ukloni toksine.
Čaj od maslačka je takođe bogat vitaminom C, koji pomaže u apsorpciji minerala, smanjuje zapaljenje i sprečava razvoj bolesti.
Sikavica
Kao podrška i pomoć za jetru, sikavica je snažan detoksikator. Pomaže u obnavljanju ćelija jetre, uklanjajući toksine iz organizma koji se obrađuju kroz jetru. Može prirodno da preokrene štetne efekte konzumiranja alkohola; pesticide u našoj ishrani; teške metale u vodosnabdevanju; zagađenje u vazduhu koji udišemo; pa čak i otrove.
Džigerica
Domaća džigerica i domaća pašteta od pileće jetre puna je hranjivih supstanci i vitamina. Bogata je vitaminima A i B, folnom kiselinom, holinom, gvožđem, bakrom, cinkom, hromom i koenzimom Q10.
Najbolji suplementi i prirodni lekovi za bolest jetre
Vitamin E
Promene u načinu života, zajedno sa povećanim unosom vitamina E u ishrani, korisne su za ljude sa oštećenjem jetre izazvanim bezalkoholnom masnom bolešću jetre. Pogodnosti vitamina E uključuju njegovu ulogu kao moćnog antioksidanta koji smanjuje zapaljenje. Takođe povećava imunitet i pomaže organizmu u borbi protiv teških stanja.
Kurkuma
Dodavanjem kurkume u vašu ishranu ili uzimanje dodatka kurkume svaki dan, smanjujete upalu i tretirate probavne smetnje. Ako koristite dodatak, uzmite 450 mg kurkuma kapsula svaki dan.
Ulje crnog kima
Ovo neverovatno ulje može uveliko ubrzati proces isceljenja za ljude sa masnom jetrom. Crni kim koristi pacijentima koji boluju od bolesti jetre jer je u stanju da ublaži komplikacije i progresiju bolesti masne jetre.
Uzimajte lekove samo kada je to potrebno
Jetra je odgovorna za razvrstavanje hemikalija u krvotoku, uključujući i one koje namerno unosite iz lekova. Mnogi lekovi se prepisuju danas, ili uzeti pogrešno i pomešani sa pogrešnim stvarima. Ako redovno uzimate lekove, učite o tome kako mogu da utiču na jetru, pažljivo pratite uputstva za doziranje i razgovarajte sa svojim lekarom da biste saznali da li postoje neki prirodni lekovi koje možete da uzimate.
Ograničite izlaganje toksinima
Svakodnevno dolazimo u kontakt sa različitim oblicima toksina kroz vazduh koji udišemo, hranu koju jedemo i proizvode koje koristimo. Potrudite se da izbegnete udisanje ili dodirivanje toksina, posebno ograničavajući količinu hemijskih proizvoda za domaćinstvo, sredstava za čišćenje i kozmetiku koju koristite. Hemikalije koje se nalaze u aerosolnim proizvodima, insekticidima, sintetičkim kozmetičkim proizvodima i aditivima u cigaretama oštećuju ćelije jetre.